Advertisement

Van de festivalradar: Waar is OutKast gebleven?

OutKast
Foto: Sam Howzit

Veel artiesten nemen af en toe een tijdje rust om bij te komen van het drukke artiestenleven. Maar sommigen verdwijnen bijna helemaal en laten nauwelijks iets van zich horen. Zo ook het hiphop-duo OutKast. Wat doen de heren tegenwoordig?

In 1994 verschenen André 3000 en Big Boi met hun debuutalbum Southernplayalisticadillacmuzik. Het bleef niet lang stil rondom het duo uit Atlanta. De single ‘Player’s Ball’ werd een enorme hit en stond al snel op nummer 1 in de Billboard Top 100. Sindsdien hebben André 3000 en Big Boi een hoge reputatie opgebouwd. Zo kwamen de legendes met knallers als ‘Ms. Jackson’ en wereldhit ‘Hey Ya!’. In 2014 vierden ze dat OutKast 20 jaar bestond met een wereldtour. Toen mochten we de heren onder meer aanschouwen op Sziget. Maar sindsdien hebben we maar weinig van OutKast gehoord. Wat doen André 3000 en Big Boi tegenwoordig?

Solocarrières.

Je leest het goed, het duo heeft sinds 2014 OutKast achter zich gelaten. Ze focussen zich volledig op hun solocarrières. Zo heeft André 3000 in een interview laten weten dat hij nauwelijks nog aan muziek werkt. Hij ziet de kunstvorm meer als een hobby, mede omdat hij niet van de druk houdt dat er nieuw werk uit moet worden gebracht en steeds in de studio te zitten. Ondanks dat heeft hij vorig jaar twee nieuwe nummers uitgebracht: de emotionele tracks ‘Me & My’ en ‘Look Ma No Hands’ opgedragen aan zijn overleden moeder. Zijn laatste track is een feature op het nieuwe album van James Blake. De beste man vertoont zijn kunstje op de track ‘Where’s The Catch?’. Tegenwoordig focust hij zich op de TV industrie, voor en achter de schermen. Hij heeft afleveringen geschreven voor onder anderen Big Mouth en Atlanta. Maar later dit jaar verschijnt hij in de sci-fi thriller ‘High Life’.

OutKast
Foto: Daniel Patlán

En Big Boi? Hij houdt zich nog wel met muziek bezig. Alhoewel hij nog geen hit uit heeft gebracht van het formaat van OutKast. Zijn meest recente werk is de single ‘All Right’ en daarmee wist hij zich als nummer 25 in de Billboard Top 100 te plaatsen. Daarnaast heeft hij ook met het elektronische duo Phantogram samengewerkt onder de naam Big Grams. Daarmee heeft hij een gelijknamige EP uitgebracht, waar een opvallende samenwerking met Skrillex op staat. In 2018 bundelde hij de krachten met gitarist Tom Morello en Run The Jewels’ Killer Mike voor het nummer ‘Rabbits Revenge’. Hiermee wilden de drie heren de aandacht geven aan het geweld in Amerika dat zich tussen het volk en de politie afspeelt. Ook heeft Big Boi vrij recent samengewerkt met de organisatie Therapy Pets, waarin hij een video heeft gemaakt en geregisseerd over mentale problemen en hoe daarover te communiceren.

Beide heren gaan hun eigen weg. Een reünie van OutKast is dus onwaarschijnlijk. Echter kunnen we nog wel genieten van André 3000 op het grote scherm en gaat Big Boi nog wel eens alleen op tour. Je mag jezelf dus als pretty lucky beschouwen als je deze hiphop-legendes als OutKast hebt mogen zien.

OutKast

OutKast

OutKast werd in 1992 in het leven geroepen door André “André 3000” Benjamin en Antwan “Big Boi” Patton. Het hiphop-duo brak in 1994 door met de hit ‘Player’s Ball’ en zijn sindsdien niet weg te denken uit de hiphop scène. De heren hebben veel hits op hun naam weten te schrijven en bemachtigden daarmee maar liefst 6 Grammy’s. Hun laatste werk ‘Idlewild’ stamt uit 2006 en in 2014 mocht de wereld voor de laatste keer OutKast op het podium aanschouwen.