Advertisement

6 overlevingstechnieken om de carnaval mee door te komen

Paaspop
Foto: Jostijn Ligtvoet (Paaspop 2017)

Carnaval is een festival voor doorzetters. Tijdens de eerste paar dagen verdwijnen de schuimende pretcilinders nog moeiteloos achter de amandelen. Maar dan, als de vermoeidheid na enkele heftige nachten écht toeslaat, klotsen diezelfde goudgele zaligheden genadeloos door je darmkanaal. Festileaks geeft je 6 gouden tips om te voorkomen dat jouw carnaval al hangend boven de wc-pot eindigt.  

1. Weet aan welke marathon je begint

Vroegah, toen carnaval nog slechts drie dagen duurde, was het appeltje eitje. Even 72 uur het gas erop en dan twee dagen rustig bijkomen met een kruik op je kloppende hersenpan. Tegenwoordig is het echter andere koek. Minstens vijf dagen lang onderga je een strikt bierdieet, zonder ook maar enig spoor van vitamientjes. Die dagelijkse gerstsmoothies hebben ongetwijfeld invloed op je gesteldheid. Bedenk dus goed of je mentaal en fysiek wel in staat bent om deze uitputtingsslag te ondergaan.

2. Trek geen ingewikkelde pakken aan

Als je dan toch hebt besloten jezelf te gaan onderdompelen in het feestgedruis, dan is het natuurlijk wel belangrijk om alvast na te denken over hoe je jezelf gaat presenteren. Ga hierbij het liefst voor iets praktisch en kijk daarna pas of het mooi is. Als de nood hoog is, is er namelijk niets vervelender dan dat vastgeplakte paardenmasker nog van je hoofd te moeten trekken.

3. Leg een ijzersterke bodem

Pizza, kapsalon, rijsttafel, spek met ei; het maakt allemaal geen reet uit als het maar veel en vettig is. Gun die fundering even een half uurtje de tijd om aan te sterken en je bent de hele avond het mannetje. Bijkomend voordeel: áls het misgaat, dan blijft de lading maagzuur tenminste compact.

4. ‘Doseren’ is het codewoord

Om het eind van de carnaval te halen is het belangrijk dat je elke dag een klein beetje maat weet te houden. Een halve liter per kwartier is bijvoorbeeld al een aardige dosering. Dan kun je thuis ook trots vertellen dat je na tien glazen al gestopt bent.

5. Spreek van tevoren af wie jouw haren vasthoudt

Mocht het dan tóch zover komen dat je maaginhoud zich via de verkeerde weg naar buiten wil werken, wees dan goed voorbereid. Spreek van tevoren met je vriend(inn)en af wie je haar omhoog houdt, dat scheelt een hoop paniek op het moment suprême.

6. Vergeet niet te genieten

Of je nou ‘Vastelaovend’ of ‘Carnaval’ viert, door Limburg of Brabant trekt of van toeten noch blazen weet; het is een feest van verbroedering, met lekkere stemmingsmuziek en héél veel glazen bier. Kijk om je heen, spring, dans en lach, maar drink met mate(n), want voor je het weet ben je vergeten dat je genoten hebt!