John Frusciante keert terug bij Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers
Foto: Bart Heemskerk

John Frusciante gaat weer met Red Hot Chili Peppers spelen. De legendarische gitarist vult de plek van Josh Klinghoffer op, die de band gaat verlaten. Op vrijdag 19 juni is de band te zien op Pinkpop.

Middels een bericht op Instagram kondigt Red Hot Chili Peppers aan dat de band afscheid neemt van Josh Klinghoffer. Klinghoffer was de afgelopen tien jaar de gitarist van de Peppers en is te horen op de laatste twee albums: I’m With You en The Getaway. Waarom hij nu de band verlaat, wordt niet toegelicht in de mededeling.

Onderaan het bericht wordt ook meteen de nieuwe gitarist aangekondigd. Oudgediende John Frusciante keert voor een tweede keer terug bij de band, na een afwezigheid van tien jaar. Aankomend festivalseizoen is de Amerikaanse band op het hoofdpodium van Pinkpop te zien.

Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers
Foto: Bart Heemskerk

Red Hot Chili Peppers is een band die eigenlijk geen introductie behoeft. Met tal van hits als ‘Californication’, ‘Under the Bridge’, ‘Otherside’ en ‘Snow (Hey Oh)’ in het repertoire, kent iedereen wel iets uit hun oeuvre. Het laatste album van de band, The Getaway, stamt uit 2016, maar er is een opvolger op komst.

De band was in 2016 voor het laatst op Nederlandse grond te bewonderen. Toen werden Pinkpop en de Ziggo Dome platgespeeld. Ook Rock Werchter en Reading/Leeds konden op een knallend optreden rekenen. In 2020 keert RHCP terug voor een optreden op Pinkpop.

John Frusciante

De Amerikaanse gitarist John Frusciante is het bekendst van zijn werk met Red Hot Chili Peppers. Hij werd in 1988 bij de band gevoegd toen hij achttien jaar oud was. Frusciante is te horen op Mother’s Milk uit 1989 en Blood Sugar Sex Magik uit 1991. Dat laatste album betekende de definitieve doorbraak voor de groep. Toen bleek ook dat Frusciante moeilijk met de bijkomende roem om kon gaan en stapte hij tijdens de tournee uit de band. Na verschillende gitaristen werd hij uiteindelijk vervangen door Dave Navarro, de voormalige gitarist van Jane’s Addiction. In 1998 werd Frusciante weer bij de Peppers gevraagd. Samen maakten ze de albums Californication, By The Way en Stadium Arcadium. In 2009 werd bekend dat hij de band opnieuw verlaten had.