Dit zijn de beste festivalacts van 2019 volgens de media

520
DTRH 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Ben jij er nog niet helemaal – of helemaal niet – over uit op welke acts jij gaat stemmen voor de Festivalacts Top 100? Doe inspiratie op bij de favoriete festivaloptredens van de media van het afgelopen festivalseizoen!

Zo veel festivals, zo veel artiesten. Waar moet je überhaupt beginnen met het kiezen van de acts waar jij dit jaar op gaat stemmen voor de Festivalsacts Top 100?! Hoe ga je in godsnaam al die artiesten die je deze zomer hebt gezien terugbrengen tot het beperkte aantal van tien?! Geen zorgen, we’re here to help. Doe inspiratie op bij de favoriete festivalshows van de media. Welke acts gooiden de hoogste ogen? Wie verdienden niets dan lof? Welke artiesten pakten die volle vijf sterren? Dit zijn de favorieten van de critici!

Tame Impala

Lowlands Tampe Impala
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Tame Impala sluit Lowlands 2019 af. de Volkskrant vindt de show “betoverend tot het eind”, 3voor12 noemt het zelfs ‘de perfectie’ en heeft de act op nummer één staan in hun top 30 van Lowlands 2019. Maar ook op andere festivals – zoals Pukkelpop – “maakten de Australiërs hun sterrenstatus meer dan waar” (Nieuwsblad). Tijdens de set van Kevin Parker en co. op het Belgische festival mag het dan regenen, maar ‘we werden voldaan nat’ (Dansende Beren). Humo – dat het idee heeft dat “Tame Impala niet voor de laatste keer een Belgisch festival headlinet” – doet daar met een volle vijf-sterren recensie nog een schepje bovenop.

Bon Iver

Photo: Ben Houdijk

Bon Iver betoverde afgelopen zomer vele festivallocaties, waaronder de Beekse Bergen. De band heeft nooit eerder een Nederlands festival geheadlined, “maar maakt de headlinerstatus op Best kept Secret uitstekend waar” (3voor12). “Wat was het alweer prachtig, hartverwarmend en ontroerend”, is wat Humo over de act te zeggen heeft. “Groots in zijn eenvoud”, dat is Justin Vernon volgens Dansende Beren: “hij wist te imponeren met zijn grandioze klasse”. Ook de Volkskrant “wist hij – diep verscholen achter toetsenborden – te ontroeren”.

IDLES

IDLES

De mannen van IDLES stonden dit jaar op meer festivals wel dan niet. De band start het festivalseizoen alvast goed als “de betere keerzijde van de Brexit” (Klankgat). Op Paaspop “bewijst de band dat luide, confronterende gitaarmuziek ook zacht en kwetsbaar kan zijn”, volgens 3voor12. Na een bomvolle zomer staan de heren aan het eind van het festivalseizoen op Lowlands. Daar gaf IDLES “één van de hardste en één van de leukste shows van het weekend” (Oor), terwijl 3voor12 ze als beste act van de Lowlands-zaterdag – en tweede beste act van het het weekend – bestempelde.

Robyn

Robyn bouwt haar show langzaam op, en dat valt in de smaak op onder meer Rock Werchter. De zangeres zorgt voor “rillingen van rug tot kruin” bij Humo, met de volle vijf sterren tot gevolg. “Pure kunst”, is wat Dansende Beren over het optreden zegt. Ook op Down The Rabbit Hole verdient Robyn enkel lof. Met haar “ode aan dansen om nooit te vergeten” dwingt de Zweedse de derde positie in 3voor12‘s top 25 acts van Down The Rabbit Hole af. En tijdens haar hit ‘Dancing on My Own’ “danst Robyn niet alleen, maar met de hele tent”, merkt de Volkskrant op.

Balthazar

Balthazar - Dauwpop 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Met het nieuwe Fever op zak staat Balthazar deze zomer op meerdere festivals in de buurt. In thuisland België spelen de heren de sterren van de hemel op Rock Werchter. Op de show is volgens Humo dan ook “werkelijk niets aan te merken”, wat resulteert in een vijf sterren recensie. “Balthazar bewees waarom zij de belangrijkste Belgische band op de line-up zijn”, vertelt Dansende Beren. En ook DeMorgen plaatste Balthazar zonder twijfel tussen de absolute hoogtepunten van het weekend. Op Down The Rabbit Hole giet het van de regen tijdens het optreden van de band, “maar dat mag de pret niet drukken” (3voor12). “De band is weer héél erg goed”.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.