Release day: nieuwe albums van Foals, Jimmy Eat World en meer

421
Foals
Photo: Alex Knowles

Elke vrijdag zetten we de belangrijkste nieuwe album releases voor je op een rijtje. Deze week kijken we naar de gloednieuwe plaat van Foals, de albums van Patrick Watson, Jimmy Eat World en Floating Points en bespreken we de nieuwe muziek van Refused en Geike.

Everything Not Saved Will Be Lost. Part 2 – Foals

Het werd begin dit jaar al aangekondigd, Foals zou twee albums uitbrengen, een in het voorjaar en een het najaar. In maart van dit jaar verscheen deel een en nu is, zoals beloofd, het laatste deel van het tweeluik Everything Not Saved Will Be Lost verschenen. De zesde langspeler van de Britten bevat de singles ‘Black Bull’, ‘The Runner’ en ‘Into The Surf’, waarmee de progressieve rockband ons eerder al aardig wist op te warmen. Met deze twee prachtplaten heeft de groep een mooie toevoeging aan zijn collectie albums. Foals is een graag geziene gast op Nederlandse festivals. Dit jaar waren ze onder andere te vinden op Down The Rabbit Hole. Dit optreden werd door de lezers van Festileaks bekroond tot het beste optreden van het festival. In 2020 is een optreden van de band ook zeker niet ondenkbaar, zo lieten de heren doorschemeren.

Wave – Patrick Watson

De Canadese singer-songwriter Patrick Watson brengt steevast elke drie jaar (met uitzondering van de soundtrack voor The 9th Life of Louise Drax) een album uit. Dat begon in 2003 met Just Another Ordinary Day en daarna volgende grote successen met singles ‘The Great Escape’ en ‘Lighthouse’ en meerdere albums. Het is nu, zoals je misschien zelf al had berekent, tijd voor album nr. 7: Wave. Hij borduurt daar, zo liet single ‘Dream for Dreaming’ al horen, voort op zijn karakteristieke mix van klassiek en indierock. Zien we Patrick Watson komende zomer op de festivals?

Surviving – Jimmy Eat World

Jimmy Eat World draait al de nodige jaren mee op het hoogste niveau. In 1993 werd de band opgericht in Mesa, Arizona en in 1994 verscheen het debuut Jimmy Eat World. De jaren die volgde leverden diverse albums en twee nummer één hits op: ‘The Middle’ en ‘Pain’. Nu is het tijd voor gloednieuw werk in de vorm van het album Surviving, iets dat de band na al die jaren nog steeds doet. In 2013 stonden de rockers voor het laatst op een Nederlands Festival, toen had Pinkpop deze eer. In 2017 betrad Jimmy Eat World het podium van Rock Werchter.

Crush – Floating Points

Je hoort het niet direct in zijn muziek, maar een opvallende combinatie is het wel degelijk: de Engelse muzikant Sam Shepard, alias Floating Points, heeft naast een succesvolle carrière een doctoraat in neurowetenschappen en epigenetica. Of het direct invloed heeft op zijn muziek is de vraag, maar ingenieus zijn de tracks zeker. Nu verschijnt zijn nieuwe langspeler Crush en neemt hij deze mee naar het Amsterdam Dance Event.

War Music – Refused

Van de elektronische beats van Floating Points naar het hardere werk; hardcorepunk om precies te zijn. De Zweedse band Refused schudde ons al wakker met drie nieuwe singles: ‘Blood Red’, ‘REV001’ en ‘Economy of Death’. Het album is nu ook een feit. Met War Music op zak is de band klaar om volgende maand De Melkweg af te breken en misschien draaien de circlepits, net als afgelopen zomer op Graspop, ook wel overuren komende zomer.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Lost In Time – Geike

Het was de grootste hit van 2017 en het nummer klom afgelopen jaar zelfs naar plek 31 in de Top2000: ‘Zoutelande’ van Bløf. De vrouwelijke stem wordt daarin vertolkt door Geike Arnaert, frontvrouw van de succesvolle Belgische band Hooverphonic. Die band gaat nu verder zonder Geike en de Belgische is zelf inmiddels toe aan haar tweede soloplaat. Deze heet Lost in Time en staat vol met dromerige popliedjes. In het Festival CV van Geike merkt ze op dat ze lang heeft gewerkt aan het album, En ben heel blij dat ik het nu eindelijk aan de wereld kan tonen. Het is nog even afwachten – het blijft toch spannend – maar ik kijk er enorm naar uit om het live te kunnen spelen.” Ze presenteert het album vandaag in Hasselt en gaat daarna intensief touren. Waar zullen we haar zien deze zomer?

Festileaks 50

Altijd op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws? Dan is ook op Spotify Festileaks hét platform voor festivalliefhebbers. Voor de ultieme voorbereiding of terugblik, bieden we festivalplaylists, headliner best tracks, specials en natuurlijk de ‘Festileaks 50’. In deze playlist trakteren we je tweewekelijks op nieuwe releases van zowel grote als kleine festivalacts.

Ik probeer zoveel mogelijk van de wereld te zien. Ik leef op muziek en Bruce Springsteen is mijn held, Lionel Richie mijn guilty pleasure. Later als ik groot ben, word ik journalist. (Stiekem groot fan van Roda JC, maar weet niet of ik dat openbaar moet maken)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.