Het Festival CV van Milky Chance: “Het is een privilege om je eigen mening te kunnen vormen”

Je kent het Duitse duo Milky Chance waarschijnlijk van ‘Stolen Dance’, de monsterhit uit 2014. Sinds hun doorbraak hebben DJ Philipp Dausch en zanger-gitarist Clemens Rehbein bijna elke popzaal, festivalweide of kermis gezien. In het Festival CV van Milky Chance blikken we met Rehbein terug op de hoogtepunten, maar bespreken we ook de toekomstplannen van een band die alles al heeft gezien.

Wie is Clemens Rehbein?

  • Afkomstig uit Kassel, Duitsland
  • Gitarist en zanger van Milky Chance
  • In 2014 scoorden ze een enorme hit met ‘Stolen Dance’
  • Eind 2019 kwam hun derde album Mind the Moon uit, waarmee ze in 2020 de festivals zullen bestormen.
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Dankbaarheid

“Afgelopen jaar hebben we geen festivals gedaan; onze laatste festivaltour was in 2018. Toen hebben we ook een enorme tour door Noord- en Zuid-Amerika gedaan. Het was geweldig om een keer in Zuid-Amerika te spelen, het is een heel andere cultuur. Er is daar bijvoorbeeld een enorme aandacht voor lokaal talent. Zo hebben ze razend populaire radiostations die alleen maar lokale muziek spelen. Daarnaast hebben de Zuid-Amerikanen een geweldige energie. Lang niet alle artiesten doen Zuid-Amerikaanse landen aan, dus mensen vinden het heel bijzonder als een artiest naar hun woonplaats komt. We voelden een enorme dankbaarheid overal waar we kwamen. Het was als een warm bad.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Voorrecht

“Dat maakt ons ook enorm dankbaar dat we dit werk kunnen doen. Het is een enorm voorrecht dat we de mogelijkheid hebben om de hele wereld over te reizen en zoveel plekken te zien. Dat bevoorrechte gevoel ervaarde ik vooral tijdens onze shows in Israël en Libanon. Dat zijn het soort landen die je alleen kent van het nieuws; nieuws dat een bepaald beeld schept van het land en de cultuur. Dat beeld verandert echter heel snel wanneer je zelf naar die landen gaat. Daardoor besefte ik dat het echt een privilege is om je eigen mening te kunnen vormen op basis van je eigen ervaringen.”

“Verder hebben we natuurlijk de kans gekregen om op de grootste festivals van heel de wereld te spelen. Coachella en Glastonbury horen absoluut bij de hoogtepunten, maar we hebben nog veel meer mooie festivals gezien. Zo hebben we het altijd enorm naar onze zin op de Australische festivals en de Lollapalooza’s: Chicago, Parijs, Berlijn, Chili. We hebben ze ondertussen bijna allemaal gehad, hahaha.”

“Ik zou nog lang door kunnen gaan; Sziget is een geweldig Europees festival en ook aan Lowlands hebben we nog geweldige herinneringen. Het is idioot hoe veel festivals er elk jaar zijn. Alleen in Europa hebben we al ongelooflijk veel festivals gezien. Af en toe komen we op festivals waar ik de naam niet eens van ken en dan komen er gewoon 20.000 mensen op af. Echt bizar.”

“Ik wil het toerende leven aan de andere kant ook niet te veel romantiseren. Meestal gaan de dagen zo snel voorbij dat we helemaal geen tijd hebben om alle verschillende culturen echt te leren kennen. Vaak is het een kwestie van: bus in, bus uit. Maar toch, het is tof om zo veel mensen, plekken en culturen te kunnen zien.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Hiphop

“Sinds het uitbrengen van ‘Stolen Dance’ hebben we allerlei dingen kunnen doen en zien waar veel bands alleen maar van kunnen dromen. Toch hebben we nog een paar mooie doelen om naartoe te werken. Zo zijn we nu alweer bezig met nieuwe muziek die hopelijk volgend jaar al uitkomt. Op die nieuwe nummers willen we graag samenwerken met andere artiesten. Wij zijn groot fan van hiphop, dus we hopen nog eens samen te werken met een gave hiphopartiest. Misschien dat dat wel ons volgende grote project wordt.”

Photo Credit: Anthony Molina
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Mind the Moon

“In 2019 hebben we een pauze van het touren genomen, onder andere om te werken aan ons nieuwe album. We hebben ons gefocust op het creatieve proces en hebben veel in de studio gezeten. In die periode hebben we amper naar andere muziek geluisterd, omdat we ons echt op onze eigen muziek wilde concentreren. Ik ben trots op het resultaat, zoals elk album betekent ook Mind the Moon enorm veel voor mij persoonlijk. Het voelt als een nieuw stukje van de puzzel die onze carrière is.”

“Op ons derde album houden we vast aan de stijl die onze fans kennen, maar we laten ons DNA als band beter dan ooit horen. We zijn met dit album heel dicht bij de kern van Milky Chance gekomen. Onze persoonlijke gevoelens, onze brede muzikale smaak, onze inspiratie en aanpak komen allemaal naar voren op Mind the Moon. Ons DNA is niet veranderd sinds ons vorige album, maar we hebben het beter leren uitdragen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Nieuwe show

“We kunnen niet wachten om onze nieuwe muziek op de festivals te laten horen. We hebben weer een flinke tour voor de boeg. Vanaf de Australische festivals gaan we naar de Europese clubs, daarna door naar Amerika om in de zomer weer terug te komen naar Europa voor de festivals. Jammer genoeg kan ik nog geen namen noemen, maar we zien er heel erg naar uit om met nieuwe muziek terug te keren naar festivals waar we al eens hebben gestaan.”

“Bovendien komt er met een nieuw album ook een compleet nieuwe show, dus daar hebben we hard aan gewerkt. We werken met nieuwe instrumenten, zoals een analoge synthesizer en toetsen. De laatste tijd hebben we veel tijd gestoken in de repetities en het uitvogelen van een nieuwe lichtshow die perfect aansluit op de muziek. We hebben een jaar lang niet getourd, dus wij hebben vooral heel erg veel zin om weer on the road te zijn!”

Photo Credit: Anthony Molina