27 augustus 2002: de release van Songs For The Deaf van Queens Of The Stone Age

qotsa

Zestien jaar geleden verscheen met Songs For The Deaf het derde album van Queens Of The Stone Age. Een plaat geschreven voor de festivalweides. Ga mee op een trip door de woestijn naar zestien jaar geleden.

Een auto start. De radio gaat aan, zapt en blijft dan hangen. De presentator stelt zich voor en vertelt ons wat we mogen verwachten. “I need a saga. What’s the saga? It’s Songs For The Deaf. You can’t even hear it!” De drumbeat begint, de gitaar valt in en even later breekt de hel los. Vanaf de eerste tonen van het magnum opus van Queens Of The Stone Age is duidelijk wat we mogen verwachten: een staalharde plaat die regelrecht de geschiedenisboeken in mag.

Albumcover en tracklist

De zwarte tweetand op een knalrode achtergrond is al even iconisch als de plaat zelf. Al was dat niet de enige versie van de albumcover. Hij werd ook gedrukt met een oranje en magenta achtergrond. In de VS kreeg de vinyl zelfs een volledig andere cover: een rode ‘Q’, met een zaadcel als streepje, op een zwarte achtergrond.

Songs For The Deaf was goed voor drie singles, wat bijzonder weinig is gezien haar succes. ‘No One Knows’, de eerste single, sluit meteen aan op opener ‘You Think I Ain’t Worth A Dollar But I Feel Like A Millionaire’ en is misschien wel hét festival anthem van de band. Ook ‘First It Giveth’ en ‘Go With The Flow’ kwamen uit als single. Ook naast deze tracks staat de plaat boordevol essentiële nummers van QOTSA. ‘A Song For The Dead’ is bijvoorbeeld al meer dan tien jaar hun vaste set closer van QOTSA.

De plaat sluit af (voor de hidden track ‘Mosquito Song’) met ‘A Song For The Deaf’. “That is for you“, zegt een zwoele vrouwenstem vlak voor Oliveri zijn bas nog eens laat bonken. Na de laatste stuiptrekking van de vlammende afsluiter, wuift Dave Catching ons uit. “You’re listening to W.A.N.T, the high desert wonder valley favorite radio station. It’s been a good night. Dave Catching here, not saying goodnight, just saying…

Wist je dat…

 

  • …Er niet één, maar twee hidden tracks op het album staan? ‘Mosquito Song’ is niet zo verborgen, maar ‘The Real Song For The Deaf’ is dat wel. Enkel wie zijn cd handmatig kan terugspoelen kan het nummer vinden voor de eerste track.
  • Songs For The Deaf het laatste album is met Nick Oliveri op bas? Hij zingt ook vier van de nummers: de opener, ‘Six Shooter’, ‘Another Love Song’ en ‘Gonna Leave You’.
  • Mark Lanegan ook twee nummers voor zijn rekening neemt? ‘Hangin’ Tree’ en ‘God Is In The Radio’.
  • …’Go With The Flow’ het meest live gespeelde nummer van Queens Of The Stone Age is?
  • …De top drie trouwens volledig voor Songs For The Deaf is? ‘A Song For The Dead’ en ‘No One Knows’ vervolledigen het podium.
  • …’No One Knows’ en ‘Go With The Flow’ allebei voor een Grammy genomineerd werden? Ze verloren respectievelijk van ‘All My Life’ van Foo Fighters en ‘Bring Me To Life’ van Evanescence.
  • …het album in de VS alleen al meer dan een miljoen keer over de toonbank ging?
  • …NME het album op de 15e plaats zette in haar beste albums van het decennium?
  • …je net voor ‘Mosquito Song’ nog een bizarre twist op ‘Feel Good Hit Of The Summer’ kan horen? De lyrics zijn vervangen door gelach van de bandleden.

Queens of the Stone Age


Queens Of The Stone Age werd in 1996 opgericht in Palm Desert, Californië. Sinds de oprichting hebben de Amerikaanse rockers onder leiding van Josh Homme meerdere klassiekers voortgebracht, waaronder hét festivalanthem ‘No One Knows’. Inmiddels heeft de band zeven albums op zak, met het in augustus uitgekomen Villains als meest recente wapenfeit. Met de Villainstour zijn ze komend jaar ook op de Europese festivals te zien. Zo staan ze komende zomer op Down The Rabbit Hole en Rock Werchter.