‘Out Of Space’ van The Prodigy 26 jaar oud

Beste Festivalacts Aller Tijden

Iets meer dan een kwart eeuw geleden denderde The Prodigy de Nederlandse en Belgische hitlijsten binnen. Met hun vijfde single ‘Out Of Space’ verkreeg de band haar eerste faam in de lage landen en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken binnen muziekland. Een mooi moment om dit nummer eens onder de loep te nemen. 

De track bestaat uit twee samples, de eerste van een nummer van Max Romeo en de tweede van de Ultramagnetic MC’s, waaronder meerdere beats en geluidseffectjes zijn gezet. Het nummer sloeg meteen aan in Nederland en kwam op de derde plek in de Top 40. Niet slecht voor een nieuwe binnenkomer. De reggae sample van ‘I Chase The Devil’ van Max Romeo is makkelijk te herkennen in de song. De reggae-feel is helemaal intact gelaten en zorgt voor de rustmomenten. De sample van de MC’s, ‘I’ll take your brain to the other dimension, pay close attention’, komt op veel verschillende ludieke manieren terug in het nummer. Funfact, de groep gebruikt een ander zinnetje uit hetzelfde stuk van de MC’s in hun nummer ‘We Live Forever’.

De kracht van het nummer ligt voornamelijk in de twee rustmomenten aan het begin en einde waar Max Romeo te horen is en vervolgens opgeslokt wordt door de tweede sample. Die wordt versneld afgespeeld en met allerlei geluidseffecten aangedikt en zorgt voor een climax. Voornamelijk de break tussen ‘I’ll take your brain to the other dimension’ en ‘pay close attention’, is fantastisch gedaan en blijft je bij.

The Prodigy

‘Spacende’ videoclip

Maar de muziek is niet het enige dat het nummer legendarisch maakt. Ook de videoclip is vrij memorabel. Waar in de tekst de ruimte en andere dimensies centraal staan, zijn het in de clip vooral de struisvogels die we onthouden. Een paar beelden van ruimtevaart en felle kleureneffecten ertussen en het begrip ‘space’ wordt erg duidelijk. Samen met de snelle overgangen op liveshows van de band en de struisvogels moet je wel goed blijven opletten, anders waan je je echt in een andere dimensie. De vraag blijft alleen of de struisvogels het resultaat zijn van die zoektocht naar ‘another race’.

The Prodigy

The Prodigy

The Prodigy draait al jaren mee op het hoogste niveau. De band ontstond in 1990 in Essex, Engeland. Daar ontmoeten Keith Flint en Leeroy Thornhill de dj Liam Lowlett. Op advies van die laatste voegt de MC Maxim Reality zich bij het drietal en de rest is geschiedenis. Er zijn inmiddels 6 studioalbums uitgebracht. Op 2 november brengt de groep met No Tourists een nieuwe langspeler uit. Met hits als ‘Voodoo People’, ‘Firestarter’, ‘Take Me To the Hospital‘ en ‘Smack My Bitch Up’ spelen de heren menig poptempel en festivalweide plat.