Mumford & Sons komt op 16 november met hun nieuwe plaat genaamd Delta. Het is alweer hun vierde album waarmee ze zullen touren door Europa en daarmee Rock Werchter 2019. Maar wat weten we al van het album en hóe klinkt het? Zijn de banjo’s weer van zolder gehaald of slaan de Britten een nieuwe weg in?

Ontstaan van Delta

Delta is opgenomen in de Church Studios in Londen en geproduceerd door Paul Epworth (bekend door zijn werk met o.a. Adele, Florence + The Machine en Rihanna). Tegen dj Annie Mac vertelde Marcus Mumford dat het een hele kluif was om het album op te nemen. De band probeerde verschillende dingen en het heeft lang geduurd tot ze tevreden waren met het eindresultaat. De plaat is gebaseerd op de tien jaar dat ze samen onderweg zijn en daarmee is het veel intiemer en uitgebreider (zowel muzikaal als tekstueel) dan ooit tevoren. In het begin neigde de band hun oude instrumenten weer op te pakken, maar ze zijn erin geslaagd het niet hetzelfde te laten klinken. Mumford: “On this record it’s felt like there have been no boundaries creatively.”

Albumcover en tracklist

Mumford & Sons - Delta

Hoe de achterkant van Delta eruit komt te zien is nog niet bekend, maar gelukkig weten we wel de namen van de veertien(!) nummers. De tracks ‘Guiding Light’ en ‘If I Say’ kennen we al, maar de rest blijft nog geheim. De tracks hebben een minder uplifting stadiongeluid dan het vorige album Wilder Mind. Ook de typische folk sound is nog niet helemaal waar we hem verwachtten. Toch beloven ze een fijne luistersessie met meer synthesizers in hun vierde album teweeg te brengen.

1. ’42’
2. ‘Guiding Light’
3. ‘Woman’
4. ‘Beloved’
5. ‘The Wild’
6. ‘October Skies’
7. ‘Slip Away’
8. ‘Rose of Sharon’
9. ‘Picture You’
10. ‘Darkness Visible’
11. ‘If I Say’
12. ‘Wild Heart’
13. ‘Forever’
14. ‘Delta’

Er zijn diverse speciale edities van Delta te bestellen in de presale. Shirts, screenprints, cassettes, cd’s, lp’s… Verzin het en je kunt het pre-orderen. We weten nog niet of de nieuwe song ‘See A Sign’ die als opener werd gespeeld op Sziget een bonustrack is.

2. ‘Guiding Light’

Back to the roots, maar niet helemaal. In ‘Guiding Light’ is de typische folk sound van Mumford & Sons goed te horen, alleen zonder banjo en mét synths. Recensenten beschrijven de track ook wel als “a dizzying folk-rock song that builds, builds, explodes and then explodes again”.

3. ‘Woman’

https://www.youtube.com/watch?v=z25Wf_lbAvQ

Bijna drie maanden geleden lieten de Britten op Sziget 2018 drie nieuwe tracks horen. ‘Guiding Light’ is de eerste single, maar van ‘Woman’ hadden we nog niets gehoord. Het nummer is veel elektronischer dan de folk rock die we van Mumford & Sons gewend zijn. Het is een broeierig nummer waar zelfs de drummachines en synthesizers naar boven zijn getoverd.

11. ‘If I Say’

‘If I Say’ begint als een rustige track waarbij het langzaam opbouwt tot hij als het ware explodeert met gitaren, strijkers en drums. De tekst bestaat eigenlijk vooral uit “If I Say I Love You, I Love You”. De banjo is in ieder geval weer opgeborgen op zolder. We zijn benieuwd wat de rest van het album brengt, maar dat horen we op 16 november en zien we allemaal volgend jaar in de festivalzomer op o.a. Rock Werchter en Hurricane.

Mumford & Sons

De Britse band Mumford & Sons heeft zich door de jaren heen bewezen als een absolute festivaltopper. Nadat de band in 2009 hun debuutalbum Sigh No More uitbracht, was hun folkrock lange tijd niet weg te slaan uit de hitlijsten. Hoewel de muziekstijl inmiddels wat is veranderd, blijft de band onverminderd populair.

De afgelopen jaren was de band een graag geziene gast op de Europese festivalweides. Zo deden de heren in 2017 een uitgebreide tour langs onder meer Lowlands en Pukkelpop. Afgelopen zomer stonden de Britten nog exclusief op Sziget. In 2019 is Mumford & Sons te zien op Rock Werchter en Hurricane.