Het nieuwe album van Lana Del Rey: alles wat we tot nu toe weten

Lana Del Rey

Het wachten is bijna voorbij! Het laatste album van Lana Del Rey, Lust For Life, is pas anderhalf jaar oud, maar sinds het uitkomen van die plaat heeft de zangeres zeker niet stil gezeten. Komend jaar komt haar zesde album, Norman Fucking Rockwell, uit.

Het ontstaan van Norman Fucking Rockwell

In december vorig jaar is Lana Del Rey begonnen aan het nieuwe album, samen met producer Jack Antonoff. Half september kondigde ze de plaat aan en bevestigde ze ook dat deze in 2019 uitkomt. Al snel volgden de eerste twee singles van het album. De precieze releasedatum, albumcover en tracklist zijn nog niet bekend, maar dat betekent natuurlijk niet dat we nog niks over de plaat weten. Wat kunnen we verwachten? De zangeres zei hierover zelf dat de plaat ietwat anders zal gaan klinken dan eerder werk, doordat sommige tracks surfelementen bevatten. “Geen surf zoals Dick Dale, maar wel veel elektrische gitaren en wat Red Hot Chili Peppers-invloeden”, aldus Lana Del Rey.

Artwork en tracklist

Over het artwork van de plaat is dus nog niets bekend, maar over de tracklist weten we zeker al wel het een en ander. Zo zijn er sinds de bekendmaking van het bestaan van Norman Fucking Rockwell al drie singles uitgebracht, namelijk ‘Mariners Apartment Complex’, ‘Venice Bitch’ en ‘How To Disappear’.

‘Mariners Apartment Complex’

http://https://www.youtube.com/watch?v=1uFv9Ts7Sdw

12 september kwam de eerste single van het nieuwe album uit; ‘The Mariners Apartment Complex’. De track heeft de klassieke Lana Del Rey-sound die we van haar gewend zijn. Volgens de zangeres beschrijft het nummer het feit dat er van haar gedacht wordt dat ze het zwaar heeft en verdrietig is, terwijl dat helemaal niet het geval is. Met dit nummer probeert ze te laten zien dat ze juist positief in het leven staat.

‘Venice Bitch’

http://https://www.youtube.com/watch?v=Qg3DxELVPj4

Een week later volgde de tweede track; ‘Venice Bitch’. Dit nummer, dat maar liefst 9 minuten en 41 seconden duurt, begint rustig met alleen de zang van Lana Del Rey en een akoestische gitaar. Later transformeert de track echter tot een popsong, waarbij de elektrische gitaren waar de zangeres het over had duidelijk terugkomen. Met de lyric “Norman Rockwell” bevat het nummer een verwijzing naar de titel van het album, Norman Fucking Rockwell.

‘How To Disappear’

http://https://www.youtube.com/watch?v=7tQCaAFXcKc

En toen, tijdens een optreden in Brooklyn op 30 oktober, was daar ineens het debuut van de track ‘How To Disappear’, een rustige piano ballad. Jack Antonoff, de producer van Norman Fucking Rockwell, speelde het nummer tijdens de live show mee op de piano.

Andere tracks?

Hoewel de drie voorgaande nummers de enige zijn waarvan zeker is dat ze op het album zullen staan, zijn er ook al een boel aanwijzingen voor de rest van de tracklist. Zo had Lana Del Rey het begin dit jaar, tegenover Pitchfork, over een nummer genaamd ‘Bartender’, dat toen “nog niet bij een bepaald album hoorde”.

Een maand later maakte de zangeres het bestaan van ‘Silvia Path’ bekend. De inspiratie voor dit nummer deed ze op bij Silvia Path, een Amerikaanse schrijfster. Op 25 oktober plaatste Lana Del Rey een kort fragment van de track op Instagram, waarbij ze aankondigde dat het nummer op Norman Fucking Rockwell staat. Op 4 december verkondigde Elle Magazine dat ‘Silvia Path’ de eerstvolgende single van het album zou zijn en snel uit zou komen, maar toch hebben we tot op heden niks gehoord.

De laatste track waarbij we er al voorzichtig vanuit kunnen gaan dat het op de plaat zal verschijnen is ‘Hapiness Is a Butterfly’. In maart plaatste Lana Del Rey een kort fragment van het nummer op Instagram, maar later werd de post weer verwijderd. In oktober gebeurde ditzelfde nog eens op het account van de zangeres.

Lana Del Rey

Met haar unieke Americana-sound uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw heeft Lana Del Rey een grote fanbase opgebouwd.De Amerikaanse zangeres timmert al een tijdje aan de weg sinds haar doorbraak in 2011 met de wereldhit ‘Video Games’. Sindsdien heeft ze al vier albums uitgebracht, waarvan het meest recente, Lust For Life, afgelopen jaar uitkwam. Dit najaar lanceerde ze drie nieuwe singles: ‘Mariners Apartment Complex’, ‘Venice Beach’ en ‘How To Disappear’. De singles zijn een voorproefje van haar begin 2019 te verschijnen album Norman Fucking Rockwell.

Voor volgend jaar staan er festivalshows op FIB Benicàssim Festival en Tinderbox op de planning. Met een nieuw album op komst zullen er waarschijnlijk nog meer optredens volgen.