We vroegen The Vaccines, Tamino, Blaudzun en meer naar hun festivalacts van het jaar

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het tijd om de balans op te maken. Je kunt nu je stem uitbrengen voor de Festivalacts Top 100 van 2018. Weet je nog niet zeker welke act jouw stem verdient? Laat je dan inspireren door artiesten.

Afgelopen zomer spraken we weer veel artiesten voor ‘Het Festivalinterview‘. We vroegen hen onder andere wie hun festivalact van deze zomer is. Laat je inspireren door de acts die het festivalseizoen van 2018 kleur gaven. Blaudzun, Fresku, JOHAN en nog veel meer geven hun mening.

Blaudzun kiest: David Byrne

Foto: Sven Signe den Hartogh

“Ik heb dit jaar de show van David Byrne gezien op Down The Rabbit Hole, daar was ik heel erg van onder de indruk. Het is een verademing hoe een rockshow kan zijn. Het hele concept was goed, maar dan moet je het ook nog goed uitvoeren. Dat deed hij, want het stond echt als een huis. Het is inspirerend, omdat je ziet hoe een show ook kan zijn, en dat we nog lang niet uitgedacht zijn.”

The Vaccines kiezen: Queens of the Stone Age

The Vaccines

“Op Rock Werchter hebben we het optreden van Queens Of The Stone Age bekeken. Dat was ongelooflijk. Het is een briljante band. Ze zijn natuurlijk al best lang bezig en ik heb daarom het idee dat ik veel van ze kan leren door naar ze te kijken. Zo’n optreden kan ik waarderen als muziekfan en als een muzikant. Je kunt genieten en tegelijkertijd word je onderwezen en geïnspireerd.”

Tamino kiest: Nick Cave

Foto: Ramy Moharam Fouad

“Ik ben een enorme fan van Nick Cave. Objectief gezien zou je kunnen zeggen dat er niet veel artiesten zijn die zo één zijn met het publiek, en tegelijkertijd zo verheven. Op Rock Werchter 2013 stond ik echt met kippenvel te kijken. Tegen Nick Cave kijk ik op.”

Fresku kiest: Kendrick Lamar

Fresku
Foto: Don Crusio/Festileaks

“Kendrick Lamar is een rasechte, doorgewinterde hiphopper. Hij is echt een goede act. Zelfs voor mensen die niets met hiphop hebben. Niemand kan haters van het genre beter de mond snoeren dan Lamar. Hij laat zien dat rappers net zo goed grote kunstenaars zijn als grote popartiesten. Ik vind hem echt supergoed man. Ik ben echt gewoon fan.”

JOHAN kiest: Unknown Mortal Orchestra

“Iedereen moet Unknown Mortal Orchestra een keer live zien. Het is een hele vage band, waar ik zelf enorm fan van ben. De ene keer is het live heel erg goed, de andere keer is het heel belabberd. Dan is die gozer weer dronken. Het is echt een act om in de gaten te houden. Ik vind wat zij doen zo speciaal. Ik heb hun platen. Andere mensen die vertellen me dan dat toen zij het zagen het heel slecht was. Of ze vertellen juist dat het geweldig was. Het is heel inconsistent, maar dat maakt het wel een interessante act.”

De Likt kiest: LCD Soundsystem

De Likt

“Die gasten met die discobal, LCD Soundsystem, daar was ik aangenaam door verrast. Er was echt goed nagedacht over de show. Die lichtshow en alles. Ook tof om te zien hoe ze alles van begin tot eind aan elkaar spelen. Zij denken over ieder detail na. We willen dat niet na doen hoor, maar we willen wel ook op zo’n level nadenken over onze show.”

St. Paul kiest: Khruangbin

St. Paul

“Khruangbin was mijn tip van dit festivalseizoen. Dat is een typische band waarbij je het doorbreken al een tijdje voelde borrelen. Dit was het perfecte moment om naar de grotere festivals te gaan. Ze maken geweldige muziek. De mix van classic soul met Thaise invloeden maakt het nét iets anders dan andere muziek.”

DI-RECT kiest: My Baby en EUT

“Op de festivals moet je echt MY BABY zien. Ik vind het een heerlijke, rauwe straight to the point live-band. Echt iets waar je op de festivals los op kunt gaan. Een te gekke festivalact.”

“Een andere favoriet van mij is de Amsterdamse band EUT. Die hebben al een aantal singles uitgebracht en na de zomer komt het eerste album. Aanstekelijke muziek en een geweldige zangeres. Ik ken ze ook goed: de toetsenist heeft twee seizoenen met ons live meegespeeld.”

Ben je er uit? Mooi! Dan kun je NU stemmen op de Festivalacts Top 100.