Dit is de FAT100 2019 stemlijst van Michiel Veenstra van KINK

Michiel Veenstra - KINK
Photo: Nathan Reinds

We zijn weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar. De stembussen zijn nog open tot en met 25 september, dus laat op tijd weten wie jouw favoriete act was. Kun jij geen keuze maken? Michiel Veenstra van KINK helpt je een handje door te vertellen over zijn festivalfavorieten van dit jaar!

Als programmadirecteur is Michiel Veenstra nu al bijna een jaar het gezicht van KINK. Maar naast lekkere plaatjes draaien in de studio heeft hij ook menig festival bezocht dit seizoen. Zo was hij op de Zwarte Cross, Loose Ends, Lowlands, Down The Rabbit Hole en vele anderen te vinden. Meer dan genoeg inspiratie voor een stemlijst dus. Dit waren dé festivalacts van 2019 volgens Michiel Veenstra.

De Staat

Rico & Sticks / De Staat
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Wie de beste festivalact van 2019 is, staat voor Michiel als een paal boven water. “Ik vond De Staat al heel gaaf, maar die groep blijft zich maar verbeteren. Op Down The Rabbit Hole waren ze echt in hun element en dat was een heerlijke show, maar wat ze op Lowlands deden sloeg echt alles. Ik heb daar met open mond naar staan kijken. Dat begin met ‘Firestarter’ en dan toch weer dat hoogtepunt met ‘Witch Doctor’ waar hij toch wel in het publiek staat maar tegelijkertijd ook weer boven. Die hele productie was geweldig. Je verwacht grote internationale namen als headliner op Lowlands maar De Staat deed dit met het grootste gemak. Ik had echt het idee dat daar festivalgeschiedenis werd geschreven.”

Sports Team

Maar naast de ‘oudgedienden’ van De Staat is er in de lijst van Michiel ook veel aandacht voor nieuw bloed. “Bij KINK proberen we een mooie combinatie te vinden van klassiekers en de ‘headliners van de toekomst’. Sports Team draaien we dan ook omdat ik echt het gevoel heb dat dat een van de klassiekers van de toekomst kan worden. Ze staan nu nog op wat kleine festivals als Loose Ends maar dat kan volgend jaar misschien al wel een Pinkpop worden. Hun show is een beetje ‘springerig’ en heeft een heerlijke combinatie tussen een energieke frontman die zijn bewondering voor Mick Jagger niet onder stoelen of banken schuift en aan de andere kant een enorme droogkloot als toetsenist. Een genot om naar te kijken en ook met fucking catchy nummers. Het is een beetje een band die je nu toevallig tegenkomt op weg naar een headliner en waar je verliefd op wordt en in je hart sluit.”

Inhaler

“Bij Inhaler is dat een beetje hetzelfde, maar die maken meer recht-toe recht-aan gitaarmuziek. Sports Team is wat meer lachen, gekkigheid en de punk uit de jaren negentig. Inhaler is meer de new wave gitaarpop uit de jaren tachtig. Enorm sterk geluid en een frontman waar we heel veel over kunnen zeggen – wat we niet gaan doen want dan zijn we de zoveelste – maar hij is ook enorm goed. Ze stonden in Nederland alleen op Appelpop en het was ook niet echt een festivalshow, maar ik zet ze er toch bij omdat de reacties van mensen die ze op andere plekken hebben gezien ook zo lovend zijn. Als festival ben je verantwoordelijk om naast het programmeren van headliners ook het talent van de toekomst te ontdekken, zodat je ze als bezoeker ook kan ontdekken. En dat ik bands als deze op twee en drie kan zetten, betekent dat dat wel weer goed gelukt is, dus ik ben tevreden.”

De stemlijst van Michiel

  1. De Staat
  2. Sports Team
  3. Inhaler
  4. Fontaines D.C.
  5. Weezer
  6. Frank Carter & the Rattlesnakes
  7. Foals
  8. Billie Eilish
  9. Vampire Weekend
  10. The Vaccines

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.