Festivalrapport: Zingen, zwijmelen en zweten op een tropisch Bospop 2016

Festivalrapport Bospop 2016

Het festivalseizoen draait op volle toeren! Afgelopen weekend, 9 en 10 juli, stond Bospop 2016 op de feestkalender. Met het hoofd vol verlangens en de rugzak vol luchtgitaren reisde Festileaks af naar het Limburgse Weert en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Wat ging er goed en wat kon er beter?

Programma: 7,4

Het programma dat dit weekend in Weert gepresenteerd werd, was diverser dan ooit. Naast oude rotten in het vak als Santana en Elvis Costello was er met onder andere Kensington en Kovacs ook genoeg ruimte voor moderner (gitaar)werk. De slogan werd dan ook veranderd van ‘gezelligste classic rock festival’ naar ‘gezelligste pop rock festival van Nederland’. Buiten de officiële line-up om vonden er zo nu en dan ook nog eens ongeplande optredens plaats. Ilse de Lange verscheen als verrassingsact bij The Bosshoss en rond etenstijd verzamelde zich bij de eettentjes een heuse metal-blaaskapel, die de aanwezige bezoekers van een verrassend gezellige maaltijd voorzag.

Sfeer: 8,6
Sfeer Bospop 2016
Foto: Bart Heemskerk

Op het eerste gezicht is Bospop een festival voor doorgewinterde muziekliefhebbers met een grote lading levenservaring. Dat blijkt wel uit de vele mannen met Eric Corton-baard en de vele vrouwen gehuld in seventies-tuniek. Toch is Bospop meer dan dat. Het geitenwollensokkenimago verdwijnt als sneeuw voor de brandende zon wanneer de Ierse folk- en feestgroep Flogging Molly zaterdag als een stel dolle stieren over de Weertse festivalweide graast. Vanaf de eerste noot gaan de handjes de lucht in en vliegt het bier ons om de oren. Zelfs een heuse moshpit mocht niet ontbreken. Het doorgaans brave Bospop was wakkergeschud en liet zich de rest van het weekend van zijn feestelijkste kant zien.

Aankleding: 7,2

Aankleding Bospop 2016

Vlak voor aanvang van het festival lag het terrein er nog beroerd bij, maar van modderige taferelen was dit weekend absoluut geen sprake meer, mede dankzij de passende maatregelen die de organisatie heeft genomen.  De aankleding van het terrein was kleurrijk, maar niet extravagant. De indeling is vooral praktisch en overzichtelijk en daar hoort nu eenmaal geen sprookjesbos bij. De sfeervol ingerichte ‘Cross Roads’, waar bezoekers even op adem kunnen komen, was daarop een fraaie uitzondering.

Geluidskwaliteit: 7,7

Kensington Bospop 2016
Foto: Bart Heemskerk

Op Bospop zijn er twee podia, waar om en om gebruik van wordt gemaakt. In principe hoor je dus – op een enkele drumkick tijdens het soundchecken na – geen twee dingen door elkaar. De geluidskwaliteit – en dan vooral de balans tussen de instrumenten – lijkt per optreden wat te verschillen. In de tent wil het nog wel eens wat schel klinken, maar op de mainstage was het geluid over het algemeen aangenaam. Wie de trommelvliezen wat wil sparen kan ook achterin het veld nog heerlijk zwijmelen op de maat van de muziek; het geluid is namelijk in elke hoek van het terrein kristalhelder.

Eten & drinken: 6,8

Eten & Drinken Bospop

Met Jupiler als hoofdsponsor kan er aan de bar weinig misgaan. Met onder andere witbier, de oer-Limburgse Sjoes en een vijftal zomerse cocktails op de kaart hoeft niemand zich in te houden. Het ontbreken van watertappunten is met het warme weer helaas wel een gemiste kans. Wat eten betreft is het aanbod voor festivalmaatstaven voldoende, maar veel verder dan een broodje bal of frietje met kwamen we dit weekend niet. Bezoekers zijn best bereid wat meer te betalen, maar zouden daar ook graag iets exclusievers voor terugzien.

Bereikbaarheid: 7,9

Bereikbaarheid Bospop 2016
Foto: Bart Heemskerk

Al ruim van tevoren verschijnen wegwijzers met eindbestemming ‘Bospop’ langs de kant van de weg. Onder het motto ‘beter een bordje te veel dan te weinig’ word je goed geholpen op weg naar het festival. ‘s Avonds gaan sommige bezoekers wat eerder weg om de drukte voor te zijn, waardoor ook de feestgangers die tot de laatste minuut wilden blijven zonder files Weert konden verlaten. Reizen met het OV is een ander verhaal: de wachttijd voor de pendelbussen naar treinstation en parkeerterreinen bedraagt vlak na afloop 55 minuten, waardoor de terugweg voor sommigen een ware kruistocht werd.

Camping: 7,8

Camping Bospop 2016
Foto: Bart Heemskerk

Nadat de Duitse new-wave legende Nena zaterdag ‘gute nacht’ kust, zoeken de kampeerders massaal hun tentjes op. Sommigen springen meteen op hun luchtbed, anderen verzamelen zich met hun gezelschap nog even rond een gaslamp voor een nabespreking met een biertje in de hand. Het gaat er allemaal rustig aan toe. Op de Bospop-camping vind je over het algemeen geen pompende speakers of lawaaierige tienermeisjes. Toch bezorgt de 24-uurstent, waar nog tot in de vroege uurtjes gefeest kan worden, enkele campinggasten slapeloze nachten. De aanwezige voorzieningen, zoals toiletten, douches en de campingwinkel, zijn prima in orde, maar lagen soms wel op een afstandje.

Sanitair: 8,0

Sanitair Bospop 2016
Foto: Bart Heemskerk

Waar de toiletten op de meeste festivals een pijnpunt zijn, is het op Bospop haast een verademing om van je nood een deugd te maken. Op het festivalterrein is een wc nooit ver weg en staan nergens wachtrijen. Een team gedreven vrijwilligers staat klaar om de toiletten regelmatig schoon te maken en van een nieuwe lading toiletpapier te voorzien. Op het gebied van sanitair pist Bospop dus zeker niet naast de pot.

Mobiele netwerk: 8,4

Mobiel Netwerk Bospop 2016

Op een open veld, afgezonderd van de bewoonde wereld, is het mobiele netwerk altijd een uitdaging. Toch mogen we op Bospop, met een recordaantal van 40.000 bezoekers, zeker niet klagen over de ontvangst. Er zijn zichtbaar extra zendmasten geplaatst, waardoor het netwerk niet overbelast raakt. Zelfs livestreams volgen van de zegetocht van Tom Dumoulin, de F1-rit van Max Verstappen of de EK-finale behoort tot de mogelijkheden. Een kleine groep treft het wat minder met hun provider. Voor hen zou Wi-Fi op het terrein volgend jaar een uitkomst zijn.

Het weer: 9,5

Weer Bospop 2016

Na een lange tijd van regen, regen en nog eens regen laat de zon zich afgelopen weekend ein-de-lijk weer eens zien. Veel beter konden we het ons eigenlijk niet wensen. Nét voordat het puffen en zweten de overhand neemt, drijft er een verdwaald wolkje langs of zorgt een licht briesje voor verkoeling. Het is smeren geblazen, want met armen als een pot yoghurt en benen als melkflessen hadden we deze zomer nog niet echt de kans gekregen een beschermend kleurtje op te bouwen. Gelukkig was er zonnebrandcrème verkrijgbaar op het terrein. Écht genieten.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van talloze festivals in Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen weer aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Bospop Logo

Bospop 2023

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 7-9 juli 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €87.5. Combitickets vanaf €197.5. Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy