De 10 hoogtepunten van Mad Cool 2022

Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

De festivalposter van Mad Cool 2022 stond tjokvol met headliners. Namen als Muse, Metallica, The Killers, Imagine Dragons, Jack White en Florence + The Machine stonden stuk voor stuk op de planken in Madrid. Maar naast deze grootheden speelden een hoop acts die zeker niet onderdoen voor deze grote namen. Dit zijn onze 10 muzikale hoogtepunten van Mad Cool 2022.

Sports Team

Geen idee of er veel Nederlanders op Mad Cool zijn, maar we weten wel het precieze aantal Britten. Ze zijn woensdag namelijk allemaal aanwezig bij het optreden van Sports Team. En dat resulteert in een fantastische show. De ene na de andere moshpit wordt gestart, alle nummers worden uit volle borst meegezongen, de naam van de band gescandeerd – sfeer maken zoals alleen Britten dat kunnen. Zanger Alex Rice verklaart: “Er zijn drie echte rockbands op dit festival: Metallica, Wolf Alice en wij.” De hele tent stemt in met een luid kabaal.

Metallica-mad-cool
Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

Metallica

De gigant van de eerste festivaldag trok vrijwel al het publiek in de weide naar de main. En terecht, want Metallica wist een show neer te zetten die hun naam eer aan doet. Bij de krachtplaten ‘Enter Sandman’, ‘Seek & Destroy’ en ‘Master of Puppets’ konden jong en oud hun hoofden niet in bedwang houden en headbangde iedereen vrolijk mee. De overige klassiekers brachten de nodige nostalgie onder het publiek. Met een heuse vuurwerkshow aan het eind laten de mannen uit Amerika zien dat ze het nog niet verleerd zijn.

Twenty-one-pilots-mad-cool
Photo: Gabriel Iglesias (Mad Cool 2022)

Twenty One Pilots

Als afsluiter van dag één – enkele minuten na de sterke show van Metallica – wist Twenty One Pilots het schoolboekvoorbeeld van een gedroomde headlineshow weg te geven. “Would you give it up for Metallica for opening for us” schreeuwde de enthousiaste frontman Tyler Joseph aan het begin van de show. De show zat vol met confetti, lichteffecten en zelfs een kampvuur op het podium. Het bevatte de perfecte mix van energie en ontroering. Een mashup rondom het kampvuur van o.a. ‘Can’t Help Falling In Love’ en ‘I Can See Clearly Now’ werden afgewisseld met ‘Heavydirtysoul’ en ‘Stressed Out’ en vormden daarmee het perfecte einde van een prachtige eerste festivaldag.

Highly Suspect

Op stage 6 (clashend met Imagine Dragons) was het de beurt aan het uit Cape Cod Amerika afkomstige Highly Suspect. Vanaf de eerste minuut was stilstaan eigenlijk geen optie meer: de groep begon met ‘Bath Salts’. Dit bleef hetzelfde voor het restant van de oppeppende set. Als klap op de vuurpijl kwam Nothing But Thieves frontman Conor Mason het podium op om samen met de band en een fan uit het publiek ‘Lydia’ te zingen.

The-killers-mad-cool
Photo credit: Mad Cool Festival

The Killers

“We’re Still Alive” liet frontman Brandon Flowers aan het publiek weten aan het begin van hun show op de tweede festivaldag. Aan deze uitspraak was geen woord gelogen. The Killers gaven een ijzersterke show waarin ze vrijwel alle fan favorites spelen. Ook brengen ze hun nieuwe kindje ‘Boy’ de wereld in die zal shinen op het nieuwe album. Als gebruikelijke maar toch zo perfecte afsluiter werd ‘Mr. Brightside’ gespeeld. De langverwachte show van The Killers bracht niets anders dan vreugde en euforie onder het Mad Cool publiek en voldeed daarmee 100% aan de verwachtingen.

foals-mad-cool
Photo: Andres Iglesias (Mad Cool 2022)

Foals

Aan het einde van festivaldag twee was het om 1:50 de beurt aan Foals om de dag af te sluiten. “Are We Gonna Have a F*cking Party Tonight?” Het antwoord van het moshpittende en springende publiek was direct zichtbaar voor zanger Yannis Philippakis die meteen wist dat het meer dan goed zat. Nummers van het nieuwe album Life Is Yours werden afgewisseld met de gevestigde platen van de band en zetten het publiek in vuur en vlam. De welbekende afsluiter ‘Two Steps Twice’ creëert een laatste regen aan vloeibaar goud gecombineerd met uitzinnige fans.

HAIM-mad-cool
Photo: Andres Iglesias (Mad Cool 2022)

HAIM

Haim zusje Alana laat al snel los dat ze de hele tour al gewacht heeft op deze show. En precies hetzelfde gevoel is aanwezig bij de festivalgangers in Madrid. De achterzijde van de stage waar grote worsten bungelen en een skit van een oproep van een one night stand voor het nummer ‘3 AM’ zorgen voor de nodige lading humor. Maar deze acties namen niets weg van het muzikale meesterwerk van de zussen. Al met al was de gig er eentje om niet snel meer te vergeten.

Photo: Andres Iglesias (Mad Cool 2022)

Muse

Het veld stond goed vol voor de altijd imponerende headline show van Muse. En ook dit keer wist de band de menigte een set vol spektakel en snoeiharde gitaarsolo’s te geven. Een gigantisch bewegend robotmasker, een robotarm met geluidsknoppen en een lichtgevend pak werden allemaal uit de hoge Muse hoed getoverd. Uiteraard zagen we het oud en vertrouwde Muse ook gewoon terug. ‘Stockholm Syndrome’, ‘Supermassive Black Hole’ en ‘Hysteria’ brachten een eruptie van energie in het publiek met als hoogtepunt afsluiter ‘Knights of Cydonia’.

Editors

Terwijl Florence + The Machine een show weggeeft op het hoofdpodium gebeurt er ook iets heel bijzonders op de derde stage. Editors weten het publiek in Madrid volledig op hun kop te zetten met een fabuleuze show. De fans die de mainstage hebben laten schieten voor deze gig hebben daar allesbehalve spijt van. Nummers als ‘Papillon’ en ‘Smokers Outside the Hospital Doors’ zetten de weide om in een groot vreugdefeest. Met ‘Munich’ als afsluiter weet Editors de festivalgangers een show te bieden die behoort tot één van de toppers van het Mad Cool.

nathy-peluso-mad-cool
Photo: Gabriel Iglesias (Mad Cool 2022)

Nathy Peluso

De krachtige Argentijnse Nathy Peluso wist op de vijfde festivaldag het publiek een orkaan aan energie te geven. Zingend, dansend en ondersteund door een band van zeven wist de groep er een groot spektakel van te maken. Een hoeveelheid aan genres (van latin tot rock) bracht een gezonde variatie die gewaardeerd werd door het publiek. Zo danste de hele festivalweide vrolijk mee en leek het net alsof we qua energieniveau weer op festivaldag 1 stonden.

Mad Cool Logo

Mad Cool 2022

Locatie
Spanje
Madrid, Spanje
Datum 6-10 juli 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.