Dit waren de beste shows van de festivalzomer van 2018

174
Photo: Femke Valks / Festileaks

In 2018 waren er een aantal geweldige artiesten te vinden op de festivals. We vroegen jullie destijds wat jullie per festival de beste shows vonden. Een terugblik op de festivalzomer van 2018.

Pearl Jam

Pearl Jam press photo

In 2018 was Pearl Jam onder andere headliner op Rock Werchter en Pinkpop. De show op het Belgische festival werd gekozen als het beste optreden van dat jaar op Rock Werchter. Dit jaar werd ook wel gezien als hét jaar van Pearl Jam. Het nieuwe album van de band was op dat moment nog niet uit maar met ‘Can’t Deny Me’ kreeg de band de hele festivalweide met zich mee. Tijdens de show zei Eddie Vedder in het bijna-Nederlands: “Wat zijn we blij hier te zijn. Op het beste festival van de wereld! En dat meen ik oprecht – een prachtige plek vol prachtige mensen.”.


Vier jaar geleden speelde het Nederlands elftal tijdens zijn show, nu had de frontman voor de gelegenheid tijdens ‘Alive’ een Rode Duivels t-shirt aangetrokken. Eerder waren Eddie Vedder en Jack Johnson al samen te zien met ‘Constellations’. Tijdens de show op Rock Werchter zongen ze samen ‘Imagine’ van John Lennon. Wát een sfeer, wát een headliner, wat een prachtige 44e editie.

Gorillaz

Gorillaz - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Nadat Gorillaz op Rock Wechter op de vierde plek stond, staat het optreden van de band op Lowlands genoteerd als het beste optreden van dat jaar. De headliner paste perfect op de Alpha Bühne. Tijdens dit optreden smelten cartoons, muziek en band helemaal samen. Alle hits komen voorbij zoals ‘Feel Good Inc’, ‘On Melancholy Hill’ en Clint Eestwood’.
De nieuwere tracks van de band vormen echter het hoogtepunt van de set. Wanner de band met ‘Natural Woman’ een ode brengt aan de in 2018 overleden Anita Franklin staat het kippenvel op ieders armen. Een verdiende nummer een plaats voor Lowlands 2018.

Foo Fighters

Foto: Brantley Gutierrez

Nadat Foo Fighters in 2015 moest af zeggen omdat Dave Grohl zijn been brak stond de band in 2018 dan eindelijk op Pinkpop. Vanaf 2015 werd er ieder jaar een grap gemaakt door de band “Dat ze volgend jaar écht komen”. In 2018 werd dit dan eindelijk realiteit. De band speelt een set vol met hits, covers en nieuwe tracks. Dave Grohl blijkt naast zanger ook een ontzettende grapjas. Zo zegt hij dat Pinkpop wellicht het eerste festival is dat ze ooit speelden (niet waar). Ook haalt hij een fan op het podium om gezamenlijk een glas champagne te drinken. Later volgen er nog meer rockclichés als drummer Taylor Hawkins met drumstel en al in de lucht wordt gehesen. Op zes meter hoogte zet hij een donderende drumsolo in.

En zelfs de natuur lijkt een steentje bij te dragen aan de magie van de avond. Rond 23.00 uur spotten meerdere festivalgangers een vallende ster in de hemel van Landgraaf, vermoedelijk was hun wens op dat moment al uitgekomen..

Geïnspireerd of komen er meer herinneringen bij je boven? Je kunt nu stemmen op de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).

Vanaf 2014 ben ik iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Nog steeds een groot fan van pop-punk. Mijn all-time favoriete band is Green Day, verder vind ik Sum 41, Linkin Park en Muse helemaal geweldig. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig het fotograferen van concerten en het verzamelen van platen. :)