De vetste aftermovies van 2018

Photo: Bodorkós Máté

De beste manier om de sfeer van een festival vast te leggen is natuurlijk een aftermovie. Bijna alle festivals maken er eentje en soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Daarom hebben wij een selectie gemaakt van de tien tofste aftermovies van afgelopen seizoen.

Een goede aftermovie heb je niet zomaar. Aangezien het een verslag is van een festival en alle festivals veel gemeenschappelijk hebben liggen er allerlei clichés op de loer. De uitdaging zit hem er dus in om telkens weer wat nieuws te verzinnen en zo De Speld-achtige aftermovies te vermijden. Voor deze lijst hebben we dan ook vooral gelet op originaliteit en naar wat het verhaal achter de film is.

1.  Zwarte Cross

Zonder twijfel op nummer 1 staat de Zwarte Cross. De aftermovie is gebouwd rond een speech rond het thema van dit jaar: Leven Voor De Dood. Het is de meest opvallende uit de lijst. Onder begeleiding van dramatische muziek geeft het eerst het gevoel van een heroïsche toespraak van een verzetsheld. De beelden zijn wat minder origineel maar geven een grappige indruk van het festival. Er zitten een paar suggestieve beelden in met een duidelijke knipoog die het filmpje samen met de speech tot een vrolijk geheel maken.

2. Pinkpop

Voor het oudste festival van Nederland is een originele aftermovie al helemaal een uitdaging. Dit jaar was het echter geen probleem en zo gaat Pinkpop er met het zilver vandoor. De aftermovie is gefilmd met een gopro die over verschillende ruggen meekijkt naar het festival. Zo kijk mee je over de schouder van artiesten, fotografen, barmedewerkers en natuurlijk festivalgangers. De organisatie weet de belevenis van Pinkpop zo nog een keer terug te brengen op je netvlies.

3. We Are Electric

Hoewel de beelden in de aftermovie van WAE niet heel verrassend zijn, zijn de visuele effecten de reden dat ze het tot de derde plek hebben geschopt. Het beeld ontvouwd zich telkens als een kleine wereldbol waar op ingezoomd wordt. De vrolijke upbeat muziek maakt het geheel af en laat het gevoel van WAE weer herleven.

4. Down The Rabbit Hole

Als een echte Alice die verdwaalt in Wonderland, dompelt de dame in deze aftermovie zich (letterlijk) onder in het feestgedruis van Down The Rabbit Hole. Vast herkenbaar voor mensen die voor het eerst op een festival zijn en zich vergapen aan alles wat er te doen en te zien is. Met deze aftermovie wordt er een echt verhaal neergezet waarmee je je weer helemaal terug waant op het festival. Daarnaast biedt het ook het antwoord op de vraag wie toch die meid was met die ballonnen aan haar shirt.

5. Lollapalooza Berlin

Deze film is geheel volgens de festivalmovie-standaard gemaakt. Dit maakt hem behoorlijk cliché, maar de muziek en de beelden zijn uitstekend uitgezocht en brengen de gehele sfeer goed in beeld. Het Olympische Stadion is mooi in beeld gebracht en alle personen in beeld hebben het duidelijk naar hun zin. Verder is het een bonte aaneenschakeling van springende mensen en confetti.

6. Rock Werchter

Samen met Best Kept Secret heeft Rock Werchter de kortste throwback gepubliceerd. Met de titel ‘You Rocked Werchter’ is het ook meer een hommage naar de festivalgangers dan een echte aftermovie. Desondanks geeft het in korte tijd een leuk beeld van het festival en de acts. De beelden zijn opgeleukt met visual-effects en dat maakt het geheel net wat levendiger. Kort maar krachtig is in dit geval een goed idee geweest.

7. Graspop

Graspop blikt terug op een manier die je van Graspop kan verwachten. Knalharde gitaren, veel devil’s horns, baarden, excentrieke outfits en moshpits. De opbouw en beelden zijn niet heel origineel te noemen maar laten geen twijfel bestaan over hoe hard de bezoekers dit jaar gingen.

8. Best Kept Secret

Net als Rock Werchter is deze aftermovie lekker kort. Opgebouwd uit een paar korte fragmenten van enkele shows geeft het knus gevoel. In anderhalve minuut schetst het filmpje een perfect beeld van de gezellige sfeer die er bij de Beekse Bergen heeft gehangen afgelopen zomer.

9. Rock Am Ring

Als een van de grootste festivals van Europa kan Rock Am Ring natuurlijk niet ontbreken aan deze lijst. Aan de aftermovie te zien is het een groot feest geweest met veel vuurwerk, vlammenwerpers en energieke shows. De aftermovie zelf is echter wat lang en na twee minuten heb je het meeste wel gezien. De laatste minuten voelen nu wat gedwongen opgevuld omdat het nummer onder de film nog niet af is gelopen. Jammer, want de beelden zelf geven een energiek gevoel.

10. Lowlands

Hoewel het festival een van zijn beste edities achter de rug heeft, leeft de aftermovie niet op naar die standaard.  Dat is voornamelijk te wijten aan de muziek die voornamelijk in de tweede helft van de film niet goed aansluit bij de beelden. Dat komt ook deels omdat de beelden wat warrig zijn en er, voor zover mogelijk, geen rode draad te vinden is in thematiek of chronologie. Er zitten leuke plaatjes tussen maar dit redt Lowlands niet op deze ranglijst.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2018

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 8-10 juni 2018
Tickets Niet meer beschikbaar.