Advertisement

Onderaan de Poster van Sziget: maak kennis met Everything Everything

EE

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Everything Everything op Sziget!

Jonathan Higgs en Michael Spearman leren elkaar kennen op de middelbare school, waar ze ook samen muziek maken. Higgs (zang) vertrekt vervolgens naar Salford University om de opleiding ‘Popular Music and Recording’ te volgen, waar hij Jeremy Pritchard (bass) leert kennen. Higgs en Pritchard besluiten een ​​band te vormen zodra zij hun studie hebben afgerond en zo geschiedde. Everything Everything wordt opgericht in 2007 en begint met optreden in de herfst van dat jaar.

De band staat bekend om een ​​extreem eclectische en dynamische stijl en complexe liedjes met zware en gedetailleerde teksten die door Jonathan Higgs in falsetto worden gezongen.

  • Wie: Everything Everything
  • Wanneer: zaterdag 11 augustus, 18:30
  • Waar: Sziget, Mastercard STAGE by A38
  • Wat: artrock, maar extreem eclectisch en dynamisch. Verwacht complexe liedjes met zware en gedetailleerde teksten

1. Eerste impact: ‘Schoolin’

De band geniet voor het eerst bekendheid, doordat ze wordt opgenomen in BBC’s Sound of 2010. Niet lang daarna, tekent Everything Everything een platendeal bij de Britse tak van Geffen Records. De single ‘Schoolin’ wordt uitgebracht in 2010 en betekent een eerste impact op de hitlijsten.

In hetzelfde jaar levert Everything Everything hun debuutalbum af.Man Alive ontvangt veel lof van o.a. NME (“pop’s new Picassos“) en BBC Music (“brilliance“) en wordt daarnaast ook genomineerd voor de 2011 Mercury Prize (die uiteindelijk PJ Harvey wint met Let England Shake). De impact van het debuutalbum is enorm. In mei 2011 staat Everything Everything op Radio 1’s Big Weekend in Carlisle en in 2012 tourt de band als support act met niemand minder dan Snow Patrol en Muse.

2. Eerste award: ‘Kemosabe’

Het tweede album Arc verschijnt in 2013. In een interview met The New Statesman, legt Higgs uit dat het nieuwe album “veel opener is. Het is veel minder rommelig en het is minder moeilijk om te begrijpen wat gaande is of wat ik zeg.” Arc piekt op nummer 5 in de Britse albumhitlijst en de tweede single ‘Kemosabe’ wint de ‘UK Single of the Year’ van The Music Producers Guild Awards.

Leuk weetje:
Kemosabe is een koosnaampje die Tonto gebruikt naar The Lone Ranger toe en is daarmee dé inspiratie voor het nummer.

3. Laatste albumsingle: ‘Desire’

Vorig jaar zomer vierde de band haar tiende verjaardag op de beste manier denkbaar: met een nieuw langspeler genaamd A Fever Dream. Voor dit vierde album is producer James Ford ingeschakeld, ook wel bekend als bandlid van Simian Mobile Disco en producer van Arctic Monkeys en Klaxons.

De laatste single afkomstig van dit album is ‘Desire’; een nummer met een pakkend refrein over de westerse cultuur die sterk gefocust is op instant bevrediging. Het perfecte liedje om mee te zingen op Sziget!

Sziget 2018

Foto: Sandor Csudai

Sziget is een jaarlijks festival op een eiland in de Donau, midden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het 7-daagse festival wordt dit jaar van 8 augustus tot 15 augustus gehouden. Je kan er genieten van optredens van artiesten, maar ook van theater- en dansvoorstellingen, films, circus, mode en ga zo maar door. Onlangs heeft het Hongaarse festival nog de prijs voor ‘Beste Festival Line-Up 2017’ gewonnen op Eurosonic Noorderslag.

 

Tickets voor het festival zijn al even in de verkoop en ook de reis met de Sziget Express is al te boeken. Je betaalt €325,- (nu nog €310,-) voor een 7-day pass en €79,- (nu nog €75,-) voor een dagticket. De 5-day pass is inmiddels uitverkocht.

Wil je alvast opwarmen voor de komende editie? Luister dan naar onze playlist met alle acts die tot nu toe aangekondigd zijn!

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Fred again..
Tickets Kopen