12 maart 2014: Jan Smeets belt met The Rolling Stones

Vandaag precies 5 jaar geleden: een hoogtepunt uit de geschiedenis van Pinkpop. Jan Smeets pleegde op 12 maart 2014 live vanuit Paradiso het beroemde telefoontje met The Rolling Stones.

Het duurde maanden voordat er duidelijkheid was. Zouden The Rolling Stones nu wel of niet naar Pinkpop 2014 komen? Het begon met een bericht dat de band weer zou gaan touren, in december 2013 werd duidelijk dat Mr. Pinkpop Jan Smeets in gesprek was met de legendarische rockers. Bij 3voor12 wist hij te melden dat hij een bod had gedaan op de band.

‘Als Mick het wil’

In het Algemeen Dagblad verscheen een pagina met de tekst: “The Rolling Stones. Ze komen! (als Mick het wil)” De advertentie bleek nep, tot groot ongenoegen van Smeets. Zelfs de Spaanse krant El Mundo weet de band op Pinkpop te plaatsen. Op de dag van de perspresentatie lekt het tourschema via de app van The Stones, waar ook Pinkpop in vermeld staat. Ondanks al die aanwijzingen en geruchten bleef Smeets terughoudend. Het zou niet de eerste keer zijn dat Mick Jagger last-minute afhaakte. Op Pinkpop 1979 zou Jagger optreden met Peter Tosh, maar hij ergerde zich zo aan de camera van de KRO en de vele fotografen, dat hij niet het podium op ging.

Het duurde tot 12 maart 2014 voordat het hoge woord eruit was. Vandaag precies vijf jaar geleden krijgt Jan Smeets in een vol Paradiso een zwarte telefoon in zijn handen gedrukt. De zaal wordt doodstil. Wat staat er te gebeuren? Aan de andere kant van de lijn brengt Mojo-topman Leon Ramakers het verlossende woord: Mick Jagger en de zijnen staan op Pinkpop 2014. De zaal barst in juichen uit en voor Mr. Pinkpop komt er een einde aan maanden van onduidelijkheid. The Rolling Stones staan ein-de-lijk op Pinkpop.

The Rolling Stones op Pinkpop 2014