De beste festivalshows ooit volgens Frank Carter, Within Temptation en meer

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Heb je jouw stemlijstje voor de Festivalacts Top 100 van 2019 nog niet helemaal af? Geen punt: terwijl jij aan het kiezen bent, geven onder meer Frank Carter, Bastille en White Lies je inspiratie door terug te blikken op wat volgens hen de beste festivalshows óóit zijn.

Met opnieuw een festivalseizoen vol gezang, gedans en gefeest achter de rug, is het nu tijd om na te beschouwen. In het bijzonder nemen we met de Festivalacts Top 100 de beste shows van de beste acts onder de loep. Met eindeloze keuzemogelijkheden voor je stemlijstje is het waarschijnlijk lastig om tot een top 10 te komen. Zo veel festivals, zo veel muziek en vooral: zo veel mooie optredens. Onder andere Within Temptation, Bastille en Frank Carter helpen je een eindje op weg door iets verder terug te kijken, namelijk op de beste festivalshows die zij ooit zagen. Wie weet doe je ondertussen nog frisse inspiratie op voor het kiezen van jouw favoriete festivalacts!

Andrew van Bear’s Den vond dat álles klopte bij Solange

“De vorige keer dat we op Pukkelpop speelden (in 2017), heb ik veel mooie optredens mogen zien. Solange had een show waar ik heel erg van genoten heb. Álles aan dat optreden klopte. De band was perfect op elkaar afgestemd, de lichtshow was puik en Solange zelf ademde coolness.”

“Een andere band waar ik echt heb staan genieten is Elbow. De set die zij speelden was echt ongelofelijk. De manier waarop het publiek betrokken werd was geweldig. De zanger ontgrendelde het publiek als het ware. Iedereen schreeuwde uit volle borst mee met de teksten. Het was magisch en prachtig op alle manieren. Hij zorgde ervoor dat iedereen zich één voelde. Dat zijn misschien wel de twee beste shows die ik ooit heb gezien.”

Jens van SONS werd omver geblazen door Meatbodies

“Een van de meest memorabele optredens die ik heb gezien was die van Meatbodies in de Botanique in Brussel. Dat was het optreden waar ik de nieuwe garagerock ontdekte. Het was ook de eerste band die me echt omver blies met een wall of sound. Ik weet nog dat ik heel dat optreden lang met mijn mond open heb staan kijken. Toen ik buiten kwam kon ik alleen maar denken: ”Wow, wat was dit!?”. Ik besefte gelijk dat ik dat ook wilde doen met SONS. Dat optreden heeft voor ons allemaal een grote impact gehad. We zeiden tegen elkaar: ”Die wall of sound willen wij ook creëren!”. Die vibe was zo cool. Ja, die show heeft ons heel erg geïnspireerd.”

Will van Bastille ontdekte zijn innerlijke Justin Timberlake-fan

“Eén van de leukste ervaringen die ik ooit had op een festival, was toen ik Justin Timberlake live zag. Hij was echt ongelofelijk goed en ik wist helemaal niet dat ik al zijn liedjes kende tot hij begon te zingen. Ik was eigenlijk best wel dronken, maar ik herinner me echt dat ik het geweldig vond! Queens Of The Stone Age is ook heel erg goed. Zij zijn zo’n band die live precies hetzelfde klinkt als in de studio. Iemand van ons label zei ooit: ‘Queens Of The Stone Age is zo’n band die eerst met je vrouw het bed in duikt, vervolgens een show speelt en daarna gewoon weer weggaat’, haha.”

Martijn van Delain rekent Rammstein tot één van de beste festivalshows

“Als ik denk aan iets recents, denk ik gelijk aan Rammstein. Ik heb ze volgens mij drie jaar geleden gezien en het was werkelijk fantastisch. Een heel groots optreden waar ik erg van heb genoten. Een band als Sabaton weet ook altijd hoe ze een goede show moeten geven. Het zijn ook nog eens hele fijne mensen. We hebben namelijk samen met ze getourd. Zij hebben ook een speciale plek in onze harten veroverd.”

Frank Carter was bij de eerste festivalshow van At The Drive-In

“Ik heb Nick Cave zien spelen in de O2 en dat was echt fenomenaal. Een van de meeste emotionele shows die ik ooit gezien heb. Ook heb ik daar laatst Post Malone zien spelen en dat was ook verdomd goed. Hij heeft een geweldige stem. Daarnaast heb ik At The Drive In’s eerste festival show ooit meegemaakt. Dat was complete chaos. Dat was op Reading Festival in het jaar 2000. Het was een gekkenhuis.”

Sleep in de Masonic Temple in Brooklyn was ook echt een hoogtepunt. Toen ik daar naar buiten liep was ik er van overtuigd dat deze show mijn leven had veranderd. Het was zo ontzettend hard! De hardste show waar ik ooit geweest ben. De bas schudde m’n hersenen uit m’n hersenpan joh. Heel indrukwekkend was het!”

Jack van White Lies had het meeste plezier bij The Darkness

“Het was misschien niet één van de beste festivalshows die ik ooit gezien heb, maar de leukste show die ik ooit gezien heb was in 2004 toen The Darkness op Reading Festival speelde. Het is een beetje een dwaze UK band, heel erg ‘cock-rock’. Het was de meest domme, over de top, rockshow die je ooit gaat zien, maar het was geweldig. Ondanks het feit dat het cultureel niet zo hoogstaand was en het muzikaal ook niet al te goed ging, was het echt ongelooflijk entertaining en spatte het plezier ervan af.”

“Op een festival is dat meestal het belangrijkste. Je moet de nummers spelen waar mensen van houden en het overbrengen op een manier dat mensen ervan genieten. Veel mensen op een festival zullen nog nooit van jouw band gehoord hebben; des te groter de uitdaging om iedereen aan jouw kant te krijgen en te vermaken. En dat kreeg The Darkness zeker voor elkaar!”

Sharon van Within Temptation droeg slippers bij The Prodigy

“Het optreden van The Prodigy op Rock’n Coke 2013, een festival in Turkije, is me heel goed bijgebleven. Wij stonden daar eerder die dag zelf op het podium en gingen ’s avonds bij de show van The Prodigy kijken. Ik stond halverwege het veld, op m’n slippers, te wachten tot het zou beginnen. En echt, ik wist niet wat me overkwam. Die jongens hadden zo veel energie, het hele publiek ging los. Dat was een fantastische show om te zien. Heel zonde dat we dat nu niet meer kunnen meemaken.”

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Naar de stempagina

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.