5 redenen waarom iedereen Kanye West op de festivals wil zien in 2019

Kanye West is een typische ‘you love him or you hate him’-artiest. Hij maakt ongelooflijk goede muziek en heeft enkele sterke albums geproduceerd in 2018. Aan de andere kant haalt hij regelmatig het nieuws wegens controversiële acties en uitspraken. Wij focussen liever op zijn talenten en zien de rapper dan ook graag terugkeren op de Europese festivals. Dit zijn 5 redenen waarom:

1. Je weet nooit wat je te wachten staat

Als er één woord toebedeeld is aan het gedrag van Kanye West, dan is dat wel ‘onverwachts’. Hij wisselt continu van mening en persoonlijkheid – volgens West zelf vanwege zijn bipolaire gedragsstoornis – en ook qua muziekstijl maakt hij soms rare sprongen. Bijvoorbeeld toen hij zichzelf aankondigde als presidentskandidaat voor 2020, of zijn track ‘lift yourself’ uitbracht.

2. Een show vol classics en bangers

Kanye West Setlist SAP Center, San Jose, CA, USA 2016, Saint Pablo Tour

Naast zijn onverwachte gedrag is er gelukkig één ding wat je wel kan verwachten van Kanye West: een show vol classics en bangers! Tijdens zijn laatste tour in 2016 speelde hij shows van maar liefs 30 nummers, waarin hij zijn gehele oeuvre voorbij liet komen. Met tracks als ‘Power’, ‘Jesus Walks’ en ‘Stronger’ is het onmogelijk om stil te blijven staan.

3. Nieuwe muziek?

De kans bestaat dat wanneer Kanye West zijn volgende festivaloptreden geeft, hij op de proppen komt met nieuwe muziek. De geruchten over zijn nieuwe album -overigens aangewakkerd door de rapper en producer zelf- gonzen al een tijdje rond op het internet. Aan details ontbreekt het nog; het enige wat we tot nu toe weten is dat West het al een paar keer heeft uitgesteld.

4. Een exclusieve show

Foto: rodrigoferrari via Flickr

Wij hopen natuurlijk van harte dat Kanye West naar de Europese festivals komt, maar we zullen eerlijk zijn: het zou een unieke gebeurtenis zijn. West is namelijk niet vaak op de festivals te vinden, in ieder geval niet aan deze kant van de oceaan. De laatste keer dat hij een Europees festival aandeed was in 2015, toen hij op Glastonbury stond. Zijn laatste keer op een serieus festival in de Benelux is nog langer geleden: in 2006 stond hij op Rock Werchter en North Sea Jazz. Het zou dus extra bijzonder zijn als Kanye West in 2019 weer op de planken zou staan.

5. Meer dan een rapper

Ten slotte kijken we uit naar een festivalshow van West omdat hij meer is dan gewoon een rapper. Hij is ook zelfverklaard kunstenaar, (mode)ontwerper, maatschappelijk criticus, presidentskandidaat en een van de beste producers van zijn generatie. Dat alles maakt zijn shows veel meer dan simpelweg een concert, Kanye West zal ervoor zorgen dat jij de festivalweide verlaat met een ervaring om nooit meer te vergeten.

Kanye West

We weten allemaal dat Kanye West niet op z’n mondje is gevallen, maar ooit begon deze veelbesproken persoonlijkheid als de nerderige producer van JAY Z’s The Blueprint. Hij heeft flink moeten vechten om uiteindelijk zijn eigen plaat op te mogen nemen, maar hard werken loont. The College Dropout bleek een groot succes en leverde ook flink wat hitnoteringen op. Sindsdien ging het hard met West. Inmiddels staat de teller op 8 studioalbums, 68 Grammy-nominaties waarvan er 21 gewonnen werden door West, en bijna 50 hitnoteringen in de Bilboard Top 100. Kanye West is niet alleen één van de meest gehate, maar ook één van de meest succesvolle artiesten van het moment.