Festivalacts Top 100: Dit is de stemlijst van Dick van Dijk (Plato/Concerto)

Courtesy Photo

We zijn weer op zoek naar dé festivalact van het jaar. Tot 21 september heb je de kans om jouw stem uit te brengen op je persoonlijke favoriet. Kun jij geen keuze maken? Dick van Dijk helpt je op weg en deelt met Festileaks zijn eigen stemlijst.

Dick van Dijk is eigenaar van de Plato-groep, bekend van de gelijknamige winkels en Concerto in Amsterdam. Plato staat met haar pop-upwinkel op meerdere festivals in Nederland. Daar organiseren zij ook de befaamde Concerto-signeersessies. Op Into The Great Wide Open heeft Plato zelfs een eigen podium voor interviews en intieme concerten. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, vindt op 27 september Plato Planet plaats in de Oosterpoort in Groningen. Kortom: Van Dijk is een man met kennis van zaken. Vandaag helpt hij jou op weg met zijn eigen favorieten van het afgelopen festivalseizoen.

David Byrne

https://www.youtube.com/watch?v=b9Xi2AdpEDU&t=320s

“Deze verrassing had ik echt niet verwacht”. Dick van Dijk is fan van David Byrne en Talking Heads en wilde de show op Down The Rabbit Hole dan ook zeker niet missen. Maar dat het zijn festivalact van 2018 zou worden, had hij niet gedacht. ‘”Wat het speciaal maakte was het het totale gebrek aan alles wat je normaal op het poppodium ziet. De bühne was leeg en alle muziekinstrumenten werden door de bandleden zelf gedragen. Een grijze achtergrond, grijze pakken en blote voeten. Hij gaat daarmee tegen alle hedendaagse conventies van de  muziekwereld in: poespas en digitale snufjes zijn niet nodig om een goede show neer te zetten. De choreografie klopte en muzikaal was het fantastisch. Het was één van die zeldzame shows waar alles op zijn plek valt.”

Nick Cave & The Bad Seeds

Foto: Bruce

“Het was een prachtige zonsondergang. Daar stond hij, tussen het publiek. De sunset spot op Down The Rabbit Hole gaf net iets extra’s aan de hartverscheurende nummers van Nick Cave mee”. Het is niet de eerste keer dat hij Nick Cave live ziet, maar dat maakt de ervaring niet minder bijzonder. “Ondanks de herhaling was het weer zo goed, ik kan er niet omheen. Hoe hij het voor elkaar krijgt om die duizenden bezoekers in zijn hand te hebben is mij een raadsel. Maar hij ontroert en haalt het uit het diepste van zichzelf. Er is ook geen enkele artiest die zo met het publiek omgaat. Hij walst er doorheen. Raakt aan en laat zich aanraken. En dat op een hele relaxte manier zonder dat het stoort. Echt heel bijzonder.”

King Gizzard & The Lizard Wizard

“Wat is deze band ontiegelijk hard gegroeid. Deze jongens hebben zo veel gespeeld en zo veel platen gemaakt. Het samenspel is daardoor fantastisch geworden. De dubbele drums knallen en de gitarist is nog strakker dan vroeger. Het stond als een huis van de eerste tot de laatste noot. Zij zijn misschien wel het beste in nummers rekken. Geen enkele cliché wordt daarbij vermeden. Je blijft denken dat de nummers niet over kunnen zijn. En dat klopt uiteraard! Dan gooien ze er opnieuw een andere riff tegenaan en knallen ze weer. Tot tegenzin van de stagemanagers aan toe, want ze hielden maar niet op. King Gizzard & The Lizard Wizard is een grote act geworden.

De stemlijst van Dick van Dijk

Benieuwd wie er buiten David Byrne, Nick Cave & The Bad Seeds en King Gizzard & The Lizard Wizard nog meer een plekje hebben veroverd in de top 10 van Dick? Ga dan naar zijn stemlijst hieronder.

Stemlijst van Dick

Uiteindelijk bepaal jíj wie de beste act van dit jaar is. Wie wordt de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016) en Radiohead (2017)? Laat het uiterlijk 20 september weten en stem mee!

Zelf stemmen