5 beginnende artiesten uit de Festivalacts Top 100 stemlijst

Sofi Tukker - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

De stembussen voor de Festivalacts Top 100 zijn inmiddels geopend. Niet alleen grote acts, maar ook de kleinere artiesten verschijnen op menig stembiljet. Twijfel je nog op wie je moet stemmen? Denk ook eens aan deze parels in de dop.

1. Wolf Alice

De band Wolf Alice brak in 2015 door met de single ‘Moaning Lisa Smile’. In 2016 werden ze genomineerd voor een Emmy in de categorie Best Rock Performance. Deze zomer vielen onder andere Best Kept Secret, Rock Werchter en Sziget 2018 ten prooi aan de Britse formatie. Het werd een show vol snoeiende gitaren, schreeuwende vocals en jankende solo’s. Zonder twijfel voldeden ze aan de hooggespannen verwachtingen. En dan was er nog frontvrouw Ellie Roswell. Een stoere dame die prat gaat op haar no nonsense attitude en ook nog eens retestrak gitaarwerk levert. Stemmen maar!

2. Shame

Eind 2016 waren ze er opeens: Shame. Na hun eerste single ‘Gold Hole’ timmerde de band hard aan de weg – en met succes. Op Down The Rabbit Hole en Sziget wisten zij het publiek te verrassen met hun harde postpunk en een unieke frontman: Charlie Steen. De show stond dan ook bol van moshpits en crowdsurfers. Tel daar scheurende gitaren en de lichtzinnige ode aan Theresa May met het nummer ‘Visa Vulture’ bij op, en je hebt een authentieke Shame-show. Een mooie optie in de Festivalacts Top 100!

3. Sofi Tukker

De New Yorkers Sophie Hawley-Weld en Tucker Halpern liepen elkaar tegen het lijf tijdens een kunstbeurs op de universiteit, waar ze beide hun eigen muziek speelden. Het klikte muzikaal zo goed dat ze nog geen 24 uur later samen aan de schrijftafel zaten. Maanden later produceerden ze hun eerste single ‘Drinkee’. Een 90’s dance sound, een vleugje house, Zuid-Amerikaanse invloeden en catchy lyrics: dat is wat Sofi Tukker ons voorschotelde op o.a. Lowlands en Sziget 2018. Met hun album Treehouse, vol tropische EDM beats, was het afgelopen zomer dan ook dansen geblazen.

4. Pale Waves

Pales Waves zag in 2014 het levenslicht. Zangeres Heather Baron Gracie en drummer Ciára Doran leerden elkaar kennen op het British and Irish Modern Music Institute. Nadat ze een aantal keren van bassist en tweede gitarist wisselden, stond een jaar later de huidige samenstelling van Pale Waves voor het eerst op de planken. Daarna waren de festivals niet ver weg. Met hun dansbare muziek, hoge baslijnen en teksten over liefdesverdriet weet de band een unieke 80’s vibe op het podium te creëren. Een aanrader, vooral voor liefhebbers van The Cure. Niet voor niets veroverde de band deze zomer een plekje op Best Kept Secret en Rock Werchter 2018. En misschien nu ook in jouw stemlijst?

5. Hannah Williams & the Affirmations

https://www.youtube.com/watch?v=qlsJmzP8iBo

De kleine maar sympathieke Hannah Williams en haar band The Affirmations werden getipt  als één van de beste Engelse soul bands van deze tijd. Ze wisten met hun album Late Nights & Heartbreak zelfs grootheid JAY Z te overtuigen, die het titelnummer van het album gebruikte voor zijn eigen plaat 4:44. Live brengt de band alles waar een soulliefhebber van smult: een krachtige frontvrouw, soulballads, gospel en een intieme sfeer. Zo wisten ze o.a. Down The Rabbit Hole en North Sea Jazz om hun vinger te winden.

Festivalacts top 100

Uiteindelijk bepaal jíj wie de beste act van dit jaar is. Wie wordt de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016) en Radiohead (2017)? Laat het uiterlijk 20 september weten en stem mee!

[mks_button size=”large” title=”Naar de stempagina” style=”squared” url=”http://stem.festileaks.com” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Over de auteur ✍️

Alejandra Broersma

Chef Planning en manusje-van-alles bij de FL feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het team bekend als de nerd die alle series kijkt. Geobsedeerd met Tame Impala en Arctic Monkeys maar kent ook alle foute twerkhits. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als de gillende en huilende fangirl.

Meer van Alejandra