Dit waren de beste shows van de festivalzomer van 2018

Photo: Femke Valks / Festileaks

In 2018 waren er een aantal geweldige artiesten te vinden op de festivals. We vroegen jullie destijds wat jullie per festival de beste shows vonden. Een terugblik op de festivalzomer van 2018.

Pearl Jam

Pearl Jam press photo

In 2018 was Pearl Jam onder andere headliner op Rock Werchter en Pinkpop. De show op het Belgische festival werd gekozen als het beste optreden van dat jaar op Rock Werchter. Dit jaar werd ook wel gezien als hét jaar van Pearl Jam. Het nieuwe album van de band was op dat moment nog niet uit maar met ‘Can’t Deny Me’ kreeg de band de hele festivalweide met zich mee. Tijdens de show zei Eddie Vedder in het bijna-Nederlands: “Wat zijn we blij hier te zijn. Op het beste festival van de wereld! En dat meen ik oprecht – een prachtige plek vol prachtige mensen.”.


Vier jaar geleden speelde het Nederlands elftal tijdens zijn show, nu had de frontman voor de gelegenheid tijdens ‘Alive’ een Rode Duivels t-shirt aangetrokken. Eerder waren Eddie Vedder en Jack Johnson al samen te zien met ‘Constellations’. Tijdens de show op Rock Werchter zongen ze samen ‘Imagine’ van John Lennon. Wát een sfeer, wát een headliner, wat een prachtige 44e editie.

Gorillaz

Gorillaz - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Nadat Gorillaz op Rock Wechter op de vierde plek stond, staat het optreden van de band op Lowlands genoteerd als het beste optreden van dat jaar. De headliner paste perfect op de Alpha Bühne. Tijdens dit optreden smelten cartoons, muziek en band helemaal samen. Alle hits komen voorbij zoals ‘Feel Good Inc’, ‘On Melancholy Hill’ en Clint Eestwood’.
De nieuwere tracks van de band vormen echter het hoogtepunt van de set. Wanner de band met ‘Natural Woman’ een ode brengt aan de in 2018 overleden Anita Franklin staat het kippenvel op ieders armen. Een verdiende nummer een plaats voor Lowlands 2018.

Foo Fighters

Foto: Brantley Gutierrez

Nadat Foo Fighters in 2015 moest af zeggen omdat Dave Grohl zijn been brak stond de band in 2018 dan eindelijk op Pinkpop. Vanaf 2015 werd er ieder jaar een grap gemaakt door de band “Dat ze volgend jaar écht komen”. In 2018 werd dit dan eindelijk realiteit. De band speelt een set vol met hits, covers en nieuwe tracks. Dave Grohl blijkt naast zanger ook een ontzettende grapjas. Zo zegt hij dat Pinkpop wellicht het eerste festival is dat ze ooit speelden (niet waar). Ook haalt hij een fan op het podium om gezamenlijk een glas champagne te drinken. Later volgen er nog meer rockclichés als drummer Taylor Hawkins met drumstel en al in de lucht wordt gehesen. Op zes meter hoogte zet hij een donderende drumsolo in.

En zelfs de natuur lijkt een steentje bij te dragen aan de magie van de avond. Rond 23.00 uur spotten meerdere festivalgangers een vallende ster in de hemel van Landgraaf, vermoedelijk was hun wens op dat moment al uitgekomen..

Geïnspireerd of komen er meer herinneringen bij je boven? Je kunt nu stemmen op de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.