Festivalrapport: exclusieve headliners en veel dansen op adembenemend Melt 2018

Melt
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Op Melt gaan letterlijk de hele dag de voetjes van de vloer. De combinatie van de magistrale locatie, uitbundige sfeer, dikke line-up en de zon maakten van Ferropolis drie dagen lang het ultieme dansparadijs.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Melt 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 8.0

Melt
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Vorig jaar verkondigden we nog dat Melt waarschijnlijk nooit de prijs voor beste line-up in de wachten zou slepen, maar dit jaar doet het festival een goede poging. Met Florence + The Machine en The xx weet het festival twee exclusieve headliners te strikken. Tel daar de vele grote techno- en elektronische acts als John Hopkins, Nina Kraviz, Ben Klock, Zhu en Modeselektor b2b Apparat bij op, en de line-up staat als een huis. Althans, voor de liefhebber natuurlijk. Dennis (28): “Melt staat bekend om de geweldige techno-scene, daar kunnen weinig festivals tegenop. Het is elke avond dansen tot in de vroege uurtjes.”

Randprogrammering: 6.6

Photo: Niek Bosma / Festileaks

Verwacht geen uitgebreide randprogrammering op Melt. Niet dat dit heel erg gemist wordt, want bezoekers komen voornamelijk om te feesten. Mattias (25): “Ik kom hier voor de muziek en de fantastische sfeer. De rest kan mij gestolen worden.”

Voor wie toch even rust wil, bieden de vele knusse loungeplekken rondom de bossen uitkomst. Daarnaast zorgen onder meer botsauto’s en tafelvoetbaltafels voor het nodige vertier. Een (beperkt geopende) kunsthal voorziet geïnteresseerden bovendien van een extra culturele stimulans.

Sfeer: 8.2

Melt
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Dat beseffen de bezoekers van Melt maar al te goed. De sfeer is zowel overdag als in de nachtelijke uurtjes opperbest: “Mensen houden hier niet alleen van de muziek, maar misschien nog wel meer van elkaar“, aldus de 21-jarige Alex uit Engeland.

In de meest creatieve outfits wordt er 24-7 gedanst, gezongen, geknuffeld en gezoend. Plantenspuiten zorgen voor de nodige verkoeling, net als het reusachtige meer waarin volop wordt geplonsd. Het is goed toeven op Melt.

Locatie: 9.1

Melt
Photo: Niek Bosma / Festileaks

“Dit is gewoon waanzinnig. Het ene moment dans je tussen de vervallen kranen en graafmachines, het andere moment sta je bij een intiem bospodium. Het is één groot avontuur“, vertelt Sanne (24) lyrisch.

Net als de voorgaande jaren scoort Melt sky-high in de categorie ‘locatie’. Het industriële design van de verlaten kolenmijn is adembenemend, en wordt in de avonduren misschien wel nog mooier door spectaculaire lichtshows. De setting sluit bovendien perfect aan bij de harde en rauwe (techno)beats. Een chemie om ‘u’ tegen te zeggen. De Belgische Jasper (34): Ik kom hier nu al een aantal jaren, maar dit aanzicht verveelt nooit.”

Eten & Drinken: 7.3

Melt
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Voor culinair genot van de bovenste plank hoef je niet naar Melt af te reizen. “Niets bijzonders, maar wel prima kwaliteit“, aldus de Duitse Steffi (24). Het menu bestaat voornamelijk uit de welbekende frieten, burgers en wokgerechten. Maar wie iets verder kijkt, kan zich ook tegoed doen aan spätzle, raclette of een wildzwijnburger.

Wat betreft de drukte bij de kramen valt het flink mee. Enkel tijdens ‘spitsuren’ lopen de wachttijden soms op. Ook over de prijzen valt weinig op te merken. De meeste gerechten heb je voor maximaal € 8,- wel in de handen, terwijl 0,4 liter pils voor € 4,- over de toonbank gaat. Kleine tegenvaller: voor een flesje water ben je net zoveel kwijt als voor zijn goudgele alcoholische tegenhanger.

Logistiek: 7.4

Melt
Photo: Niek Bosma / Festileaks

Een dikke voldoende voor de logistiek. Het festival is prima per auto, bus of trein te bereiken. Vanaf de diverse omliggende stations brengen bussen je in een klein halfuurtje gratis naar de ‘ijzeren stad’. Meestal gebeurt dit zelfs volgens opgesteld tijdschema. Chapeau!

Ook met de overnachtingsmogelijkheden is het prima gesteld. Zelfs na een aantal dagen zien de kampeerterreinen er nog redelijk schoon uit. Het aantal sanitaire voorzieningen laat op drukke momenten echter wel wat te wensen over. Ook klagen sommige bezoekers over een gebrek aan verkoeling: “Op de camping is vrijwel nergens een schaduwplaats te vinden. Het is dan jammer dat het festivalterrein pas laat opengaat”, meent Marcel (30) uit Berlijn. Gelukkig biedt het nabijgelegen meer uitkomst gedurende de zonnige middaguren.

Wij besloten Melt dit jaar met de trein te bezoeken. Met een Interrail-pas kun je eenvoudig en goedkoop de tofste festivals met elkaar combineren. Zo reisden we eerder naar het Deense Roskilde.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Melt Festival Logo

Melt Festival 2024

Locatie
Duitsland
Gräfenhainichen, Duitsland
Datum 11-13 juli 2024
Line-up
Freddy K
James Blake
Honey Dijon
Tickets Kopen