Vandaag, precies 24 jaar geleden, verscheen het debuut van Oasis. ‘Supersonic’ was de eerste single voor debuutplaat Definitely Maybe, waarmee de band de wereld veroverde. Een single die uitgroeide tot een festival anthem.

Oasis was in de jaren negentig een echte hitmachine. Hun succes was direct vanaf het begin ongekend: debuutsingle ‘Supersonic’ verkocht meer dan 200.000 exemplaren. De koningsblauwe vinyl krijgt op de achterkant ‘Take Me Away’, het nummer dat geen plekje op Definitely Maybe mag bezetten. Op CD komen er uiteindelijk nog twee extra nummers bij: ‘Columbia’ en een live versie van ‘I Will Believe’.

Festival Anthem

Het publiek houdt duidelijk nog veel van het nummer waar het allemaal mee begon. Met een fantastische outro is het natuurlijk ook moeilijk om niet te bezwijken voor ‘Supersonic’. We zouden het nummer graag nog eens beleven zoals het hoort: met de stem van Liam en het gitaarwerk van Noel, maar dat zit er niet meer in. Het is namelijk al negen jaar geleden dat de broers samen op het podium stonden. Voorlopig zijn er weinig tot geen aanwijzingen dat we ooit nog een reünie mogen vieren. We geven de hoop nooit op. De twee broers treden apart op, maar enkel Liam heeft de eersteling op zijn setlist staan.

Wist je dat…

  • …Noel de band verliet één dag voor de 15e verjaardag van Definitely Maybe?
  • …Oasis het tot in de kwartfinale van ‘Beste Festival Anthem‘ schopte? ‘Don’t Look Back In Anger’ moest het afleggen tegen ‘Everlong’ van Foo Fighters.
  • …Noel ‘Supersonic’ om 3 uur ’s ochtends schreef?
  • …het nummer diezelfde dag (nacht?) is opgenomen?
  • …het nummer ook de titel is van hun documentaire uit 2016?

Noel Gallagher’s High Flying Birds

Noel Thomas David Gallagher is een Engelse muzikant en singer-songwriter. We kennen Noel natuurlijk allemaal van Oasis, de legendarische band waarin hij samen met broertje Liam Gallagher speelde. In augustus 2009 werd de samenwerking tussen de broertjes beëindigd. Hierna is Noel onder de naam ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds’ een solocarrière begonnen. Afgelopen maand bracht de band een nieuw album uit, genaamd Who Built The Moon?.

Ter promotie van de nieuwe plaat heeft Gallagher vele shows in het vooruitzicht, waaronder ook enkele festivaloptredens. Zo is de band al aangekondigd voor onder meer Bilbao BBK Live en Rock Werchter.

Liam Gallagher

Liam Gallagher kreeg wereldfaam toen hij met zijn broer Noel het frontmanschap van Oasis vervulde. Tijdens de Britpop-beweging van de jaren negentig groeide de band uit tot één van de grootste die de aarde ooit gekend heeft. De eerste twee albums worden door velen gezien als enkele van de beste albums ooit gemaakt.

De band wordt in het hele bestaan getergd door ruzies tussen de broers, en in 2009 is het genoeg: Noel Gallagher stapt uit Oasis. Liam start een nieuwe band, Beady Eye, maar na twee albums zet hij daar in 2014 een punt achter. Een solo-carrière is de nieuwste troef, met het album ‘As You Were’ als eerste wapenfeit. En als dat niks wordt, Liam? “I will probably fuck off forever”.

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?