Festival anthem ‘Papillon’ van Editors 10 jaar oud

Editors - Tom Smith
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nog niet zo lang geleden stonden fans uit hun dak te gaan bij Editors op Down The Rabbit Hole. En inmiddels heeft de Editors-aanhang weer reden om te juichen. Op 12 oktober 2009, precies 10 jaar geleden, bracht de band namelijk ‘Papillon’ uit. Het was de eerste single van het album In This Light And On This Evening. Hoog tijd om eens terug te blikken dus!

Na de uitgave van An End Has A Start in 2007 wachtten fans van Editors twee jaar lang hoopvol op nieuwe muziek. En dat wachten werd beloond, want in oktober 2009 kwam het nieuwe album In This Light And On This Evening uit. De eerste single daarvan is ‘Papillon’, een nummer met een verrassend elektronisch geluid ten opzichte van eerder werk. Dit leidde tot veel discussie onder de fans, want was de koerswijziging wel positief en zou het nummer wel aanslaan? Inmiddels weten we dat het antwoord hierop onomstotelijk ‘JA’ is. Het nummer sloeg in als een bom en nu, tien jaar later, is het nog steeds een van de grootste hits die de band ooit heeft geschreven.

Festival Anthem

De heren van Editors spelen ‘Papillon’ vaak aan het eind van een show, als knallende afsluiter van de set. Hoe kan het ook anders natuurlijk! Wanneer het optreden al een tijdje bezig is en iedereen er lekker in zit, geeft het nummer het laatste zetje. Dansen, springen, zingen; tijdens ‘Papillon’ kan het allemaal. Daarmee is de track natuurlijk dé ultieme afsluiter, want wat is er nou lekkerder dan een uitzinnig publiek luidkeels “It Kicks Like A Sleep Twitch” te horen schreeuwen om vervolgens een kleine aardbeving te veroorzaken met hun gespring?

Wist je dat…

  • … de titel van het nummer, ‘Papillon’, ‘vlinder’ betekent in het Frans?
  • … dit een referentie is naar de Franse schrijver Henri Charrière, die de bijnaam ‘Papillon’ had? Hij was veroordeeld tot levenslange dwangarbeid voor een moord die hij niet gepleegd had. Hierna heeft hij in meerdere dwangarbeiderskampen gezeten, waaronder op Duivelseiland. Van dit eiland is hij uiteindelijk gevlucht, waarna hij een autobiografie uitbracht met de titel ‘Papillon’.
  • … deze biografie in 2017 is verfilmd met Charlie Hunnam in de hoofdrol?
  • … het nummer door veel mensen geïnterpreteerd wordt als een omschrijving van de drang om jezelf te bevrijden? Dit is dan ook één van de redenen waarom de titel naar Henri Charrière verwijst.
  • … Mark Ellis, ook wel genaamd ‘Flood’, het nummer produceerde? Hij had eerder al samengewerkt met andere grote namen, waaronder U2.
  • … deze Mark Ellis de band een andere richting op heeft geholpen qua sound? Volgens Tom Smith hielp Ellis hen meer te experimenteren, waardoor de muziek op het nieuwe album, en dus ook dit nummer meer elektronische elementen heeft dan voorgaand werk.
  • … de hoogste plek die ‘Papillon’ in de Nederlandse Top 40 behaalde 23 was? In België scoorde de track een stuk beter, daar wist het nummer namelijk de eerste plek in de Belgische Ultratop 50 te bemachtigen.
  • … er ook een remix van ‘Papillon’ bestaat? Deze is gemaakt door de Nederlandse DJ Tiësto en kwam op dezelfde dag uit als de originele versie van het nummer.

Editors

Editors
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De vijfkoppige Engelse rockband Editors vindt zijn oorsprong in het jaar 2002. In 2005 verscheen het eerste Editors album, The Back Room, met als grote hitsingle ‘Munich’. Dertien jaar en zes albums later is de Britse band niet meer uit het festivalcircuit weg te denken. Hun zesde en meest recente studioalbum Violence is alweer een jaar oud maar de groep kondigde onlangs nog nieuw werk aan. In de zomer van 2019 stonden de mannen onder andere als headliner op Down The Rabbit Hole.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2019

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2019
Line-up
Robyn
Janelle Monae
Foals
Tickets Niet meer beschikbaar.