4 evenementenlocaties met een bijzondere geschiedenis

Maakt een locatie een gebeurtenis specialer? Bij de volgende locaties in ieder geval. Sommige bestaan al decennia lang, waren ooit een licht punt van hoop voor de bevolking of zijn er op miraculeuse wijze gekomen. Dit zijn 4 evenementenlocaties met een speciaal verhaal.

1. Fabriek De Toekomst – Scheemda

Helemaal boven in het noorden staat Fabriek De Toekomst, bekend van Glasnapolsky. Met een 45 meter hoge schoorsteen en dieprode bakstenen is het een reis naar het verleden. Decennia geleden bracht het een hoop werkgelegenheid naar het oosten van Groningen. Nu brengt het heel wat anders: Evenementen op een speciale plek.

2. Kromhouthal – Amsterdam

De rijke geschiedenis van de familie Goedkoop begint al bij de bedrijfsnaam: Kromhout. Genoemd naar het kromme hout waar de familie in de 18e eeuw houten schepen en zeilboten van maakte. Na de overstap naar ijzeren stoomschepen werd de vraag naar de schepen en motoren van Kromhout zo groot dat ze moesten uitbreiden. Boten worden er niet meer gemaakt, maar vandaag de dag is de Kromhouthal een bruisend centrum voor creativiteit in Amsterdam-Noord.

Komende tijd vind je er bijvoorbeeld:

  • Friday, October 18: STRAF_WERK x KÖLSCH Presents:  Melodic / Techno
  • Saturday, October 19: Klockworks Presents:  Techno
  • Sunday, October 20: elrow goes to ADE

3. Oldehove – Leeuwarden

Elk jaar huist het een van de zwaarste festivals in Nederland: Into The Grave. De vrijstaande toren moest groter worden dan de dom in Utrecht maar is door verzakking niet hoger gebouwd. Volgens de volksverhalen komt de toren echter van een hele andere plek. De toren zou geroepen zijn door een breiend oud dametje aan de oude Middelzee. “Ho âlde, ho.” riep ze, toen de toren voorbij kwam en de toren legde aan. Of de volksverhalen kloppen of niet: het is een unieke locatie met wellicht een uniek verhaal.

4. Radio Kootwijk – Veluwe

Onderweg vind je voetsporen van edelherten en wilde zwijnen, in de lucht vind je roofvogel en in je zicht vind je het oude radiostaion Radio Kootwijk. In de jaren 20 werd het gebruikt voor radiotelegrafisch contact met voormalige Nederlands-Indië. Het monumentale zendstation host nu evenementen zoals een nachtwandeling met volle maan. Een tempel in een woestijn.