Festileaks tipt: de 6 leukste winterfestivals

Ook dit jaar is het weer een kwestie van toegeven: het festivalseizoen zit erop. Echter niemand die trek heeft om maanden stil te zitten, wachtende tot het seizoen van 2018 van start gaat. Om deze reden zetten wij de 6 leukste winterfestivals, op volgorde van datum, voor je op een rijtje.

1. We Are Electric (25 november)

Nog niet echt winter, maar dat mag de pret niet drukken. Inmiddels is de naam We Are Electric stevig ingeburgerd in het festivalland. Na de eerste succes editie in 2013 wordt het alleen maar beter. Ook dit jaar staat het Klokgebouw in Eindhoven geheid op haar groeven te trillen. De line-up is er nog niet, maar wel laat de organisatie weten in zee te zijn gegaan met het Spaanse feestcollectief Elrow. Naast dj-sets van de bovenste plank zal er ook geen tekort zijn aan ludieke decoraties.

2. Blijdorp Winter Festival (2 december)

Aapjes kijken of naar ijsberen loeren? Nope. Dit festival vindt niet plaats in Diergaarde Blijdorp, maar wel tamelijk dichtbij. In de Van Nelle Fabriek komen op 2 december kunst, cultuur en muziek samen. Het ruime pand wordt voorzien van meerdere podia, waarbij de focus ligt op de undergroundmuziekstromingen. Niet alleen grote artiesten binnen de scène, maar ook nieuw talent krijgt de mogelijkheid zichzelf op de kaart te zetten. Dit alles tezamen belooft een waar spektakel te worden.

3. Eindhoven Metal Meeting (15 – 16 december)

Verspreid over twee dagen wordt de Effenaar compleet omgetoverd tot waar metal-walhalla. Bij de Eindhoven Metal Meeting stuit je op een dertigtal bands, die je verspreid over twee podia van scheurende gitaren en stevige klanken voorzien. Onder meer My Dying Bride, Tankard en Venom  staan op het programma. Voor wie niet tot de 15e kan wachten is een dag eerder al welkom. Op de vooravond van het schouwspel ben je al welkom op de warm-up party.

4. Liquicity Winterfestival (29 december)

Terwijl we nog aan het nagenieten zijn van de zomereditie worden we al warm gemaakt met het vooruitzicht naar meer: Liquicity Winterfestival. Het publiek is alles behalve de dertiende uit een dozijn. Je gaat hier niet met een groepje naar het festival, maar als een hechte community. Ook voor de solo-festivalgangers is het kinderspel contact te leggen. Met onder meer Fred V & Frafix achter de draaitafel en MC Mota om het publiek als vanouds op te fokken mag dit festival zonder pardon de agenda in.

5. Eurosonic Noorderslag (17 – 20 januari)

Voor Europa’s grootste festivalexpo trekken we iets verder naar het noorden. Midden in Groningen aanschouw je vier dagen lang dé headliners van de toekomst. Zo investeert de organisatie ruimschoots in onontdekt talent. Onder meer Dua Lipa, Hozier en Royal Blood hebben hier de eerste stappen gezet. Naast de optredens wordt op Eurosonic Noorderslag ook jaarlijks de Popprijs uitgereikt voor de artiest die in het aangewezen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd.

6. Snowattack (27 januari – 3 februari 2018)

Waar het in Nederland altijd maar de vraag is of we sneeuw zien ben je hier op Snowattack van verzekerd. In het Franse skigebied Les Orres is maar één ding belangrijk: feest! De organisatie van Sziget en MEEX zetten een week lang een mix van internationale artiesten neer, maar ook verschillende activiteiten om naast de pistes van te genieten. Smijt je warme choco maar het ruim uit, want beer it is!