5 redenen om te stemmen op Dua Lipa als festivalact van het jaar

Dua Lipa
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

We zijn midden in onze stemweek voor de Festivalacts Top 100. Om je te helpen herinneren welke toffe artiesten deze zomer allemaal de ronde deden, lichten we elke dag enkele smaakmakers uit. Met nu: Dua Lipa.

Direct stemmen

Het festivalseizoen is traditiegetrouw weer voorbij gevlogen. Maar het houdt niet op, niet vanzelf. Het is namelijk tijd om alle nieuwe ervaringen en herinneringen boven water te halen, want samen met jou blikken we terug op één van de meest spraakmakende artiesten van deze zomer: Dua Lipa. Hier zijn vijf redenen waarom 2018 haar jaar is.

1. Een zee aan hits

Miljarden streams op Spotify, YouTube en elders zetten Dua Lipa aan de wereldtop van meest beluisterde artiesten van dit moment. En dat alles in een carrière die slechts drie jaar geleden van start ging. Er valt dus niet te twisten dat de Brit op papier een godheid is. Om zulke cijfers om te zetten tot daden lijkt onmogelijk, maar niet voor Dua Lipa. ‘IDGAF’, ‘New Rules’ en ‘Blow Your Mind (Mwah)’; alles komt voorbij, en daarbovenop ook nog eens volledig tot zijn recht. Niet alleen de fangirls zingen mee, maar zelfs de stoerste festivalgangers worden betrapt op het meezingen van de coupletten. Zoals Frank van der Lende aan ons vertelde: “Stap over je coolheid heen en ga lekker kijken. Ze geeft echt goede shows.”

2. Vooruitgang als geen ander

Dua Lipa
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Tijdens de shows in 2016 was goed te merken dat de ervaring nog ontbrak. Een jaar later sloeg Dua de spijker net niet op z’n kop, maar in 2018 lijkt de popster precies te weten wat ze doet. Ze staat er zelfverzekerd bij en vertaalt dit door in haar feilloze klanken en schitterende show. In het publiek pik je de vastberadenheid van de artiest nog voor de start van het tweede nummer op. Hierdoor blijf je met je aandacht volledig bij de show en dans en zing je nog uitbundiger dan dat je in eerste instantie zelf doorhebt. Heerlijk. Als een artiest zoiets voor elkaar krijgt, zo vroeg in haar carrière, dan staat ons nog veel te wachten.

3. Meer dan alleen zang

Aan de uitvoering van Ms. Lipa’s festivaltour is veel tijd geschonken. Ondanks dat het al reden genoeg is voor je bezoek, check je Dua Lipa niet alleen voor haar stem. De visuals, het geswing en natuurlijk de looks: je krijgt het allemaal. Bij het vergelijken met Madonna of Beyoncé loop je wellicht wat te hard van stapel, maar dit is wel de richting die het opgaat. Elk nummer gaat samen met een eigen choreografie, de outfits zijn on fleek en ook aan de plaatsing van de band en danseressen is gedacht. Er is genoeg ruimte voor de zangeres om zichzelf tijdens de energieke klanken helemaal te laten gaan, waarbij ze ook genoeg tijd inlast om aan het publiek haar dankwoorden te verkondigen – en de speelsheid van de 23 jarige gedeeltelijk, maar toch lekker gewoontjes, doorschemert.

4. Alle festivals, alle hoofdpodia

Wie deze zomer niet de kans heeft gehad Dua Lipa te zien, die liegt – of is echt één centimeter lang en kwam niet boven het publiek uit. Lowlands, Pukkelpop, Sziget, Tomorrowland, Mad Cool, Roskilde en ga zo maar door. Om zo’n festival-ABC aan shows te knallen zoals zij het doet is een knap kunstje. Bij deze lijst mogen ook de tientallen Main Stage noteringen benoemd worden, wat ook geldt voor de headline slots. Kortweg, meer dan genoeg signalen die de kwaliteit van de artiest vaststellen.

5. Een artiest van het volk

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DUA LIPA (@dualipa) op

Bij Dua Lipa komt de liefde van twee kanten. Haar fans zijn helemaal hoteldebotel op haar en Dua laat keer op keer blijken dat de fans haar prioriteit zijn. Op Lollapalooza Berlin legde ze haar optreden stil om een flauwgevallen bezoeker richting de security te leiden en ook wordt er altijd tijd gemaakt om de fans te kunnen ontmoeten. Een nog recentelijker voorbeeld is het concert op 12 september in Shanghai, China. Tijdens de show werd een aanwezige hardhandig uit de zaal verwijderd nadat ze dansend met een LGBT-vlag stond te zwaaien. “Ik sta achter jullie en ik ben trots en dankbaar dat jullie je veilig genoeg voelden om je te uiten. Daar is een hoop moed voor nodig,” vertelt de artiest nadat ze met rollende tranen haar optreden heeft afgerond.

Stem op de Festivalacts Top 100

Het is weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluiten we het seizoen af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn NU geopend!  Jij bepaalt de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016) en Radiohead (2017). Laat even alles liggen en stem jouw favoriet van 2018 de top 100 in! 

Naar de stempagina