Deze headliners legden de meeste Europese kilometers af deze zomer

The Cure - Pinkpop 2019
Photo: Ben Houdijk (Pinkpop 2019)

Ben jij er nog niet helemaal uit op welke acts jij gaat stemmen voor de Festivalacts Top 100 van 2019? Laat je inspireren door de artiesten die afgelopen zomer het hardst gezwoegd hebben en de meeste kilometers hebben afgelegd. We nemen een duik in de Europese tourschema’s van de headliners en kijken naar wie de grootste afstanden heeft overbrugd binnen ons continent.

Tame Impala – 3.600 km

Tame Impala - Hurricane 2019
Photo: Alejandra Broersma / Festileaks

Bij de eerste van de vier acts gaan we gelijk al vals spelen. 3.600 km lijkt wel mee te vallen, maar de mannen uit Australië verdienen om een andere reden een plekje in deze lijst. Zo pakten ze middenin hun Europese tour opeens het vliegtuig om Californië en hun thuisland te verblijden met hun muziek. Er kan dus een slordige 40.000 kilometer bijgeteld worden op het totaal, als we hun optredens op Coachella en Down Under zouden meerekenen. Met die vliegtickets op zak is een ereplek in deze lijst wel op zijn plaats.

Billie Eilish – 5.600 km

https://www.youtube.com/watch?v=L__aKE6LPEk

Billie Eilish heeft deze zomer hoge ogen gegooid met haar optredens op de Europese festivals, en ze heeft hier dan ook hard voor moeten werken. Deze piepjonge (17!) sensatie heeft maar liefst 6.000 kilometer afgereisd in de korte tijd dat ze hier was. Voor Amerikaanse begrippen valt dit alles nog mee, maar er is aardig wat heen en weer gevlogen. Ze heeft met onder andere Glasonbury, Lowlands, Reading Festival en Pukkelpop gelijk wat prachtige festivals kunnen afstrepen. Dit smaakt ongetwijfeld naar meer en hopelijk zien we deze bijzondere artiest nog vaak terug in Europa.

The 1975 – 7.700 km

De mannen van The 1975 hebben geen moment stilgezeten deze zomer, en dat blijkt wel uit de afstanden die ze hebben afgelegd. Na een start in Duitsland en de Benelux lijkt het nog wel mee te gaan vallen met de kilometers. Maar uitstapjes naar Mad Cool, Sziget en Lollapalooza Stockholm zorgen ervoor dat de teller snel omhoog gaat. De Britten vliegen alle kanten op om de people te geven wat ze willen. Van reizen hebben ze dan ook voorlopig geen genoeg, gelijk na het festivalseizoen is de band doorgevlogen naar Azië om daar te gaan knallen.

The Cure – 10.750 km

Robert Smith en Co hebben zoveel gevlogen afgelopen zomer dat ‘Plainsong’ van de setlist af kan en Planesong ervoor in de plaats komt. Meer dan 10.000 kilometer hebben ze afgelegd, en dat binnen Europa. Portugal, Spanje, België, Nederland, Duitsland, Italië, Engeland, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is moeilijker een land te vinden waar ze niet gespeeld hebben dan andersom. Hieruit blijkt maar weer dat de Britten graag geziene gasten zijn, waar in Europa dat dan ook mag zijn!

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.