ESNS Dag 4: over de hiphop-hype, de toekomst van live muziek en Martin Garrix

Eurosonic Noorderslag live

Het Nederlandse showcasefestival Eurosonic Noorderslag loopt alweer op zijn eind. Het festival is niet alleen een platform voor opkomende muzikanten, maar ook een manier om de nieuwste ontwikkelingen binnen de festivalwereld te peilen. Op de vierde dag werd er gesproken over onder meer Martin Garrix op Pinkpop, de huidige hiphop-hype en de toekomst van live muziek.

De hiphop-hype is real

De erkenning van en waardering voor hiphop is de laatste jaren enorm toegenomen. Ja, het genre is zelfs mainstream geworden. Toch lijkt dit niet goed afgespiegeld te worden in media of in festival line-ups. Met een panel van een aantal smaakmakers uit de hiphop scene worden o.a. de uitdagingen besproken.

De ontwikkeling van hype naar cultuur is een langzaam proces. Zo was het een paar jaar geleden nog een enorme strijd om De Opposites op Lowlands te krijgen in de Alpha tent. Het Amsterdamse hiphopfestival Appelsap illustreert dat ook: zonder subsidies had het festival nooit kunnen bestaan. “Maar nu is het sinds ongeveer zeven jaar onafhankelijk door het succes”, volgens Koos Groenedijk (eigenaar en boeker van Appelsap).

De verrassende groei binnen hiphop die we nu zien is vooral te danken aan geld, je kunt immers meer investeren in nieuw talent. “De crossover festivals hebben daar zeker van geprofiteerd.”, aldus Ifran Er (agent, boeker en mede-eigenaar van Topbillin’). Internationale mogelijkheden voor Nederlandstalige hip hop zijn absoluut haalbaar. De doorbraak van Lil’ Kleine in Denemarken is daar een voorbeeld van.

De toekomst van live muziek

Paradiso, Effenaar en Muziekgieterij nodigden iedereen op ESNS uit om mee te praten over de toepassing van nieuwe technologieën als VR, AR en biofeedback in poppodia. Zo kunnen we bepaalde concerten en festivals al met 360 graden filmpjes bekijken. Een vraag aan het publiek luidde: “Steek je hand op als je denkt dat je over 5 jaar een festival met een VR bril kan volgen”. De meeste handjes gingen de lucht in. Thuis, in Nederland op de bank, aanwezig zijn bij Coachella; dat wordt de toekomst!

Maar daar houden de mogelijkheden niet op. Wat te denken van een virtuele wereld met alleen maar virtuele bands. Je maakt je eigen alter ego: een superster. Met een beetje handigheid tover je zo een eigen concert op YouTube. Niks toekomstmuziek: het gebeurt al in Japan.

Martin Garrix, de superster

Martin Garrix ontving een jaar geleden, hier op ESNS, de Popprijs. Zijn management is vandaag aanwezig op Eurosonic en vertelt o.a. over zijn festivaloptredens. Zo ook over Pinkpop, waar zijn aankondinging, net als die van Justin Bieber, voor veel commotie zorgde. Achteraf waren de reacties gelukkig wel enthousiast, wat naar hun mening vooral te danken was aan de spot ná Bieber en het feit dat het een thuiswedstrijd was voor Garrix. Maar het is niet altijd rozengeur en manenschijn. Voor het optreden op Coachella was veel gerepeteerd, maar door technische mankementen in de lichtshow is die avond juist weer stressvol verlopen. Ook voor iemand met een superster-status is het dus vallen en opstaan.

Meest veelbelovende namen

Foto: Ramy Moharam Fouad

Tot slot werd bij de persconferentie nog een samenvatting gegeven van de afgelopen vier dagen. Er werd geconcludeerd dat technologie vooral heel belangrijk wordt en we dat de komende jaren zullen terug zien. Denk maar aan het cashless betalen. Verder worden MEUTE, Zeal & Ardor, Altin Gün, Superorganism, Agar Agar en Tamino als meest veelbelovende acts van het weekend gezien, omdat zij het meeste te in positieve zin zijn genoemd door het publiek.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Eurosonic Noorderslag? Of wil je gewoon de mooie sfeer van het eerste festival van het jaar proeven? Houdt dan onze website, ons Facebook-, Twitter- en Instagram-kanaal in de gaten.

Eurosonic Noorderslag

Afterpartees

Eurosonic Noorderslag 2018 vindt plaats tot en met 20 januari in Groningen. Het festival is een broedplaats voor nationaal en internationaal talent. Zo hebben Dua Lipa, Hozier, Roosevelt en Royal Blood hier hun eerste stappen gezet. Daarnaast wordt op het festival ieder jaar de Popprijs uitgereikt voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. In 2017 won DJ Martin Garrix die prijs. In de editie van 2018 staan o.a. Afterpartees, My Baby, VRWRK, Haevn en DeWolff op de planken. Check snel de hele line-up.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2025

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 15-18 januari 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen