18 juli 1991: De geboorte van Lollapalooza

Photo: Johannes Riggelsen (Lollapalooza Berlin 2017)

Vandaag precies 27 jaar geleden zag het inmiddels legendarische Lollapalooza het eerste levenslicht. Wat jaarlijks een hoogtepunt in het festivalseizoen is en over de hele wereld gehouden wordt, begon ooit bij één band. Vandaag nemen we je mee in de korte, maar roerige geschiedenis van Lollapalooza.

De visie van Farrell

In 1991 kwamen Perry Farrell en Stephen Perkins (beiden Jane’s Addiction) met het idee om een afscheidstour op te zetten. Echter was het niet bedoeld als een doorsnee afscheidstournee, maar de band wilde met een waar reizend festival de laatste shows geven. Samen met boekers Don Muller en Marc Geiger vormden zij de basis voor wat Lollapalooza nu is. De visie die de mannen hadden, het boeken van een grote diversiteit aan acts, sloeg aan. Op Lollapalooza was niet alleen oog voor grote artiesten, maar ook opkomende bands, politiek beladen optredens en kunst in alle vormen.

First Lollapalooza


De allereerste editie werd precies 27 jaar geleden gehouden en duurde een kleine maand. Het startschot van Lollapalooza wordt gegeven in Tempe, Arizona. Het festivalcircus vervolgt zich nog langs 20 steden, om in Enumclaw, Washington, te eindigen. Headliners van de eerste editie zijn uiteraard Jane’s Addiction en daarnaast Living Colour en Nine Inch Nails.

Doorstart en expansie

https://www.youtube.com/watch?v=kYSPkvXc9AQ

Lollapalooza beleeft van de start tot aan 1997 grote successen, toch stopt Lollapalooza in 1997. In 2003 is er een comeback van Jane’s Addiction en daarmee ook van Lollapalooza. Na een succesvolle editie slaagt de organisatie er in 2004 helaas niet in om genoeg kaarten te verkopen. De 2004 editie wordt daarom afgeblazen en het festival dreigt voorgoed te verdwijnen.

Farrell en William Morris Agency weten de handen echter ineen te slaan met Capital Sports entertainment, wat een gouden greep blijkt. De 2005 editie is een feit en het festival blijft de daaropvolgende jaren groeien. In 2010 trekt het festival voor het eerst de grens over, de hoofdstad van Chili is het toneel voor de eerste overzeese editie. Nu, acht jaar verder, strekt het festival zich uit van Berlijn en Parijs tot aan Chicago en Buenos Aires en strikt het de grootsten der aarde.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.