Advertisement

Harde klap voor festivalzomer: Glastonbury 2020 afgelast door coronacrisis

Het Britse Glastonbury gaat komende zomer niet door in verband met het heersende coronavirus. Dat maakt de organisatie achter het grootste openluchtfestival ter wereld zojuist bekend. Door de afgelasting van Glastonbury 2020 komen festivals door heel Europa in de problemen.

Het Britse Glastonbury zou komende zomer de 50e editie vieren met onder andere Paul Mccartney, Taylor Swift en Kendrick Lamar. Die viering wordt nu een jaar uitgesteld. De originele data van het festival waren 26 tot 28 juni, de week voorafgaand aan Rock Werchter en Down The Rabbit Hole en de week na Pinkpop.

De annulering komt als een harde klap voor de festivalwereld. Glastonbury geldt als één van de belangrijkste schakels in de tourschema’s van artiesten. Het festival is toonaangevend op vele vlakken en wordt jaarlijks door miljoenen mensen (online) gevolgd. Artiesten plannen hun tour vaak speciaal helemaal rondom het Britse festival. Het wegvallen van de show op Glastonbury 2020 gaat dan ook onvermijdelijk een groot effect hebben op tourschema’s van artiesten die zouden optreden.

Ook is niet uit te sluiten dat festivals Glastonbury – als de grootste speler in de markt – als voorbeeld zien en nu makkelijker een zelfde beslissing maken.

Domino-effect 

Door het verplaatsen of cancelen van een of enkele grote festivals, wordt een domino-effect in werking gezet. Tours van artiesten – doorgaans vrij ingewikkelde puzzels – worden hierdoor namelijk overhoop gegooid, waardoor het nog maar de vraag is of die tours überhaupt nog de moeite zijn.

Als de stekker uit een complete tour wordt getrokken, heeft dat weer gevolgen voor festivals waar zij nog meer zouden optreden. Zij zitten dan zonder een show van die artiest. Als er genoeg tours worden afgezegd, kan dat voor festivals de beslissing geven om de hele editie te cancelen. Dus ook als de overheidsmaatregelen tegen juni weer versoepeld zouden zijn, is er nog steeds een gevaar voor de festivalzomer.

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Glastonbury Logo

Glastonbury 2024

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Pilton, Verenigd Koninkrijk
Datum 28-30 juni 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen