3 februari 1992: Pearl Jam’s eerste Europese show

Pearl Jam
Photo: Danny Clinch

Pearl Jam is een naam die nagenoeg iedere muziekliefhebber kent. De band heeft inmiddels tien studioalbums uitgebracht, met als debuutalbum ten. Onder andere ‘Black’ en ‘Alive’ zijn terug te vinden op de uit 1991 afkomstige plaat. Kort hierna volgde een tour die Pearl Jam enige tijd later naar Europa bracht. Ze gaven een show weg in het Engelse Southend, hun eerste Europese show ooit.

De eerste Europese show

De mannen reisden af naar Southend (Engeland) om hun eigen headline show te geven. Dave Abbruzzese, de oud-drummer, maakte toen ook nog deel uit van de band. De show was onaangekondigd en niet geadverteerd, maar toch kwam er driehonderd man publiek op hun show af. Tijdens het optreden werd ‘Hunger Strike’ van Temple Of The Dog aangevraagd, een band waar Eddie met Chris Cornell in zat. Eddie reageert cynisch en geeft aan het nummer alleen te spelen wanneer Chris ook daadwerkelijk aanwezig is. Helaas! Toch trakteren ze het publiek wel op een Soundgarden-intro voordat ‘Leash’ gespeeld wordt.

De setlist

Pearl Jam Setlist Esplanade Club, Southend-on-Sea, England 1992, Ten

Tijdens het optreden laat Pearl Jam bijna het gehele debuutalbum horen. Ook spelen ze voor het eerst ‘Release’. Ed verbaasde zich destijds dat de Europeanen de tekst van veel nummers wisten mee te zingen. Aan het eind van het optreden hintte Eddie naar hun show op live-televisie een dag later. Met daarbij de vraag of ze nog iemand moesten beledigen. Benieuwd wie het werd? Check de show hieronder.

Pearl Jam

Pearl Jam Group Shoot Black White Old

Sinds de laatste Europese tour in 2014 verlangt menig festival alweer naar de komst van de Amerikaanse rockband Pearl Jam. Eddie Vedder en zijn collega’s brachten drie jaar geleden voor het laatst een bezoek aan Europa, waarbij zij onder meer als headliner op Rock Werchter stonden en ook twee keer in de Ziggo Dome speelden. Vorig jaar bevestigde Jan Smeets dat de band in 2017 op Pinkpop zou staan, wat achteraf een hoop ophef veroorzaakte. De band bleek immers niet naar Europa te willen komen zolang er terreurdreiging heerst. Dit jaar komt daar verandering in, want Pearl Jam staat op zowel Pinkpop als Rock Werchter.