Jimmy Eat World’s Festival CV: ‘De sfeer op de Europese festivals is levendiger dan in Amerika’

Jimmy Eat World 2019

De Amerikaanse rockband Jimmy Eat World heeft zijn sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend. De mannen speelden in het verleden op festivals als Rock Werchter, Sziget en Pinkpop en brachten eerder dit jaar een nieuw album uit. Surviving is het tiende studioalbum van de groep en luidt een nieuw tijdperk in. We spraken met drummer Zach Lind over het album, Zach’s liefde voor Europese festivals en de tourplannen van de band.

Wie is Zach Lind?

  • Geboren op 19 maart 1976 in Mesa, Arizona
  • Speelt drums in Jimmy Eat World sinds de oprichting in 1993
  • Bekend van hits als ‘The Middle’, ‘Sweetness’ and ‘Hear You Me’
  • Speelde de afgelopen jaren onder andere op festivals als Rock Werchter, Pinkpop, Sziget and Reading & Leeds
  • Laatste album: Surviving (2019)
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival ervaringen

“Er zijn zoveel geweldige festivals in de wereld. De grootste festivals voor ons zijn Reading & Leeds in Engeland. Het lijkt erop dat de sfeer van de Europese festivals levendiger is dan die in de Verenigde Staten. We hebben inmiddels vijf of zes keer gespeeld op Reading & Leeds en daar kwam altijd heel veel publiek op af.”

“Ik kijk daarnaast graag naar andere bands op festivals. Een paar bands die de afgelopen tien jaar voor mij opvielen zijn bijvoorbeeld Elbow en Queens of The Stone Age. Elbow zag ik op een festival in Duitsland. Ik kan me niet precies herinneren welk festival, maar het was echt geweldig. Ik had ze nog nóóit eerder zien spelen, maar ze klonken zó goed. Queens of The Stone Age geeft altijd geweldige optredens. Hun shows blijven telkens weer onvergetelijk.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Anthems

“Ik heb niet echt een ‘festivalhymne’. Toen ik opgroeide hadden we niet zoveel grote muziekfestivals, dus ik had ook niet echt een anthem. Nu, als ik naar een festival ga, kom ik altijd in de stemming door muziek van een van de artiesten te luisteren die op de line-up staat.”

“Met Jimmy Eat World speel ik graag ‘Sweetness’ tijdens een festivalshow. Iedereen zingt altijd lekker mee met dat nummer en het is een goeie track om op drums te spelen. Als we niet op een festival spelen, is het toch een beetje anders. Technisch gezien geef je in een concertzaal een hele andere show dan op een festival. Je hebt een langere set en speelt alleen voor eigen fans. Op een festival is het soms een soort kans om mensen voor je te winnen. We behandelen die shows altijd een beetje anders. Het belangrijkste voor ons is dat we er plezier in hebben.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival irritaties

”Normaal gesproken zijn we in een behoorlijk vrolijke bui wanneer we ergens spelen. Dankbaar, dat we er überhaupt mogen zijn. Het enige wat me soms irriteert op festivals zijn andere bands die langer doorspelen dan de vastgestelde tijden. Dat is altijd een beetje lame, maar je hebt er natuurlijk weinig controle over.”

Photo: Oliver Halfin
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Surviving

Surviving is ons nieuwe album en het is veruit ons meest rock and roll klinkende album. Het heeft luide gitaren en het is meer rechttoe-rechtaan-rock dan dat we ooit hebben gemaakt.”

“Een van de dingen waar we ons echt op gefocust hebben, was het eenvoudig houden van het opnameproces. Ik denk dat het ook een zeer prettig klinkend album is om naar te luisteren. Ons favoriete album aller tijden is Dr. Feelgood van Mötley Crüe en we hebben geprobeerd om ons album net zo te laten klinken als die plaat. Dat was ons doel.”

”Mijn favoriete track van Surviving is ‘Delivery’. Dat nummer heeft gewoon iets speciaals. Het is echt een leuk nummer om naar te luisteren en op dit moment mijn favoriete plaat van het album. Voor ‘555’ hebben we onlangs een videoclip opgenomen. Er is een bepaald achtergrondverhaal bij die clip, maar het is iets wat we pas na verloop van tijd gaan onthullen. Momenteel is het verhaal achter de clip een soort van geheim en we zijn op zoek naar manieren om het achtergrondverhaal uit te werken. Eén ding dat ik kan onthullen is dat de naam van de hoofdpersoon Klarrg is. To be continued…”

”Ik vind het nieuwe album een hele toffe plaat en ik weet toevallig ook dat Nederlanders dol zijn op fietsen. Eigenlijk is Surviving een hele goede plaat voor fietsers! Wanneer je het album draait tijdens een fietstocht ga je denk ik stukken sneller en daardoor is het een ideale plaat voor mensen die graag fietsen, haha!”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Bucketlist

“Op dit moment heb ik niet echt een artiest die bovenaan mijn lijstje staat. Ik heb het geluk dat ik al zoveel bands heb gezien die ik graag wilde zien. Een voordeel aan festivals is dat je de mogelijkheid hebt om andere bands te zien. Als we met Jimmy Eat World op een festival spelen, kijken we vrijwel altijd ook naar andere artiesten. We krijgen niet vaak de kans om andere bands te zien wanneer we vrij zijn. Wanneer ze naar onze woonplaats komen zijn wij bijvoorbeeld op tournee. Daarom checken we zoveel mogelijk acts wanneer we zelf onderweg zijn.”

”We speelden eens in Atlanta, tijdens het Shaky Knees Festival. Later kwamen we erachter dat David Byrne daar ook speelde. We zijn daar gaan kijken en werden compleet omvergeblazen. We hebben daar een erg dankbaar gevoel aan overgehouden, dat we zelf op dat festival mochten spelen en daarna nog David Byrne konden meepikken.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Aanstaande tour

”We spelen erg graag op de festivals in Europa, dus we zijn momenteel bezig om dat volgend jaar weer mogelijk te maken. We hebben nog geen concrete plannen, maar we werken er zeker aan om volgend jaar terug te komen naar Europa.”