Festivalrapport: Veel feest, weinig slaap op Melt! 2017

festivalrapport melt

24 uur per dag feesten, is dat wel mogelijk? Ja: wel op Melt. Het Duitse festival lokte opnieuw 20.000 man naar het oude industieterrein Ferropolis nabij Berlijn. Op een oogverblindende locatie bouwden ze een feest waar geen eind aan leek te komen. 

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Melt! 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7.0

De Festileaks Festival Award voor ‘Programma’ gaat Melt! waarschijnlijk nooit winnen, maar toch hebben ze ieder jaar weer een mooie gevarieerde line-up. Dit jaar stonden er op Melt wederom voornamelijk dance-acts (zoals M.I.A., Bonobo en Soulwax), maar was er ook zeker rock (bijvoorbeeld The Kills, Phoenix, Glass Animals) en zelfs jazz (Tamasi Washington). De allergrootste klepper – en misschien als dance/rock-crossover wel ultieme Melt!-act – was de grote afsluiter van het festival: Die Antwoord bouwde het perfecte feestje om alle feestjes mee af te sluiten.

Sfeer: 8.0

Melt! is een alternatief festival en dus vind je er ook alternatieve mensen. Die brachten op hun beurt de meest variërende festivaloutfits uit hun kleerkast mee, wat voor een kleurrijke bende zorgde. Er was altijd wel ergens een feestje aan de gang. Typerend: toen de regen ‘s nachts met bakken uit de lucht viel, renden de mensen niet weg om een schuilplekje te vinden, maar bleven ze dansen in hun doorweekte t-shirt. Op het einde van de avond was er nooit een anticlimax, want het feestje stopte nooit op de Sleepless Floor, de 24 uurs-dansvloer net buiten het terrein. Positive vibes only! 

Locatie: 9.4

Ferropolis is het absolute uithangbord van het festival. Het schiereilandje dat normaal dienst doet als museum voor graafmachines, vormt een perfect decor. De lichtshow die tijdens de donkere uurtjes continu te zien is, maakt de locatie ronduit adembenemend. Het dichtstbijzijnde dorp ligt ook aan de andere kant van het meer, dus het feest kan de hele nacht doorgaan zonder overlast bij de buren te veroorzaken. De Main Stage is ten opzichte van vorig jaar verplaatst, wat maakt dat het nu nóg perfecter past in het decor. Je moet aardig je best doen om een betere locatie te vinden dan dit.

Eten & Drinken: 8.1

Het eerste dat opvalt als je het festivalterrein binnenwandelt, is het enorme aanbod aan voedsel. Over de complete lengte van het terrein vind je een rij foodstands: van burgers en frieten, tot raclette, wafels en frozen yoghurt. De invloed van Berlijn is ook goed te merken: vegetarische en veganistische gerechten zijn in overvloed te verkrijgen. Het enige minpuntje is de prijs. Zeker voor het drinken betaal je je blauw, met zo’n 4 euro voor een biertje en €3,50 voor een simpel flesje plat water. Betalen doe je sinds dit jaar cashless, met een chip aan je festivalbandje. Dat gaat enorm vlot, waardoor er nooit lange wachtrijen staan. Nog meer tijd voor feest!

Bereikbaarheid: 7.4

Melt ligt ongeveer tussen Berlijn en Leipzig, wat best nog een eindje is vanuit Nederland en België. Gelukkig is het festival prima bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met de auto. Er zijn pendelbussen vanuit elk omliggend station, hoewel deze lang onderweg zijn (ca. een uur) en niet altijd even betrouwbaar zijn (soms te laat of helemaal niet). Vanuit Nederland en België laat Festival.Travel speciale Melt-bussen rijden. Dat is wat je noemt zorgeloos beginnen aan een zorgeloos festival!

Overnachten: 7.6

De slogan die overal uithing op Melt luidde “Sleepless at ferropolis” en dat vat het festival wel zo ongeveer samen. Of zoals een festivalganger verwoordt: “Slaap heb ik amper gehad, maar daarvoor kom ik ook niet naar het festival”. Door de luide muziek van de Musikdurstig Stage op de camping, was nachtrust sowieso al moeilijk geworden. Nadeeltjes: het sanitair op de camping was niet van het properste en voor de douches moet worden betaald. Voor wie liever in een hotel slaapt, werd goed gezorgd: dag en nacht rijden pendelbussen naar hotels in de omliggende steden.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Melt Festival Logo

Melt Festival 2024

Locatie
Duitsland
Gräfenhainichen, Duitsland
Datum 11-13 juli 2024
Line-up
Freddy K
James Blake
Honey Dijon
Tickets Kopen