CEO Mojo: ‘Kabinet moet festivals tot 1 september afgelasten’

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De directeur van Mojo Concerts, Ruben Brouwer, roept het kabinet op om besluiten te nemen over de periode tot 1 september. Dit om de onduidelijkheid over het festivalseizoen bij organisatoren weg te nemen.

Op dit moment zijn alleen grote evenementen tot 1 juni afgelast. Hierdoor zitten veel festivals nog in onzekerheid over hun lot. Volgens Mojo Concerts directeur Ruben Brouwer gaat het om zo’n 1200 festivals in totaal. Die hebben meer duidelijkheid als het kabinet nu al besluit om alle festivals tot 1 september af te gelasten. “Ik denk dat de branche er heel veel baat bij heeft dat er snel duidelijkheid komt over een langere periode dan tot 1 juni. Iedereen zit daar nu met smart op te wachten”, zegt Brouwer tegen BNR. Volgens hem kan iedereen wel aanvoelen dat festivals na 1 juni geen doorgang kunnen vinden.

Mojo is organisator van onder andere Pinkpop, Down The Rabbit Hole, WOO HAH! en Lowlands. Dit zijn allemaal festivals die van 1 juni tot 1 september plaats zouden vinden. Mocht een festival nu zelf besluiten te annuleren, dan zijn daar lastige verzekeringszaken aan verbonden. Als het kabinet besluit dat alles tot 1 september moet worden afgelast, zou er sprake zijn van overmacht.

In dat geval zou Nederland het voorbeeld van Denemarken volgen, waar alle festivals tot 1 september zijn geannuleerd. Daardoor gaan onder andere Roskilde, NorthSide en Tinderbox in 2020 niet door.

Corona en festivals

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) heeft groeiende consequenties voor festivals wereldwijd. Artiesten zeggen af, festivals worden geannuleerd en overheden stellen maatregelen op.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe het virus zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals via onze speciale pagina. Je vindt er een liveblog, het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.