Pinkpop bestaat dit jaar vijftig jaar. Dat zijn een heleboel jaren aan mooie affiches, optredens én herinneringen. In aanloop naar de memorabele Pinkpop-persconferentie spreken we met een aantal personen die een bijzondere band hebben met het festival. Vandaag is Wiel Beijer, journalist bij De Limburger en schrijver van De Wereld van Pinkpop aan de beurt.

De journalist heeft door de jaren heen een hechte band opgebouwd met het festival, maar liefst 47 edities bezocht hij. Hoewel hij als verslaggever erg veel doet met het festival, waren de meeste bezoeken niet voor de krant. “De laatste keer dat ik er voor De Limburger was kan ik me niet eens meer herinneren. Ik vind het veel leuker om er als bezoeker rond te lopen. Dan kan ik veel meer genieten van de bands en alle mensen die ik er tegenkom. Het schrijven laat ik dan liever aan de jongere generatie over.”

Een spetterende Sting

Hoewel het met zo veel bezoeken aan Pinkpop lastig is om een hoogtepunt te kiezen, is zijn beste herinnering aan het festival onbetwist: “De mooiste herinnering die me nog het beste bijstaat is de tiende editie, in 1979. Die line-up was echt fantastisch, The Police was er met hun eerste Europese show, Dire Straits, Peter Tosh en Mick Jagger, al speelde die laatste uiteindelijk niet mee. En je had toen nog alles op één dag. Die hele dag was toen gevuld met bijna alleen maar goede bands.”

En dat was niet het enige wat die editie zo memorabel maakte. “Ik kon dat jaar voor het eerste backstage. Niet voor de krant, maar via een vriend. Het festival was toen nog in Geleen en het terrein lag bij een zwembad. Ik heb toen backstage The Police in het zwembad zien springen omdat ze zo blij waren met de show die ze hadden neergezet. Mick Jagger heb ik ook voorbij zien lopen naar het podium om te spelen met Peter Tosh, en even later weer terug omdat hij niet meer wilde.”

Kwaliteit in de breedte

Het affiche van 2009

Maar dat zijn niet de enige hoogtepunten volgens Beijer. “Het optreden van Paul McCartney in 2016 is een van mijn favorieten. Ik ben een groot Beatles-fan en hij speelde die avond veel van hun nummers. Dat voelde echt als een warm bad. Maar de Pinkpop-editie waar echt alles op zijn plek viel was 2009, met het eerste optreden van The Boss (Bruce Springsteen, red.) op Landgraaf. Maar niet alleen hij. Ook Rowwen Hèze en vele anderen. Dat is het mooie aan Pinkpop. Het gaat niet om twee of drie grote namen en verder wat opvulling. Het programma is over de hele breedte sterk. Dat maakt het zo’n goed evenement.

Zo staat van 2014 niet zozeer het optreden van The Rolling Stones, maar die van Stromae me het beste bij. Of de show die Greta van Fleet er een tijdje terug gaf. Dat waren geen grote namen maar wel acts die je bijblijven. Daar is Pinkpop altijd al sterk in geweest.”

Het jubileum

“De komende editie zal dit ook hebben. Ik weet de namen niet, maar heb me door de programmacommissie laten vertellen dat er nog een grote naam komt met verder heel veel goede bands uit het middensegment. Het jubileum zal dus niet per se met grote headliners maar met een sterk programma in het algemeen gevierd gaan worden.” Op de vraag of er acts zijn die hij nog graag zou willen zien heeft Wiel een snel en duidelijk antwoord: “Neil Young. Niet alleen omdat ik een fan ben, maar Jan Smeets ook en de slogan van Pinkpop is al jaren lang: ‘keep on rockin’ in the free world’. Het moet dus bijna wel. En het zou kunnen, hij is in de buurt rond die tijd, al acht ik de kans klein.”

Daarnaast is het gouden jubileum van het festival ook een belangrijke gebeurtenis voor Beijer. “Zo’n drie weken na het festival komt de nieuwe editie van De Wereld van Pinkpop uit. In dit boek komt de hele geschiedenis van het festival aan de orde. En als extra ook een korte biografische schets over Jan Smeets, van kinds af aan tot nu. Hiervoor gebruik ik onder andere zijn eigen archief. Die man bewaart alles. Zelfs het album met suikerzakjes dat hij spaarde als kind heeft hij nog. Alles wat met Pinkpop of Jan Smeets te maken heeft, kan ik daar vinden.”

Wiel denkt niet dat de vijftigste editie de laatste zal zijn met Mr. Pinkpop: “Ik denk dat hij het liefst zou sterven op het podium, in het Pinkpop-harnas zogezegd. Maar nu nog niet. Ik denk dat we nog wel een aantal jaren met hem in het vooruitzicht hebben.”

Jan Smeets
Foto: Kamiel Scholten (Festileaks)

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het Pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood Mac, Mumford and Sons en Tenacious D. Voor de 50ste editie van het festival waren er geruchten dat Jan Smeets er een vierde dag aan wilde toevoegen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10:00u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website van Pinkpop.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.