Het is vandaag precies een jaar geleden dat de leadzanger van onder andere Soundgarden en Audioslave ons ontviel. De gehele (muziek)wereld was in shock dat Chris Cornell voortijdig uit het leven stapte. Vandaag staan we stil bij zijn overlijden en vieren we zijn nalatenschap.

Een jaar geleden

Precies een jaar geleden kwam het schokkende bericht naar buiten dat Chris Cornell zichzelf van het leven had beroofd. Na een optreden in het Fox Theater in Detroit, wat achteraf zijn laatste optreden bleek, begaf hij zich in zijn hotelkamer. Het was al langer bekend dat Cornell kampte met een depressie. Zijn vrouw had hem na het concert nog gesproken en vermoedde dat het niet goed met hem ging. Ze lichtte de beveiliging in om te checken hoe het met de zanger ging. Die werd bewusteloos in zijn hotelkamer aangetroffen door zijn bodyguard. Direct werden hulptroepen ingeschakeld, maar tevergeefs: Chris werd om half twee ’s nachts door een dokter overleden verklaard. Zijn as is begraven in de Hollywood Forever Cemetery, naast het grafmonument van zijn vriend Johnny Ramone.

Reacties

Dat Cornell een bijzondere muzikant en persoon was, blijkt wel uit de reacties die zijn overlijden losmaakte. Een werkelijke storm aan steunbetuigingen aan het adres van zijn vrouw Vicky en kinderen Toni en Christopher. Van Coldplay tot Steven Tyler, en van Jimmy Page tot Elton John, eenieder was geraakt door het ontvallen van collega, vriend, vader en idool.

Naast de grote hoeveelheid berichten op de sociale media werd er ook op muzikale wijze aandacht besteed aan het . Tijdens Pinkpop brachten Prophets Of Rage samen met System Of A Down-frontman Serj Tankian een eerbetoon aan Cornell. Samen brachten ze ‘Like A Stone’ van Audioslave ten gehoor, onbetwist een van de hoogtepunten van Pinkpop 2017. Benieuwd naar hoe het speciale eerbetoon klonk? Check deze HD-opname uit het publiek.

Nalatenschap

Op muzikaal gebied laat Chris Cornell zeven solo albums na. Daarnaast maakte hij nog eens zes albums met Soundgarden, vier met Audioslave en één met Temple of the Dog. Verder werd hij bijna 30 jaar lang genomineerd voor Grammy’s, waarvan hij er twee mocht opstrijken: Best Metal Performance voor ‘Spoonman’ en Best Hard Rock Performance voor ‘Black Hole Sun’. Ook had Cornell een indrukwekkende festivalcarrière met onder andere shows op Lowlands, Pukkelpop, Rock am Ring, Reading Festival, Roskilde, SXSW en Pinkpop. Geniet hier van zijn show op Pinkpop 2009