Festivalrapport: Amsterdam Open Air is het perfecte festival voor je Instagram feed

AOA 2018 main stage
foto: Debbie Spaan / Festileaks

Afgelopen weekend stond het Gaasperpark in het teken van Amsterdam Open Air 2018. Het Amsterdamse feestje is al jaren ontzettend populair: enkele dagen voor het festival zoeken nog bijna 9.000 mensen een kaartje op Ticketswap. AOA is hét feestje om bij te zijn én… vooral om te laten zien dat je er bij bent geweest.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Amsterdam Open Air 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 7,9

AOA 2018 drumband
foto: Jos Willemsen / Festileaks

Het Amsterdamse festival heeft één algemene main stage, waar je zowel dj’s (Girls Love DJs, Moksi) als live-acts (Jonna Fraser, Ronnie Flex) vindt. De overige podia worden gehost door feestorganisaties of sponsors, zoals Straf_werk, Format en Bacardi feat. LAPA. Naast internationale toppers als Sigma en George Fitzgerald, zijn ook plaatselijke artiesten te vinden op het programma. “Ik vind het leuk dat er zoveel aandacht is voor lokaal talent uit Amsterdam Zuid-Oost”, zegt Wynia (27) uit Amsterdam. Amsterdam Open Air biedt dus binnen het genre een uitstekende mix van feestmuziek.

Randprogrammering: 7,3

AOA 2018 randprogramma
foto: Jos Willemsen / Festileaks

Buiten het muzikale programma viel er nog veel meer te genieten. Zo worden we op Balearic Island verrast door de Silent State (zie foto boven): een oase van rust waar je een prachtige visualisatie meditatie ondergaat die begeleid wordt door de muziek van RY X, Howling en Âme. Maar ook een heuse drumband en flamboyante parade lopen regelmatig rondjes over het enorme festivalterrein. Over het festivalterrein gesproken: het kent een geweldige locatie in het groene Gaasperpark met uitzicht op de Gaasperplas. Hoewel er dus veel te zien is op Amsterdam Open Air, draait het op dit festival vooral om ‘gezien worden’ en dat is te merken aan de drukte rondom de diverse versieringen aan de waterkant. Iedereen hoopt een mooie foto te scoren voor zijn of haar Instagram-feed 🙂

Sfeer: 6,9

AOA 2018 publiek
foto: Jos Willemsen / Festileaks

Hoewel het festival bol staat van de feestjes, gekkigheid én festivalgangers, lijkt een gevoel van saamhorigheid – zoals de meeste van ons kennen van andere festivals – te missen bij het stadse festivalpubliek. Met de grote hoeveelheid dancemuziek is het eigenlijk opvallend hoe weinig mensen daadwerkelijk los gaan. Vriendengroepen zijn toch vooral met zichzelf bezig en met het feit dát ze er zijn. De recensie van Mark (23) zegt eigenlijk genoeg: “Erg leuk dat ze overal plekken hebben neergezet om foto’s te kunnen maken!”.

Locatie: 8,3

AOA 2018 publiek
foto: Debbie Spaan / Festileaks

Op Amsterdam Open Air lopen zo’n 20.000 mensen rond, maar daar is weinig van te merken. Het festival is lekker ruimtelijk opgezet en het terrein is tot in de puntjes aangekleed: nergens een hek te zien, veel kleur en veel groen. Zelfs zonder feestgedruis is het stiekem gewoon heel fijn om in het Gaasperpark te zijn – helemaal als het zonnetje schijnt (en dat deed ie op zondag zeker!). Vooral langs de waterkant zijn er genoeg plekjes op het zand of in het gras waar je heerlijk kan chillen. Helaas is dat laatste niet voor iedereen weggelegd: “Het terrein ziet er fantastisch uit, alleen jammer dat de podia zo dicht op elkaar staan. Ik ben nog steeds op zoek naar een plekje waar ik pauze kan nemen van al die beats…”, aldus Lieke uit Amsterdam.

Eten & Drinken: 7,9

AOA 2018 ijscobar
foto: Jos Willemsen / Festileaks

Een ding is zeker: op dit festival hoef je niet te zoeken naar eten. Op verschillende plekken op het terrein zijn er diverse eettentjes geplaatst. De variatie is groot en iedereen kan worden bediend: van de gemakzuchtige mens tot hipster en van omnivoor tot veganist. Zo kun je bij het Stadspaviljoen terecht voor o.a. patat en kroket, een vegetarische pita gyros en hippe poké bowls. “Echt super chill dat de wachtrijen overal zo kort zijn. Maar misschien hebben de meeste mensen hier ook niet echt behoefte om te eten,” zegt bezoeker Berend (25) knipogend. Bij de diverse barren is het beduidend drukker, maar voor mensen die niet willen wachten (en goedkoop uit willen zijn) is er ook gratis tapwater voor handen.

Logistiek: 8,4

AOA 2018
foto: Jos Willemsen / Festileaks

Een voordeel van een festival in een grote stad, is natuurlijk de bestaande infrastructuur. Vanaf het moment dat je in Amsterdam bent, is het appeltje-eitje. Zo rijdt metrolijn 53 rechtstreeks van Centraal Station (via Amstel Station) naar Gaasperplas. Vanaf daar is het nog maar 5 minuten lopen is naar de ingang van het terrein. De GVB zette bovendien extra metro’s in na afloop, waardoor je ook op datzelfde metrostation nooit langer dan 6 minuten hoefde te wachten voor je je reis naar huis kon starten.

Amsterdam Open Air Logo

Amsterdam Open Air 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 3-4 juni 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €67.75. Combitickets vanaf €108. Kopen