Doe Maar-zanger Henny Vrienten op 73-jarige leeftijd overleden

Doe Maar
Foto: Bart Heemskerk

Ontzettend treurig nieuws uit de muziekwereld. Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden, bevestigt concertorganisator Mojo aan persbureau ANP.

Vrienten was al langere tijd ziek. Vorig jaar september annuleerde Doe Maar hun afscheidstournee nog om die reden.

De zanger was één van de belangrijkste muzikanten in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Hij was met zijn band Doe Maar een graag geziene gast op festivals. Zo stonden ze driemaal op Pinkpop, maar ook op andere festivals als Werchter Boutique en Concert at Sea was de band te vinden. In 2021 zou de band nog als headliner optreden op Down The Rabbit Hole en Crammerock, maar dat ging door de coronapandemie helaas niet door.

Doe Maar

Doe Maar wordt in 1978 opgericht, maar Vrienten sluit pas twee jaar later aan. De band groeit daarna in korte tijd uit tot één van de belangrijkste bands in de geschiedenis van de Nederpop. De band is ontzettend populair onder jongeren, met hits als Is Dit Alles, Belle Hélène en Smoorverliefd. In 1982 en 1983 staat de band op Pinkpop. Een jaar later maakt de band bekend te stoppen. De bandleden zeggen te lijden onder de immense populariteit.

Naast zijn bijdrage aan de band was hij een bijzonder getalenteerd componist. Hij schreef talloze soundtracks voor films (bijvoorbeeld voor Abeltje, Kruimeltje en Pietje Bell) maar schreef ook liedjes voor kindertelevisieprogramma’s als Sesamstraat en het Klokhuis.

De gehele redactie van Festileaks wenst de fans, familie en vrienden van Henny Vrienten veel kracht en sterkte met dit verlies.