5 redenen waarom Nick Cave de artiest van het jaar is

Nick Cave

Nu de rook van het festivalseizoen langzaam optrekt is het tijd om terug te blikken. Deze week gaan we samen met jullie op zoek naar de beste festivalact van 2018. Heb jij je favorieten voor de Festivalacts Top 100 al doorgegeven? Bij deze alvast 5 redenen waarom Nick Cave & The Bad Seeds zeker een stem verdienen!

Hij stond op Down The Rabbit Hole, hij was op Roskilde en hij speelde Rock Werchter plat. Nick Cave heeft een hele goede zomer gedraaid. Hier vinden we dat dat er wel eens voor kan zorgen dat hij de Festivalact van dit jaar kan worden. Waarom? Nou vanwege deze vijf redenen!

1. Zijn stijlvolle stijl

Foto: René Oonk / Muzine

Weer of geen weer, er is voor Nick Cave nooit een excuus om zich niet netjes te vertonen. Zo stond hij deze zomer bijna elk optreden in pak op het podium. Op sommige gelegenheden zal dit best wat warmpjes zijn geweest, maar toch draaide hij zijn hand er niet voor om. Met deze formele stijl is hij zonder twijfel een van de best dressed men van dit festivalseizoen.

2. Zijn melancholische stem

Een van zijn duidelijkste kenmerken is toch wel zijn lage stem. Deze stem, bijna net zo donker als zijn kleding, is Nick’s sterkste wapen. Hij draagt mijlenver en weet tot iedereen door te dringen. Met een bas waar Johnny Cash nog jaloers op zou zijn heeft Nick Cave menig hart veroverd deze zomer.

3. De connectie met het publiek

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Optreden van het jaar. Als een Messias het Sportpaleis ingenomen. #nickcaveandthebadseeds #nickcave #music #sportpaleis

Een bericht gedeeld door Stijn Van Bauwel (@stijnvanbauwel) op

Hij doet het misschien niet vanuit de camera-arm zoals Vedder dat deed, maar er gaat geen optreden voorbij dat Nick Cave niet het publiek induikt. Als de band ‘Stagger Lee’ inzet kan je er donder op zeggen dat Cave een paar tellen later in het publiek staat. Daarnaast heb je ook een goede kans om zelf op het podium te staan, want bij vrijwel alle shows zingt Nick de afsluiter ‘Push The Sky Away’ met mensen die hij het podium ophaalt.

4. Muziek die je raakt

De muziek van Nick Cave is het duidelijke eindproduct als je zijn kledingstijl en stemgeluid bij elkaar optelt. Donkere teksten op een trage melodie die zijn stem duidelijk naar voren brengt. Bij de nummers van Nick Cave kan je bijna niet anders dan je gedachten laten afdwalen naar de wereld die hij voor je schetst. En die wereld is gevuld met veel emotie die je door de manier waarop hij zingt erg tastbaar wordt. Na een van zijn optredens is het toch vaak even slikken voor je je weer in het feestgedruis kan storten.

5. Een energieke show

Rock Werchter Cave
Photo: Festileaks

De grootste Rock’n Roll-goden van deze planeet zijn al oude mannen die doorgaan tot ze er bij neervallen. Nick Cave kan zich met zijn 61 jaar ook al bijna bij dit rijtje oude vedettes gaan rekenen. Maar dit betekend niet dat je een ingedutte show kan verwachten. Net als dat Mick Jagger nog over het podium rent heeft Nick ook nog heel wat in zijn mars. Met dansjes, uithalen en dus menige tour door het publiek heb je bij Nick Cave alles behalve een saaie show. Laten we hopen dat er nog vele zullen komen!

Festivalacts Top 100

De komende weken blikken we terug op de geweldige tijd die we afgelopen zomer hebben gehad en laten we enkele prominente spelers aan het woord om hun favoriete act van 2017 te pushen. Maar uiteindelijk bepaal jij wie de opvolger wordt van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat(2016) en Radiohead (2017). Dus: stemmen maar!

Naar de stempagina