Tussen twee concerten in mogen de heren van Editors de champagne uit de koelkast trekken, want vandaag is het dertien jaar geleden dan hun debuutplaat The Back Room uitkwam. Tijd voor een terugblik naar de plaat die de band een vliegende start gaf.

The Back Room is nog steeds het best verkopende album van Editors. In totaal ging het al meer dan een miljoen keer over de toonbank. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België doet de plaat het goed. Het album werd genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize, maar moest de duimen leggen tegen Arctic Monkeys’ Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not.

Albumcover en tracklist

In totaal staan er elf tracks op de standaard versie van het album. Vier ervan komen uit als single; ‘Bullets’, ‘Munich’, ‘Blood’ en ‘All Sparks’. Alle vier de nummers komen nog steeds regelmatig terug op de setlists, net als ‘Fingers In The Factories’. De band releasede ook een bonusdisc met de zogeheten Cuttings. Daarop staan zes nummers die de plaat niet haalden.

Wist je dat…

  • … ‘Munich’ het meest gespeelde nummer van Editors is? Ze speelden het al meer dan 600 keer live.
  • … vier van de tien meest gespeelde nummers uit The Back Room komen? Ze bestaan natuurlijk al langer dan de rest, maar het toont dat de band haar eerste studioalbum nog lang niet vergeten is.
  • … het album een heruitgave kreeg in Nederland met een dvd van het optreden in Paradiso in Amsterdam op 30 januari 2006?
  • … Editors de vierde naam van de band was? Voor ze hun eerste platencontract tekenden, stonden ze bekend als Pilot, The Pride en Snowfield.
  • … Ze tijdens één van hun eerste tours nog ‘Road To Nowhere’ van Talking Heads coverden? Even later stond ‘Lullaby’ van The Cure ook regelmatig op de setlist.
  • … de band na hun eerste album in het voorprogramma van Franz Ferdinand speelde?
  • … de band een vaste fotograaf heeft? De Nederlandse Iraniër Rahi Rezvani werkt sinds 2015 samen met de band.

Editors

editors
Photo: Rahi Rezvani

De vijfkoppige Engelse rockband Editors vindt zijn oorsprong in het jaar 2002. In 2005 verscheen het eerste Editors album, The Back Room, met als grote hitsingle ‘Munich’. Dertien jaar en zes albums later is de Britse band niet meer uit het festivalcircuit weg te denken. Met de tour rond hun zesde en meest recente studioalbum Violence kun je al zien in Antwerpen en Amsterdam. In 2018 stonden de mannen onder meer op Ejekt FestivalPinkpop en TW Classic. Heb jij ze aan het werk gezien?