50 jaar Pinkpop: Mick Jagger loopt boos weg bij Pinkpop 1979

2530
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Nu we langzamerhand naar de 50ste editie van Pinkpop gaan, blikken we ook terug op de rijke historie van het festival. Vandaag het spraakmakende schandaal van Pinkpop 1979: Mick Jagger treedt toch niét op met Peter Tosh.

We gaan terug naar het jaar 1979. Het festival dat dan nog in Geleen gehouden wordt is toe aan haar 10e editie. Op het affiche prijken namen waar Pinkpop anno 2019 alleen maar van kan dromen: The Police, Dire Straits en ook het Canadese Rush. Samen brengen zij maar liefst 50.000 (!) man op de been. Maar het gros van de mensen komt toch echt voor de headliner: Peter Tosh, de bekende reggae-artiest die op dat moment een wereldhit heeft met ‘Don’t Look Back’.

Pinkpop 1979

Het nummer, dat eerder werd uitgebracht door The Temptations, wordt in 1978 vertolkt door Peter Tosh en Mick Jagger. Op de dag van Pinkpop 1979 gaan de geruchten dat Mick Jagger mogelijk aanwezig zou zijn tijdens het optreden van Tosh. Dat heeft echter wel wat werk om handen gehad: Jan Smeets belooft de frontman van Rolling Stones dat hij zolang mag spelen als hij wil. Hij rijdt zelfs naar Brussel om daar Jagger’s favoriete bier te halen. De zanger laat zich in die tijd graag als god vereren. Maar goed, Pinkpop 1979 kan zich dan ook opmaken voor een legendarisch duo-optreden.

Kapsones van Jagger

Maar dan slaat het noodlot toe. Jagger staat al klaar om het podium op te lopen, als hij zich plots omdraait. Hij zegt nog gauw ‘see ya‘ tegen Jan Smeets en druipt dan af. Hij zou zijn afgeknapt op de camera’s die hem constant volgden. Anderen beweren weer dat hij te dronken was. Hoe dan ook: Jagger loopt weg en laat nooit meer iets van zich horen. Smeets blijft verbouwereerd achter.

Revanche

De deceptie van 1979 achtervolgt mister Pinkpop zijn hele carrière. Het is een smet op zijn anderzijds onberispelijke blazoen. In 2014 volgt daar dan eindelijk de revanche van mister Pinkpop: met het boeken van de Rolling Stones gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Voor de aardigheid doet Leo Blokhuis trouwens nog navraag na die zomer van 1979 bij Jagger. Maar die kan zich geen geplande show op Pinkpop in dat jaar herinneren.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Pinkpop 2019 vindt plaats van 8 t/m 10 juni in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Met de komende editie is Pinkpop het oudste festival jaarlijks terugkerende festival van Nederland, Europa en de wereld. Met Mumford & Sons en Fleetwood Mac zijn de eerste twee headliners bekend. Ben je benieuwd wie er kans maken op de andere headlinerspot? Check hier onze geruchtenlijst.

Wil je alvast genieten van de bands die volgend jaar op Pinkpop staan? Beluister dan onze Spotify-playlist van het festival.