De 10 vetste winterfestivals van 2022-2023

© Jaap Beyleveld

Het is nog lang wachten totdat het festivalseizoen weer van start gaat. Toch zijn er ook in de wintermaanden genoeg festivals om de koudste maanden door te komen. Dit zijn de 10 leukste winterfestivals van Nederland!

1. La Rêve Winterfestival

© Jaap Beyleveld

Het Amsterdamse La Rêve komt op 26 november naar Utrecht voor een indoor dagfestival. Met een line-up vol melodische house- en techno en een rijk programma aan eten en randprogrammering kun je jezelf 12 uur lang vermaken. Onder andere Dimitri, Dominik Eulberg en Miss Melera staan op het programma. Het festival is ook direct het laatste evenement dat plaatsvindt in het Utrechtse Central Studios. Kaarten zijn nog te koop op de website van La Rêve.

2. Eurosonic Noorderslag

Waarschijnlijk het bekendste festival dat tijdens de winter plaatsvindt is Eurosonic Noorderslag. Tussen 18 en 21 januari verandert Groningen in één groot evenemententerrein. Het festival staat altijd garant voor honderden optredens. Ook aankomende editie is er weer genoeg te zien bij het showcasefestival, met onder meer Son Mieux, Hang Youth, Gotu Jim en S10 op het programma.

3. Eindhoven Metal Meeting

Ook de liefhebber van harde gitaren hoeft niet te wachten tot de zomer voor een festival. Op 9 en 10 december vind in de Effenaar de Eindhoven Metal Meeting plaats. Bovenaan het affiche prijken dit jaar Suffocation en My Dying Bride. Ook is er voor de die- hard op 8 december al een warm up avond met onder andere Archgoat en Whoredom Rife.

4. Enter The Snow

Enter The Snow is de perfecte mix tussen festival en wintersport. Van 4 tot 11 februari en 11 tot 18 maart zal Enter The Snow de pistes en venues van Val Thorens op zijn kop zetten. Vanuit de piste kun je direct door naar live optredens van Happy Feelings, Mia More, De Hofnar, Stranded, de Platenbakkers en meer. De volgende ochtend kun je meedoen aan verschillende “ski challenges” waaronder: stunten op de Big Airbag en een ouderwetse slee contest. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Enter the Snow vanaf EU539 en zijn inclusief live optredens van DJ’s & Artiesten, accommodatie direct aan de pistes, skipas Les Trois Vallées en Nederlandstalige après-ski.

5. Awakenings

Technofestival Awakenings heeft naast de zomereditie in juni, ook jaarlijks meerdere winteredities. Tussen 29 december en 1 januari kun je los in de Gashouder in Amsterdam voor het feest. Deze dagen al andere plannen? Dan kun je ook nog op 28 januari naar het Klokgebouw in Eindhoven voor de wintereditie van het festival. Artiesten op het affiche staan onder meer Joris Voorn, Amelie Lens, Nina Kraviz en Reinier Zonneveld.

6. Valhalla

Essential 2019 / Bizzey / Urban Veins tent
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Op 17 december barst in RAI Amsterdam weer Valhalla los. Het festival zorgt met vijf stages voor een divers aanbod van muziek: onder meer techno, house, disco en urban. Het festival staat bekend om zijn uitbundige aankleding met onder andere kermisattracties en carnaval performers. Op de line- up staan onder meer Benny Rodrigues, Bizzey en FJAAK.

7. 3voor12 Song van het Jaar Festival

Son Mieux op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Op vrijdag 2 december wordt weer de 3voor12 Song van het Jaar bekendgemaakt. De Maassilo, Rotterdam wordt deze dag op zijn kop gezet door artiesten die dit jaar indruk hebben gemaakt. Er zijn deze editie onder meer optredens van Son Mieux, WIES, The Haunted Youth en Prins S. en de Geit. Tickets voor het feest zijn te koop via de website van Rotown.

8. Tomorrowland Winter

Tussen 18 en 25 maart sluit Tomorrowland de winter af met een speciale wintereditie. Je moet er wel een einde voor reizen, namelijk naar de Alpe d’Huez, Frankrijk. Wat je ervoor terugkrijgt is een (ski) vakantie met meer dan honderd artiesten. Onder meer Amelie Lens, Martin Garrix, Steve Aoki en Afrojack beklimmen tijdens dit winterfeest het podium.

9. Headbangers Parade

Architects

Met zo’n naam kun je wel raden om wat voor festival het gaat. Nadat de oorspronkelijke eerste editie afgelopen mei nog verplaatst moet worden, zal Headbanger Parade nu echt losbarsten. Alles draait hier om de ultieme ‘headbanger experience’. Op 15 januari verandert Mainstage, Brabanthallen Den Bosch in één grote moshpit. De metal liefhebber kan hier zijn hart ophalen met optredens van onder meer Architects en Tesseract.

10. Liquicity Winterfestival

Met een grootse zomereditie achter de rug mogen we weer uitkijken naar het winterfestival van Liquicity. Met een line- up vol drum & bass is het feest uiterst geschikt om de kerstkilo’s eraf te dansen. In Maassilo, Rotterdam staan op 30 december onder meer Delta Heavy, Maduk en Skeptical.