The Good, The Bad & The Queen, alles wat we tot nu toe weten over het nieuwe album

By Rama from Wikimedia Commons

Damon Albarn zit niet graag stil. De frontman van Blur is nog maar net klaar met de tour van het nieuwe Gorillaz-album of hij maakt alweer een nieuwe plaat met The Good, The Bad & The Queen. Fans hebben ook al wel een goede elf jaar op het nieuwe album van de groep moeten wachten. Dit is wat we er tot nu toe over weten. 

Het lange proces van zijn nieuwe geesteskind komt voornamelijk door de drukke periode die Albarn achter de rug heeft. Het nieuwe Gorillaz-album en bijbehorende tour hebben het project even op een zijspoor gezet. Maar het wachten is nu bijna voorbij. De nieuwe plaat heet Merrie Land en is al verkrijgbaar in voorverkoop. De officiële release is op 16 november. Zoals de naam van het album doet vermoeden, blijft de band nog wat in de sprookjesthematiek, al lijken het artwork en de videoclips toch meer te verwijzen naar een horrorthema. Als voorproefje heeft de groep de twee eerste nummers met bijhorende video’s al gepubliceerd.

Albumcover & tracklist

Album_Merrieland_TheGoodTheBadAndTheQueen

De cover van Merrie Land lijkt terug te grijpen op een horrorthema. De zwart-witte foto van de man die de mond van een pop afdekt lijkt te verwijzen naar horrorfilms als Dead Silence, Annabelle en Jigsaw. Dat zien we ook terug in de twee videoclips die we al te zien kregen. Merrie lijkt dan ook te verwijzen naar ‘nightmare’ in plaats van het wat vrolijkere ‘merry’. Hopelijk wordt de plaat wat gezelliger dan dat suggereert.

  1. Merrie Land
  2. Gun To The Head
  3. Nineteen Seventeen
  4. The Great Fire
  5. Lady Boston
  6. Drifters & Crawlers
  7. The Truce of Twilight
  8. Ribbons
  9. The Last Man to Leave
  10. The Poison Tree

01. Merrie Land

De titelsong van het album is een rustig nummer zonder refrein of climax. Het vertelt het verhaal van ‘de pop’ die uilegt hoe hij zijn omgeving ziet veranderen in een ‘Merrie Land’ door mensen die ‘niets om ons geven’. Allerminst opbeurend. De videoclip weet dit ook te onderschrijven met de donkergrijze achtergrond en de ietwat enge pop die doet denken aan Heath Ledger als The Joker.

02. Gun To The Head

Het tweede nummer van het album is qua thematiek wat minder donker. Toch is de muziek wat griezeliger door de blokfluiten op de achtergrond en het trage tempo van de track. De clip is wel wat kleurrijker en zet de pop, die de hoofdpersoon van het album lijkt te zijn, ook wat sympathieker neer. Door dit lied lijkt het erop dat het album een duidelijk verhaal probeert te vertellen. Maar waar dit precies over zal gaan zal pas op 16 november duidelijk worden…

The Good, The Bad & The Queen

the good the bad and the queen 2018

The Good, The Bad & The Queen is een project van Damon Albarn. Het ontstond in 2006 in samenwerking met producer Danger Mouse. Andere leden van de band zijn Tony Allen, Paul Simonon en Simon Tong. Volgens Damon Albarn heeft de band eigenlijk geen naam. Wel wordt de naam van het debuutalbum als naam gebruikt bij het uitbrengen van singles. Sinds het debuutalbum werd er lang niets meer vernomen van de band. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen.