1 december 2003: de release van ‘Hysteria’ van Muse

Muse 2018

Komende zomer is Muse te bewonderen op onder meer Rock Werchter en in het Goffertpark, maar vandaag reizen we terug naar 2003. Op 1 december van dat jaar bracht de band namelijk de derde single van het album Absolution uit. ‘Hysteria’ bestaat vandaag precies 15 jaar, en dat mag gevierd worden!

In aanloop naar de uitgave van het album Absolution, dat in 2004 uit zou komen, bracht Muse zes singles uit. De derde van deze singles is ‘Hysteria’, dat bekend staat om zijn intrigerende baslijn. Deze werd door de heren ontdekt tijdens de soundcheck van een eerdere tour en was oorspronkelijk bedoeld voor de leadgitaar. Later bedachten Matt Bellamy en co. echter dat het beter zou klinken op de bas, en hieruit ontstond een baslijn die velen nooit meer zouden vergeten. Vandaag de dag is deze baslijn en daarmee ‘Hysteria’ niet meer weg te denken van de festivalweides.

Festival anthem

http://https://www.youtube.com/watch?v=0uozMGfoDw0

‘Hysteria’ werd voor het eerst live gespeeld tijdens de Origin of Symmetry-tour in 2002, meer dan anderhalf jaar voordat het nummer ook daadwerkelijk uitkwam. Tijdens deze tournee verving de band de lyric “Last chance to lose control” door “Give me complete control”. In de jaren die volgden bleef ‘Hysteria’ vaste prik op de setlist en inmiddels is de track zelfs het op-twee-na meest gespeelde nummer ooit van de band.

Wist je dat…

  • … ‘Hysteria’ in de Verenigde Staten pas op 17 augustus 2004 werd uitgebracht, meer dan een half jaar later dan in de rest van de wereld.
  • … het nummer gaat over het verlangen naar iets dat je niet kunt hebben en de frustratie die hierdoor loskomt.
  • … “hysteria” oorspronkelijk een medische diagnose is. Het is een psychische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en verwant is aan seksuele frustratie.
  • … het artwork voor de cover van de single is gekozen aan de hand van een ontwerpwedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd, en dus de maker van het ontwerp, was Adam Falkus.
  • … de baslijn van ‘Hysteria’ als beste baslijn ooit uit de bus kwam bij een stemming georganiseerd door MusicRadar.
  • … de clip van het nummer gebaseerd is op een scène uit de film ‘Pink Floyd – The Wall’. In deze scène is te zien hoe een hotelkamer verwoest wordt, net als in de video van ‘Hysteria’.
  • … er voor de Amerikaanse versie van de single een alternatieve video is gemaakt die geen (mogelijk) shockerende beelden bevatte. Deze video werd behalve in de Verenigde Staten ook gebruikt tijdens uitzendingen in Engeland die overdag plaatsvonden, omdat de originele versie niet geschikt zou zijn voor kinderen.

Muse

Photo: Patrick McPheron

Muse is een rockband uit Teignmouth, Engeland. Na het verschijnen van het debuutalbum Showbiz in 1999 volgde de grote doorbraak met Origin of Symmetry in 2001. Nummers als ‘Plug In Baby’, ‘Bliss’ en ‘Feeling Good’ werden internationale hits. Met het eveneens geprezen Absolution uit 2003 groeide de band uit tot een headliner van wereldformaat. Het jaar daarna stond het Engelse trio voor het eerst als afsluiter op festivals als Glastonbury en Pinkpop. Inmiddels heeft de band al zeven studioalbums uitgebracht en daarvan miljoenen exemplaren. Het laatste festivaloptreden van de heren in De Lage Landen is al weer twee jaar geleden; in 2016 deed Muse Lowlands aan. Gelukkig komen ze komend seizoen weer naar Europa en zijn ze dus onder andere te bewonderen op Rock Werchter.