5 redenen waarom iedereen The xx op de festivals wil zien in 2020

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar The xx ooit bekend stond als het verlegen goth-trio, zijn de drie vrienden doorgegroeid tot artiesten die festivalweides omver blazen met oud en nieuw werk. Het is echter al een tijd geleden dat dit gebeurde, dus hoog tijd voor wat nieuwe shows. Dit is waarom iedereen hoopt dat The xx in 2020 op tour gaat.

1. Drie handen op één buik

Wat klinken ze goed! En dat is niet alleen te danken aan hun muzikale kwaliteiten. Door de jaren heen zijn Jamie, Romy en Oliver meer dan bandleden geworden. Inmiddels zijn de collega’s hechte vrienden en dat is terug te zien op het podium. Ze begrijpen elkaar precies en dat zorgt voor een geluid dat alleen gecreëerd kan worden door perfecte samenwerking. De chemie tussen de drie maakt de shows alleen maar magischer.

2. Zwoelheid en dansen

Met ondertussen drie albums in hun repertoire heeft The xx genoeg om uit te kiezen. Een breed scala aan nummers waar ze een setlist van kunnen maken met aardig wat variatie. Hierboven een mooi voorbeeld wat voor resultaat dat kan geven. Een heerlijk rustig begin waarin twee pareltjes van de eerste plaat het publiek gelijk meenemen. Om daarna door te bouwen naar de meer dansbare nummers waarover de band beschikt, zoals ‘Dangerous’ en ‘I Dare You’. Door de set heen wordt dit nog een paar keer afgewisseld, en zo gaat hij toch wel erg veel lijken op jullie Droomsetlist.

3. Lichten, lasers en spiegels

https://www.instagram.com/p/BXvkP45Hlk-/?utm_source=ig_web_copy_link

Ook The xx kan niet achterblijven als het neerkomt op een vermakelijke lichtshow. Van knipperende lichten tot ontelbaar veel lasers; de lichtshow van de band maakt het optreden meer dan compleet. The xx levert altijd producties die tot in de puntjes kloppen. Een grote X waarin een zonsondergang gecreëerd wordt bijvoorbeeld. Of wat dachten we van de gigantische spiegels die magische momenten creëerden.

4. Dansen met Jamie xx

Vijf jaar lang heeft bandlid James Smith aan zijn solo-plaat gesleuteld en in 2015 mochten wij er dan eindelijk van genieten. In Colours werd zó goed ontvangen dat Jamie xx binnen no-time een succesvolle solo-carrière had. Terug bij The xx is duidelijk te horen dat Smith zijn invloeden mee heeft genomen; I See You is de meest dansbare plaat van de band. Tijdens hun live-sets is er tevens ruimte voor een nummer of twee van Jamie xx zelf, zoals het bovenstaande ‘Loud Places’.

5. Nieuwe muziek in de maak

Het zijn slechts kleine hints, maar het zit er ongetwijfeld aan te komen, een nieuwe plaat.
Zo zei Oliver Sim eerder dit jaar dat de band aan het brainstormen is over hun vierde langspeler. Al waren ze het over de sound van het album nog niet helemaal eens: “We’re still very much figuring it out. Though it does feel like a long time since the first record, we’re still new to it all“. Nog genoeg werk aan de winkel voor het trio, maar aan de slag gaan ze dus gegarandeerd. Met wat geluk kunnen we in 2020 de eerste nieuwe nummers op de festivalweides gaan horen.

The xx

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

The xx bestaat al bijna vijftien jaar. Het duurde echter tot 2009 voordat het eerste album, XX, uit kwam. Het debuutalbum werd meteen goed ontvangen en zette het trio goed op de kaart. In 2010 won de band zelfs de prestigieuze Mercury Award. In 2017 brachten ze hun meest recente album uit, I See You. Een nieuw album is nu in de maak, en een bijbehorende tour lijkt niet ver weg.