Festivalrapport: Motel Mozaique 2018 beleeft stralende editie

Momo 2018
photo: Debbie Spaan / Festileaks

Afgelopen weekend stond de Rotterdamse binnenstad in het teken van Motel Mozaique 2018. Unieke locaties waren het toneel van tientallen nationale en internationale acts, maar het was zeker niet alleen muziek dat de klok sloeg. Ook dit jaar presenteerde Motel Mozaique weer op geheel eigen wijze de schoonheid van de stad Rotterdam. Met deze editie naast al het muzikale, theatrale en andere vermaak nog een zeer welkome gast: de zon!

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Motel Mozaique 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 7.4

Everything Everything momo 2018
@ Motel Mozaique 2018 (photo: Debbie Spaan / Festileaks)

Mumford & Sons, Ben Howard, LCD Soundsystem; het zijn zomaar wat namen die voor hun grote doorbrak op Motel Mozaique stonden. En dat is precies wat het festival kenmerkt. Je gaat er niet heen om je in de massaliteit te storten en met die ene grote headliner mee te brullen. De charme van Motel Mozaique is juist om nieuwe acts te ontdekken op één van de prachtige locaties die het festival rijk is. Veel bezoekers geven dan ook aan niet speciaal voor een bepaalde act een kaartje te kopen, maar juist verrast te willen worden.

En verrast werden we! Zo trakteerde Binkbeats ons op een experimentele liveshow in de Arminius, zagen we J. Bernardt alle heupjes loskrijgen en waren we getuige van het eerste festivaloptreden in acht jaar van de Nederlandse indieband JOHAN. Andere opvallende optredens waren er onder meer van Everything Everything, SOHN en Weval. Myra uit Leiden had slechts één aanmerking: “Graag meer acts programmeren waarop je kunt dansen.”

Randprogrammering: 7.2

momo 2018
photo: Kevin van Veenen

Eén van de pijlers van het festival is om bezoekers de stad Rotterdam beter te laten leren kennen. Our city is your city is dan ook de slogan van Motel Mozaique 2018. Door middel van uiteenlopende Guided Tours kom je op ongeziene plekjes en leer je meer over Rotterdam. Fitnessende mensen aanmoedigen midden in de stad, mediteren op panklanken en een fietsrit langs de vele muurschilderingen van Rotterdam zijn slechts enkele voorbeelden van de vele rondleidingen. Op zaterdagochtend werd voor de vijfde keer My First Motel georganiseerd voor de allerkleinste bezoekers. “Het kinderprogramma is top. Het was heel goed verzorgd en het is ontzettend leuk om al die kinderen bij elkaar bezig te zien”, aldus Kevin uit Rotterdam.

Ook op festivallocaties zelf viel er buiten het hoofdprogramma genoeg te genieten. Op Plaza Mozaïque werden we verrast door een kickboksvoorstelling, in de Stadsschouwburg vonden meerdere theaterstukken plaats en midden op een bouwplaats zagen we een mini-optreden van de Belgische singer-songwriter Tamino.

Sfeer: 8.0

momo 2018
photo: Debbie Spaan / Festileaks

Hoewel het grootste gedeelte van het festival zich binnen afspeelt, waren we maar al te blij met de zon. Het was overdag goed vertoeven op Plaza Mozaique, waar veel bezoekers onder het genot van een drankje de uiteenlopende acts kwamen bekijken. Ook de vele Guided Tours waren door het mooie weer zeer aangenaam om aan deel te nemen. De sfeer was dan ook gedurende het hele weekend uitstekend te noemen. Nee, een sinaasappelgevecht of iets dergelijks hoef je hier niet te verwachten, maar daar staat tegenover dat de meeste acts wel de volle aandacht krijgen van het publiek. MoMo-bezoekers komen voor het mooie diverse aanbod en voor veel bezoekers geldt de gemoedelijke en niet-massale sfeer als belangrijke reden om Motel Mozaique te bezoeken. “Topsfeer! Ik ga volgend jaar zeker weer.” zegt ook vaste bezoeker Erwin uit Rotterdam.

Locatie: 7.4

Momo 2018
photo: Kevin van Veenen

De afstanden tussen de locaties zijn lopend redelijk goed te doen. Daarentegen waren locaties als Rotown en WORM redelijk snel vol, waardoor je af en toe op tijd aanwezig moest zijn om niet in de rij te belanden. Het uitstippelen van een niet al te strak schema kan dus, zeker zonder fiets, verstandig zijn. Eenmaal binnen is Rotown als vanouds een sfeervolle zaal waar eerst gitaarbands als Metz en Husky Loops staan te knallen en vervolgens tot diep in de nacht de voetjes van de vloer gaan met verschillende DJ’s.

Optredens in locaties als de Paradijskerk en de Arminius zie je maar zelden. Door die bijzondere setting krijgen de optredens dan ook echt iets extra’s. Ook het Groothandelsgebouw was omgetoverd tot festivallocatie: zaterdag- op zondagnacht werd daar een heuse Garage Party gehouden. Vijf bekende Rotterdamse feestorganisatoren bouwden een feestje in een eigen area, waarbij zelfs de parkeergarage werd omgeturnd tot twee feestzalen. De echte volhouders konden zich na het feest (om 06.00 uur!) melden op de bovenste etage van het iconische gebouw. Niemand minder dan Joep Beving verzorgde daar een zonsopkomstconcert.

Eten & drinken: –

Momo 2018
photo: Debbie Spaan / Festileaks

Het eet- en drinkaanbod van Motel Mozaïque zelf is redelijk beperkt. Dit valt echter gemakkelijk te verklaren; door de centrale ligging weet het festival zich omringd met restaurants, café’s en allerlei fastfoodketens. Geen bezoeker die daar heel moeilijk over lijkt te doen. En terecht, waarom zou je eten naar het festival brengen als het er al is? Om die reden is het rapportcijfer dan ook weggelaten.

Wel zagen we in de hal van de Stadsschouwburg een foodstandje met onder andere tortilla’s en pasta en merkten we op dat Rotown een aangepast MoMo-menu had. Uiteraard heeft iedere locatie z’n eigen bar, op de Paradijskerk na, waar geen drank toegestaan is. Een enkeling is zelfs helemaal gauw tevreden. Zo vertelt een Belgische bezoeker: “De pintjes smaken goed en dat is voor mij al genoeg voor een 8.”

Logistiek: 6.9

momo 2018
photo: Kevin van Veenen (Motel Mozaïque 2018)

Voor festivalgangers van buiten Rotterdam is het MOMO Art Motel ingericht en zijn er MOMO Hostels. Dichtbij en altijd comfortabeler dan een tentje. Wel wordt door één buitenlandse bezoeker opgemerkt dat het MOMO Art Motel “sucks at giving information”. Opbouwende kritiek zullen we maar zeggen.

Ondanks de relatief korte afstanden tussen de verschillende locaties is een fiets de ideale uitkomst. Ware het niet dat OV-fietsen al redelijk gauw niet meer beschikbaar waren. Zo ondervond ook Nancy uit Amsterdam: “Er waren geen OV-fietsen meer te krijgen dus we hebben alles gelopen. Wel te doen, maar niet ideaal.” Daarentegen hadden de bezoekers uit eigen stad het een stuk makkelijker. Vier Rotterdamse vriendinnen: “Wij komen hier vandaan, dus van ons krijgt de bereikbaarheid een dikke tien!”

Motel Mozaïque Logo

Motel Mozaïque 2024

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 18-20 april 2024
Line-up
Deki Alem
Tickets Kopen