Festivalrapport: Druk Lowlands 2018 heeft line-up niet nodig om te schitteren

Lowlands 2018 Alpha Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Lowlands 2018 zit erop. Het was de editie van hiphop, een nieuwe Planet Paradise en een groot aanbod van wespen. Maar het zou Lowlands niet zijn als er niet nog veel meer te doen was. In dit rapport lees je alles over de 26e editie van The Free State of LLow.

Festileaks was er bij en vroeg meer dan 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Lowlands 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line up: 7,0

Gorillaz - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Een bezoeker vatte het redelijk goed samen: “Ik heb het goed naar m’n zin, maar er wordt weinig gewowd op deze Lowlands.” En inderdaad: er waren (zeer) goede optredens van onder andere Kendrick Lamar, The War On Drugs en Gorillaz. Maar echte uitschieters, concerten die je je over 5 jaar nog herinnert, ontbraken. Veel festivalgangers geven ook aan dat ze toch gitaren missen, waar hiphop en elektronica dik de overhand namen dit jaar.

Randprogrammering: 8,0

Sfeer - terrein - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Lowlands blijft een schoolvoorbeeld van een festival met een uitgebreid randprogramma. Er is theater, filosofie, komedie, toneel en dans. Neem Sergei Polunin, de Oekraïense balletdanser die om twee uur ’s nachts mocht aantreden in de Juliët. Vanaf middernacht stonden er rijen mensen voor de veel te kleine tent. Enkele uurtjes later kwamen zij tot tranen toe geroerd weer naar buiten.

Het kan natuurlijk ook luchtig. Zo kan je traditiegetrouw in de sauna, je verbazen over de wetenschap of zelfs een heus robotgevecht aangaan. Een festivalbezoeker gooit er dan ook maar even een cliché tegenaan met het kaliber waarheid van een koe: “Je mist meer dan je ziet op Lowlands. Ik wil alles doen, maar kom er simpelweg niet aan toe.”

Sfeer: 8,6

Lowlands 2018 Sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

De kracht van Lowlands heeft ‘m altijd gezeten in de sfeer en dit jaar is geen uitzondering. Het blijft gigantisch knap dat dit festival zo veel verschillende groepen kan combineren en in zo’n goede sfeer met elkaar kan laten omgaan. Om maar iets te schetsen kan iedere bezoeker ’s nachts zijn eigen feestje kiezen: in Cape Lowlands (Bravo & India) zijn er dikke beats, de Heineken programmeert alternative en hiphop, er is disco in de Haciënda. En dan zijn er nog tal van spontane pop-up feestjes: van silent disco’s tot badhuisraves en van een kazooconcert tot een waar piratenfestijn. Het mooiste: iedereen laat elkaar doen wat ‘ie leuk vindt en overal is het gezellig.

Locatie: 8,4

Sfeer terrein - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Planet Paradise, wat ben je een parel geworden! Het gebied rondom de Heineken kreeg dit jaar een flinke upgrade, vooral qua zit- en chillgelegenheden. Zitzakken, picknicktafels en stoeltjes zijn er in overvloed. Ook de grote saturnusringen zijn een ware eyecatcher, zeker als ze ’s nachts oplichten. En vergeet ook niet het vele groen! Kees van Hondt moet er met een jaloers oog naar hebben gekeken.

Heeft men dan ook kritiek? Natuurlijk, we blijven Nederlanders. De Bravo blijft toch een enorm, -vergeef ons- niet al te mooi bakbeest. Vooral bij populaire optredens (zoals Nile Rodgers & Chic) werd het soms benauwend en beangstigend druk rondom de in- en uitgangen. Iets dat de bezoekers bij ‘de oude’ Bravo, waar je aan alle kanten in en uit kon lopen, niet ervoeren: “Ik had echt het gevoel dat ik soms weggedrukt werd in de hoek. Naar buiten was nauwelijks een optie, want daar waren de concerten lastig te volgen.”

Eten & drinken: 8,7

Lowlands 2018 Sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Wellicht wordt het tijd dat de organisatie een aantal topchefs als Jonnie Boer, Sergio Hermans en Gordon Ramsey uitnodigt. Het kán niet anders dat zelfs deze culinaire wonders inspiratie opdoen tijdens Lowlands. Het eten was niet alleen ontzettend ruim in aanbod, maar kwalitatief ook súper lekker. Alsof de gerechten echt rechtstreeks van de menukaart van eerdergenoemde koks kwam.

Voor de vleesliefhebber zijn er overheerlijke spareribs met marinade van buitenaardse kwaliteit en de vette doch vindingrijke worsten van Hans Worst (what’s in a name), om maar wat te noemen. Speciale wensen? Geen probleem! Vegetarisch? Pompoen van de barbecue. Glutenvrij? Heerlijke pasta’s. Hekel aan groente? De frituur pruttelt hier zoals ‘ie dat nergens anders doet. Klasse.

Logistiek: 7,4

Lowlands 2018 Alpha Sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Het. Is. Druk. Op. Lowlands. Zelfs festivaldirecteur Eric van Eerdenburg zegt het in het slotinterview met 3voor12: “Het is overal stampvol.” En dat laat zijn sporen na bij bijvoorbeeld de silent disco op donderdag (waar 49.500 bezoekers op afkwamen – maar slechts gerekend was op 20.000 koptelefoons), maar ook in verschillende onderdelen van de logistiek. Allereerst qua vervoer. Het is ondertussen een traditioneel aanzicht, die lange rijen auto’s op de dijk tijdens het laatste stukje richting festivalterrein. Soms met uren vertraging tot gevolg. Gelukkig zijn er betere alternatieven: zoals de touring cars welke uit het hele land vertrekken of de gratis pendelbussen vanaf treinstation Lelystad en Dronten. Doe uzelf een plezier en laat die auto toch voortaan thuis.

Ook bij het sanitair hakt de drukte erin. Vooral het aantal vrouwentoiletten is al een tijdje een probleem. Mannen hebben urinoirs genoeg, maar bij de wc’s-met-deuren staat eigenlijk permanent een lange rij. Ook de ‘female only‘ toiletten bij de Alpha hebben daar geen verschil in kunnen maken.

Lowlands is er in 2019 weer bij. De 27e editie van het festival vindt dan plaats op 16, 17 en 18 augustus.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.