Na de zomer van 2018 te hebben overgeslagen, komt Foals komend seizoen gewoon weer naar de Europese festivals. Dat is natuurlijk al een feestje waard, maar vandaag doen we er een schepje bovenop en vieren we de verjaardag van ‘My Number’, dat precies 6 jaar geleden uitgebracht werd. Voor deze gelegenheid blikken we terug op het succes van de plaat!

De hitsong ‘My Number’ wordt in het leven geroepen als tweede single naar aanloop van Holy Fire – het derde studioalbum van de band. Al snel wordt het nummer door de fans bestempeld als “de meest volledige plaat die Foals ooit heeft gemaakt.” Dit mag zes jaar later nog steeds blijken, aangezien er geen enkele Foals-song zo succesvol is geweest als deze. Leadzanger Yannis Philippakis laat in een interview weten dat dit vooral komt doordat het nummer, zelfs via de radio, zo live klinkt. Hoewel de melodie in slechts 30 minuten af was, mocht het dagen duren voordat de studioversie zo natuurlijk klonk.

Ondanks dat de gitaarriff zo aanstekelijk en dansbaar is als de pest, heeft ‘My Number’ geen onderscheidingen weten binnen te slepen. Wel heeft het nummer de hoogste hitlijst notering binnengehaald voor de band.

Wist je dat…

  • … het nummer per toeval ontstond? In eerste instantie werd er gewerkt aan een blaaspartij, maar de melodie bleek zo in de smaak te vallen dat er wel op voort geborduurd móést worden.
  • … de grootste uitdaging tijdens het opnemen zat in het bepalen van de BPM (beats per minute)? “Zelfs bij de kleinste veranderingen hieraan verliest het nummer al zijn karakter,” aldus frontman Yannis Philippakis.
  • … de artwork van het album is gemaakt door Leif Podhajsky? De Australische designer maakte ook albumcovers voor onder meer Tame Impala, Kylie Minogue, The Horrors, Toy en London Grammar.
  • … zowel RÜFÜS, Hot Chip, Totally Enormous Extinct Dinosaurs en Friendly Fires het nummer hebben gecoverd?
  • … ook Trophy Wife een variant van het nummer heeft gemaakt? Deze mix is onder andere terug te vinden in FIFA 2014.
  • … het nummer al een maand voor release werd gespeeld? Dit gebeurde tijdens de BBC show ‘Later… With Jools Holland’ op 13 november 2012.

Foals

De progressieve poprock band uit Oxford bestaat al 13 jaar. Met vier studioalbums op zak en optredens op grote festivals als Roskilde, Coachella en Glastonbury is de muzikale honger nog niet gestild. Afgelopen najaar zijn de mannen de studio weer ingedoken voor de opvolger van What Went Down. In januari dit jaar maakte de band kenbaar dat Walter Gervers stopt als bassist van Foals. De band blijft echter werken aan het nieuwe album.

Win 2 tickets voor Lollapalooza Berlijn!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets Lollapalooza Berlijn. In het laatste festivalweekend van het seizoen nog één keer genieten van exclusieve headliners als Kings of Leon, Swedish House Mafia en Martin Garrix: word jij die gelukkige winnaar?